UAW, Midwest’teki üç fabrikasında greve başladı

Felaket

New member
Birleşik Otomobil İşçileri sendikasının binlerce üyesi Cuma günü üç Ortabatı eyaletindeki üç fabrikada greve gitti. Bu, Detroit’teki üç otomobil üreticisinin tamamını aynı anda etkileyen ilk grevdi.

Sendika ve şirketler (General Motors, Ford Motor ve Chrysler’in ana şirketi Stellantis), mevcut sözleşmenin Perşembe günü saat 23:59’da sona ermesi nedeniyle yeni bir toplu iş sözleşmesine ilişkin müzakerelerde çıkmaza girdi.

Son teslim tarihi yaklaşırken işçiler protesto etmek için Michigan, Missouri ve Ohio’daki hedeflenen fabrikalarda toplandılar.

Başlangıçta, grev her bir otomobil üreticisindeki bir fabrikayı kapatacak ve otomobil üreticilerini diğer tesislerdeki üretimi durdurmaya zorlayarak Orta Batı’daki fabrika kasabalarındaki yerel ekonomileri mahvedebilecek.


Sendika Başkanı Shawn Fain Perşembe akşamı Facebook’ta yayınlanan bir videoda “Yeni bir strateji izliyoruz” dedi. “Seçilmiş yerel halkı ayağa kalkıp grev yapmaya çağırıyoruz.”

Kuruluşundan bu yana geçen 88 yıl içinde sendika, tek bir otomobil üreticisine karşı grev çağrısında bulundu ve birkaçı üretimi birkaç hafta süreyle durdurdu. Şirket ve sendika yeni bir sözleşme imzalamadan önce GM tesisleri 2019’da 40 gün boyunca atıl durumdaydı.

Cuma günü grev yapılması planlanan fabrikalar, GM, Ford ve Stellantis’in sendikalı fabrikalarının ve aynı zamanda bu şirketlerin 150.000 UAW üyesinin toplam sendikalı fabrikalarının yalnızca küçük bir kısmını temsil ediyor.


Ancak bu sınırlı grev otomobil üreticilerini engelleyebilir çünkü tesisler Ford Bronco spor arazi aracı ve Chevrolet Colorado pikap gibi en karlı kamyonlardan bazılarını üretiyor. Ve Bay Fain, sözleşme anlaşmalarının başarısızlığa uğraması halinde grevin uzatılabileceğini açıkça belirtti.


Detroit’teki eski Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu üyesi ve iş avukatı Dennis Devaney, “Bu kesinlikle farklı bir yaklaşım ve Fain sert konuşuyor ve sert önerilerde bulunuyor” dedi.

Etkilenen tesisler arasında, hem GMC Canyon hem de Colorado üreten Wentzville, Missouri’deki bir GM tesisi ve Toledo, Ohio’da Jeep Gladiator ve Wrangler üreten bir Stellantis kompleksi yer alıyor. Bay Fain, Bronco’nun yanı sıra Ranger pikapını da üreten Ford’un Wayne’deki Michigan Montaj Fabrikasında, yalnızca montaj ve boya atölyesi çalışanlarının tesisten ayrılacağını söyledi.

Sendikaya göre, GM fabrikasında 3.600, Stellantis fabrikasında ise 5.800 saatlik işçi çalışıyor. Sendika, Michigan’daki Ford montaj fabrikasında çalışan yaklaşık 3.300 işçinin etkileneceğini söyledi.

Sendika önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 40’lık ücret artışı çağrısında bulunurken, üç şirketin üst düzey yöneticilerine yönelik tazminat paketlerinin son dört yılda ortalama bu miktarda arttığına dikkat çekiyor.

Bu yıl sendika lideri olarak göreve gelen Bay Fain ayrıca enflasyona tepki olarak ücretleri artıracak yaşam maliyeti düzenlemeleri, daha kısa çalışma haftaları, emekli maaşlarında ve sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler ve aşağıdaki gibi iş güvenliği önlemleri çağrısında bulundu: kapatılması planlanan beceri geliştirme tesisleri. Ek olarak, yeni işe alımların saat başına yaklaşık 17 dolardan başlamasını ve UAW’nin saat başına 32 dolarlık en yüksek ücretine ulaşmasının sekiz yıl sürmesini sağlayacak bir ücret ölçeğinde değişiklik yapılmasını istiyor.


Üreticiler şu ana kadar Bay Fain’in ücretlerinin yaklaşık yarısını karşıladı ancak diğer taleplerin neredeyse tamamına direndiler.

Perşembe günü GM, son teklifinin yeni sözleşmenin süresi boyunca yüzde 20’lik bir ücret artışını (ilk yılda yüzde 10’luk bir artış dahil) ve yaşam maliyeti ayarlamalarını (yalnızca yaşlı işçiler için) içerdiğini söyledi. GM ayrıca yeni işe alınanların şirkette dört yıl geçirdikten sonra en yüksek ücrete ulaşmalarına izin vereceğini söyledi.

GM İcra Kurulu Başkanı Mary T. Barra, Perşembe akşamı şirketin web sitesinde yayınlanan bir videoda, “İlgi çekici ve benzeri görülmemiş bir teklif sunduk” dedi. “En önemli olduğunu düşündüğünüz şeyleri ele alıyor: ücret artışı, iş güvenliği ve uzun vadeli istikrar.”

Ayrıca sendikanın taleplerinin çoğunun veya tamamının karşılanmasının, elektrikli araçlara geçişe on milyarlarca dolar yatırım yapan şirketin geleceğine zarar verebileceğini belirtti.

“Şirketi dönüştürme yolculuğumuzda bir dönüm noktasındayız” dedi. “Hata yapmayın: Yatırım yapmaya devam etmezsek zemini kaybederiz ve bu çok çabuk olur. Grevde kimse kazanamaz.”


Ford ve Stellantis de son başvuru tarihinden 48 saat önce sendikaya yeni tekliflerde bulundu ancak ayrıntı vermedi.

Biden yönetimi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Başkan Biden’ın Bay Fain ve otomotiv şirketi liderleriyle müzakerelerin durumu hakkında konuştuğunu söyledi. Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Bay Biden’ın ayrıntılar konusunda şirketlere veya sendikaya baskı yapmadığını, ancak tüm tarafları masada kalmaya ve işçilerin adil bir sözleşme almasını sağlamaya teşvik ettiğini söyledi.

Sendikanın önemli ölçüde daha yüksek ücretler ve yeni sosyal haklar yönündeki talepleri, otomobil üreticilerinin mücadele ettiği ve UAW’nin şirketlerin hayatta kalmasına yardımcı olmak için büyük tavizler kabul etmek zorunda kaldığı son 20 yılda keskin bir farklılığı temsil ediyor.

Ancak yakın zamanda GM, Ford ve Stellantis rekora yakın kar bildirdi. Bu yılın ilk yarısında Ford 3,7 milyar dolar, GM ise 5 milyar dolar kazandı. Stellantis 11 milyar euro (yaklaşık 11,9 milyar dolar) kar bildirdi.

Chrysler’de elektrikçi olarak çalışan ve başkan seçilmeden önce sendika yönetiminde çalışan Bay Fain, kampanya sırasında bu yılki sözleşme görüşmelerinde daha agresif ve çatışmacı olacağına söz verdi.


Sendika üyelerine yaptığı konuşmalarda sık sık otomobil üreticilerinin CEO’larının maaşlarına değindi. Geçen yıl Bayan Barra evine 29 milyon dolar kazandırdı. Ford’dan Jim Farley 21 milyon dolar kazanırken, Stellantis’in patronu Carlos Tavares yaklaşık 25 milyon dolar değerinde bir paket aldı.

Uzun süreli bir grev, yeni arabaların bulunabilirliğini sınırlayacak ve fiyatları artıracaktır. Uzun süreli bir kapanma aynı zamanda otomobil üreticilerinin tedarik zincirlerini de etkileyecek ve işçiler haftalık 500 dolarlık sendika grev ücretiyle geçinirken diğer şirketlere de zarar verebilecek.

Otomotiv sektörü hâlâ salgının devam eden etkileriyle mücadele ediyor. Korona virüs salgını sonrasında üretimin durdurulması, araç arzının keskin bir şekilde düşmesine neden oldu; 2019 sonu itibarıyla yerli otomobil stokları envanterin yaklaşık dörtte birini oluşturuyordu.

Michael D. Shear raporlamaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst