Tesla’nın karı dördüncü çeyrekte yüzde 12 arttı

Felaket

New member
Tesla Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2022 dördüncü çeyrek kazançlarının, Wall Street’in beklentilerini aşarak, çeyreğe göre yüzde 12 arttığını, artan rekabetin, tedarik zinciri kesintilerinin ve CEO’su Elon Musk’ın ekonomi davranışına ilişkin endişelerin görüldüğü çalkantılı bir yılı geride bıraktığını söyledi.

Tesla, çeyrek için net gelirin üçüncü çeyrekte 3,3 milyar dolardan 3,7 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tüm yıl boyunca Tesla’nın kazancı, 2021’deki 5,5 milyar dolardan iki kattan fazla artarak 12,6 milyar dolara yükseldi. Güneş panelleri ve diğer işletmelerden elde edilen gelir de dahil olmak üzere yıllık satışlar geçen yılki 53,8 milyar dolardan 81,5 milyar dolara yükseldi.

Tesla, 2022’de 1,4 milyondan 2023’te 1,8 milyon araba üretmeyi beklediğini söyledi. Bu, üretimin yaklaşık yüzde 50 arttığı 2022’dekinden daha mütevazi bir büyüme olacaktır.

Bay Musk’ın Twitter’ı devralmasının hakim olduğu Tesla için hareketli bir yıl oldu ve Tesla yatırımcılarının kritik bir zamanda otomobil üreticisindeki görevlerini ihmal ettiğine dair şikayetlerine yol açtı.


Bay Musk, “Devam eden Twitter fiyaskosunun Tesla hissesine karanlık bir gölge düşürmesinden sonra, birçok yatırımcının gözünde esasen kırmızı pelerinli süper kahramandan kötü adama dönüştü.”
Wedbush Securities analisti Daniel Ives, kazanç raporu öncesinde yatırımcılara bir not yazdı.

Tesla hissesi 2022’de yüzde 65 düştü çünkü yatırımcılar şirketin uzun bir zorluklar ve riskler listesine yeterince güçlü yanıt verdiğinden şüpheleniyordu.

Yatırımcılar, diğer şeylerin yanı sıra, Bay Musk’ın Twitter satın alımını finanse etmek için Tesla’daki hissesinin daha fazlasını satarak piyasayı sular altında bırakacağından korkuyordu. Tesla’nın dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki geleceği, kritik parça tedarikini sürdürme sorunları ve Çinli üretici BYD gibi rakiplerin artan rekabeti konusunda endişeliydiler. 2022’de BYD, Çin’de satılan toplam elektrikli otomobil sayısında Tesla’yı geride bıraktı.

Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yavaşlayan ekonomik büyüme ve yükselen faiz oranları, Tesla’yı karşılayabilecek insanların sayısını azaltmakla tehdit etti. Şirketin 2 Ocak’ta yaptığı açıklamaya göre, dördüncü çeyrek teslimatları yüzde 18 artarak 405.000 araca ulaştı, bu Wall Street analistlerinin beklediğinden çok daha azdı ve Tesla’nın kendi hedeflerinin altında kaldı.

Ancak Tesla hisseleri, şirketin satışları artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki elektrikli arabalarının çoğunda fiyatları düşürmesinin ardından Ocak ayında kayıplarının bir kısmını telafi etti. En ucuz Tesla olan Model 3 sedanın fiyatı 3.000 $ düştü ve şimdi ABD’de hükümet teşvikleri olmadan 44.000 $’a satılıyor.


Fiyat indirimleri siparişleri artırmış gibi görünüyor ve yatırımcılara Tesla’nın elektrikli otomobil hakimiyetini sürdürme planı olduğu konusunda güvence vermeye yardımcı oldu. Tesla, Tesla’dan daha fazla pille çalışan araç satan ve Tesla’dan daha düşük fiyatlara satan Hyundai, Ford Motor, General Motors ve Volkswagen gibi köklü otomobil üreticileri tarafından daha büyük bir zorlukla karşı karşıya.

Fiyat indirimleri satışları artırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda Tesla’nın kar marjını da etkiledi. Otomobil satışlarındaki brüt kar marjı, 2021’in üçüncü çeyreğinde yüzde 28 ve dördüncü çeyreğinde yüzde 31’den dördüncü çeyreğinde yüzde 26’ya geriledi.

Tesla Çarşamba günü, uzun zamandır beklenen Cybertruck’ın üretimine yıl sonuna kadar başlayacağını söyledi. 2019’da tanıtılan kamyondaki gecikmeler, Rivian ve Ford gibi rakiplerin Tesla’yı elektrikli pikaplarla piyasaya sürmesine izin verdi.

Tesla hissesi, Ocak ayının başından bu yana üçte bir arttı, ancak hisse senedi fiyatı hala Kasım 2021 zirvesinin yüzde 60’tan fazla altında.

Tesla kazançları bu hafta Wall Street’te en çok izlenen rakamlar arasında yer aldı. Açık ara dünyanın en değerli otomobil şirketi olmaya devam ediyor ve yerleşik otomobil üreticilerinden çok daha hızlı büyüyor.
 
Üst