Sağlık-Sen: Ocak ayında 57 sıhhat çalışanı şiddete maruz kaldı; saldırganlardan 25’i hakkında süreç yapılmadı

Beykozlu

New member
Sağlık-Sen, ocak ayı bilgilerinin derlendiği sıhhatte şiddet raporunu yayınladı. Buna bakılırsa, ocak ayında; 68 saldırganın niye olduğu 30 şiddet olayında 57 sıhhat çalışanı mağdur oldu. Saldırganlardan 25’i hakkında süreç yapılmadı. Sağlık-Sen Genel Lideri Semih Durmuş, “Sağlıkta şiddetin önlenmesi noktasında muvaffakiyetin lakin toplumsal bir uğraş ile sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Sağlık-Sen, ocak ayı sıhhatte şiddet raporu yayınlandı. Rapordaki bilgilere göre; Buna nazaran, ocak ayında; 68 saldırganın niye olduğu 30 şiddet olayında 57 sıhhat çalışanı mağdur oldu. Raporda şu bilgiler verildi:

“Ay boyunca 30 şiddet olayının 5’ini hastalar gerçekleştirirken, 19’una hasta yakınları, 1’ine yönetici, 5’ine ise kendini bilmez bireyler niçiniyet verdiği ve hasta ve hasta yakınlarının saldırgan tavrı, sıhhat çalışanlarının bakılırsavini en düzgün biçimde yapmalarını engellerken, beraberinde istifaların artmasının da en değerli niçinleri içinde gösterilmektedir.

“68 saldırgandan 25’i hakkında süreç yapılmadı”

Ocak ayı boyunca yaşanan şiddet hadiselerine sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında rastgele bir süreç yapılmadı. Gözaltına alınan 11 saldırgan hür bırakılırken, 14 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. Kamu nazaranvlisi 1 saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı.

Ocak ayında 30 şiddet olayının 25’i hem fiili hem kelamlı, 5’i ise kelamlı (hakaret, tehdit vs.) şiddetken, olaylarının en çok yaşandığı yer hastane oldu. 30 şiddet hadisesinin 20’si hastanelerde, 5 olay aile sıhhati merkezlerinde, 5 olay ise saha çalışmalarında gerçekleşti. Ay boyunca 17 hemşire, 16 hekim, 12 acil sıhhat hizmetleri çalışanı, 2 güvenlik ve 10 da başka sıhhat çalışanı şiddete maruz kaldı.”



“Gerekli önlemler çabucak alınmalı”

Raporu kıymetlendiren, Sağlık-Sen Genel Lideri Semih Durmuş, sıhhatte şiddete ait olarak “Bu bahiste ivedilikle düğmeye basılmalı ve gerekli önlemler bir an evvel alınmalıdır. Öncelikle sıhhat kuruluşlarına rastgele bir kesici, delici, yaralayıcı cisimle çarçabuk girmenin önüne geçilmelidir” dedi.

Durmuş’un açıklaması şu biçimde:

“2021 yılını şiddetin kara gölgesinde geçiren sıhhat çalışanları, yeni yılın birinci ayında da şiddet kâbusundan kurtulamadı. Her geçen gün sıhhatte şiddetin boyutu artarken, şiddet mağduru olan sıhhat çalışanı sayısı tavan yaparken hala gereğince tedbir alınmamış olması kabul edilebilir bir durum değildir. Can kurtarmak için fedakârca hizmet veren sıhhat çalışanları, bu tavrı hak etmemektedir.

Sağlık-Sen olarak verdiğimiz çaba ve yayınladığımız raporlar vesilesiyle kamuoyunda şiddete karşı hassaslık oluşmaya başlamıştır. Kâfi görmesek de Ocak ayı içerisinde 17 saldırganın tutuklanmasında bu hassaslığın tesiri olduğuna inanıyoruz. Sıhhatte şiddetin önlenmesi noktasında muvaffakiyetin fakat toplumsal bir uğraş ile sağlanacağını düşünüyoruz.

Bu noktada Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yaptığı toplantıda sıhhat çalışanlarına şiddete karşı yeni tedbirlerin alınacağının açıklanması umut verici ve sevindiricidir. Atılan bu adımı değerli bulurken kelam konusu tedbirlerin acilen hayata geçirilmesini istiyoruz.

Bu mevzuda ivedilikle düğmeye basılmalı ve gerekli önlemler bir an evvel alınmalıdır. Öncelikle sıhhat kuruluşlarına rastgele bir kesici, delici, yaralayıcı cisimle çarçabuk girmenin önüne geçilmelidir. Bilhassa şiddet olaylarının en epeyce yaşandığı acil servislerde bakılırsav yapan güvenlik nazaranvlilerinin nitelikleri ve yetkilileri artırılmalıdır. Ayrıyeten şiddet uygulayanlara yönelik verilen cezaların artırılması sağlanmalı ve ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’, ‘iyi hal indirimi’ üzere cezaları erteleyen ve hafifçeleten kararların ortadan kaldırılması gerekmektedir.”
 
Üst