Tesla, yaşanan son aksaklığın ardından Cybertruck'ı geri çağıracak

Felaket

New member
Federal bir güvenlik kurumunun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre Tesla, sıkışabilecek ve kaza riskini artırabilecek bir gaz pedalını onarmak için yaklaşık 4.000 Cybertruck kamyonetini geri çağırmayı kabul etti.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, web sitesinde yayınlanan bir bildirimde, kusurun aracın istemeden hızlanmasına neden olabileceğini söyledi. Birçok gecikmenin ardından Tesla, ilk kamyoneti olan Cybertruck'u Kasım ayında satmaya başladı.

Geri çağırma, ABD'nin en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla için bir başka aksilik oldu. Şirket, yeni ortaya çıkan rakiplerine karşı pazar payını kaybediyor ve bu ay satışlarının yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre düştüğünü bildirdi; bu, salgının başlangıcından bu yana ilk kez oldu.

Tesla'nın son zamanlardaki sorunları yatırımcıları tedirgin etti ve şirketin hisseleri bu yıl şu ana kadar yüzde 40 civarında düştü.


Federal güvenlik kurumu, 13 Kasım ile 4 Nisan arasında ABD yollarında üretilen 3.878 Cybertruck'ın tamamında kusur bulunduğunu ve bunun Tesla'nın Austin, Teksas'taki fabrikasında montaj sırasında yağlayıcı olarak sabun kullanılmasından kaynaklandığı iddia edildiğini söyledi. Ajans, kalan sabunun “pedin pedala yapışmasını azalttığını” söyledi.

Açıklamada, Tesla'nın ilk kez 31 Mart'ta bir müşteri şikayeti aldığı ve 12 Nisan'a kadar şirketin değerlendirmesini tamamladığı ve etkilenen araçları gönüllü olarak geri çağırdığı belirtildi.

Ajans, Tesla'nın herhangi bir kazaya, yaralanmaya veya ölüme neden olan kusurun farkında olmadığını söyledi. Bazı Cybertruck sahipleri geçtiğimiz günlerde sosyal medyada arızayı anlatan video ve fotoğraflar yayınlayarak, fren pedalına basarak aracı durdurabildiklerini söyledi.

Güvenlik ajansı, Tesla'nın Cybertrucks'taki gaz pedalını ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını söyledi.

Şirket geçen yıl çok sayıda geri çağırmayla karşı karşıya kaldı. Şubat ayında iki milyondan fazla araç, uyarı ışığı panelindeki yazı tipi boyutunun çok küçük olması nedeniyle geri çağrıldı. Aralık ayında şirket, Autopilot yazılımını değiştirmek ve belirli sürüş işlevlerini gerçekleştirebilen sistemi kullanırken sürücülere ellerini direksiyon simidinde tutmalarını hatırlatan daha belirgin uyarılar sağlamak için iki milyondan fazla aracı geri çağırdı.


Tesla, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Şirketin CEO'su Elon Musk bu hafta işçilere, şirketin işgücünün yüzde 10'unu keseceğini söyledi. Aynı gün iki üst düzey yönetici şirketten ayrılacağını duyurdu.

Elektrikli otomobil üreticisi, daha yerleşik otomobil üreticilerinin pille çalışan otomobiller üretmeye ve satmaya başlaması ve bu araçlara olan talebin zayıflaması nedeniyle son dönemdeki hızlı büyümesini sürdürmekte zorlandı. Tesla bu rekabete yanıt vermekte yavaş davrandı; Cybertruck, 2020'den bu yana ilk yeni modeliydi ancak alışılmadık köşeli tasarımı ve 80.000 dolardan fazla başlangıç fiyatının çekiciliğini ve satışlarını sınırlaması muhtemel.

Kelley Blue Book'a göre Tesla'nın ABD pazar payı, 2023'ün başındaki yüzde 62'den ilk çeyrekte yüzde 51'e düştü.
 
Üst