Türkiye’de 19 binden çok hasta böbrek bekliyor

Beykozlu

New member
Trakya Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedat Üstündağ, ileri derece böbrek yetersizliği yaşayan hastaların hayatlarını sağlıklı sürdürebilmeleri için böbrek nakline gereksinim duyulduğunu, Türkiye’de 19 binden çok hastanın nakil beklediğini söylemiş oldu.

Prof. Dr. Üstündağ, “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası” ötürüsıyla açıklamalarda bulundu. Böbrek yetersizliği olan hastaların hayata tutunması için iki usul olduğunu belirten Üstündağ, “Birincisi böbrek nakli yapılması oburu ise diyaliz halleriyle hastanın kanındaki zehirleri temizlemek” dedi.

en çok nakil beklenen organın böbrek olduğuna dikkati çeken Üstündağ, “Türkiye’de 19 bin 80 hasta böbrek bekliyor. Böbrekten daha sonra en epeyce organ bekleyenler karaciğer hastaları. 1337 karaciğer hastası nakil bekliyor, 1204 hasta kornea nakli olmayı bekliyor. bir daha 809 hasta kalp nakli olmayı bekliyor, 239 hasta pankreas nakli bekliyor” diye konuştu.

Hasta sayısı artıyor, bağış tıpkı oranda artmıyor

Üstündağ, nakil bekleyen hasta sayısının her yıl arttığını fakat böbrek bağışının tıpkı oranda artmadığını tabir etti.

Türkiye’de bilhassa kadavradan bağış oranının düşük olduğunu vurgulayan Üstündağ, şunları kaydetti:

Bundan 15 sene evvelden 1 milyon bireyde 1 kişi organlarını bağışlıyordu. Sıhhat Bakanlığımız ve sıhhatle uğraşan derneklerin büyük uğraşlarıyla milyonda 4-5 şahsa kadar ulaştı. Yetersiz fakat, 4-5 kat artması büyük bir muvaffakiyet. Pandeminin ortaya girmesiyle sayılar bir ölçü geriye gitmiş oldu. Pandemi öncesinde Türkiye’de 4 nakilden biri kadavradan yapılıyordu keşke zıddı olsa doğal.

Ancak pandemi daha sonrasında kadavradan nakiller yüzde 10’lara kadar düştü. 2021 yılında 3 bin 375 böbrek nakli yapılabildi. Bu 3 bin 375 nakilin, 3 bin 71 tanesi canlıdan oldu. Geri kalanı kadavradan oldu. Bu çok düşük bir sayı. Bu yılın sayılarına bakacak olursak şu ana kadar yaklaşık 2 bin 955 gerçekleştirilmiş oldu. Bunun 2 bin 616’sı canlıdan geri kalanı kadavradan yapılabildi. Bu da bir daha yaklaşık yüzde 10 üzere bir orana tekabül ediyor

.
 
Üst