Zaman
New member
Elbette! İşte "KPSS B Grubu Mülakat Var mı?" konulu, forum uyumlu, samimi ve bilgiye dayalı uzun bir yazı:
---
KPSS B Grubu Mülakat Var mı? Tecrübeler, Gerçekler ve Merak Ettikleriniz
Selam forumdaşlar!
Son zamanlarda sıkça dillendirilen bir konuyu masaya yatıralım dedim: **KPSS B grubu kadrolara atamalarda mülakat var mı, yok mu?** Malum, sınava giriyoruz, ter döküyoruz, bir de işin sonunda “ya mülakat varsa?” endişesi belimizi büküyor. Bu yazıda hem kafalardaki soru işaretlerini azaltmak hem de sizlerle birlikte tartışmak için buradayım.

Hazırsanız, hem mevzuata hem de sahadan gelen tecrübelere bakarak bu konuyu detaylıca konuşalım. Ayrıca, erkeklerin genellikle "hızlı sonuç ve atama" odaklı, kadın adayların ise daha çok "adalet ve şeffaflık" gibi duygusal ve toplumsal boyutları vurguladığı bu tartışmayı iki yönlü ele alacağım.
---
KPSS B Grubu Nedir? Önce Temeli Sağlam Kuralım
Öncelikle kısaca hatırlayalım:
KPSS, yani Kamu Personeli Seçme Sınavı, **A grubu** ve **B grubu** olmak üzere ikiye ayrılır.
* **A grubu**, uzmanlık ve müfettişlik gibi kariyer meslekleri kapsar ve genellikle **mülakatlıdır**.
* **B grubu** ise zabıt katibi, memur, tekniker, bilgisayar işletmeni gibi **genel memuriyet** kadrolarını içerir ve burada işler biraz farklı yürür.
İşte bizim asıl meselemiz de burada başlıyor: **B grubu atamalarda mülakat oluyor mu, olmuyor mu?**
---
Mevzuata Göre: KPSS B Grubu Atamaları Nasıl Yapılır?
**657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na** göre, B grubu kadrolara atamalar, **KPSS puan sıralamasına göre merkezi yerleştirme** ile yapılır. Bu yerleştirmeleri **ÖSYM** yapar ve burada mülakat **yoktur**.
✔ Merkezi yerleştirme = Sadece KPSS puanı → Mülakat yapılmaz.
Ancak burada dikkat!
**B grubu kadroların tamamı merkezi yerleştirme ile alınmaz.** Bazı kurumlar, kendi memur alım ilanlarını yayımlayarak **“kurum bazlı alım”** yapar. İşte burada işler değişebilir.
Örnek mi?
* **Adalet Bakanlığı zabıt katibi alımı** → KPSS puan + uygulamalı sınav + mülakat
* **Belediyelerin zabıta ya da itfaiye eri alımı** → KPSS puan + sözlü sınav
* **Sağlık Bakanlığı, MEB gibi kurumlar** ise genellikle **merkezi atama** yapar → Sadece KPSS puanı
Bu noktada erkek kullanıcılar genellikle şunu soruyor:
> “Kardeşim, ben puanımı aldım. Merkezi atamayla yerleşebilir miyim, olay kapansın?”
Kadın kullanıcılar ise çoğu zaman şöyle yaklaşıyor:
> “Puan tamam ama ya torpil dönerse? Mülakat varsa hakkım yenmesin.”
---
Gerçek Hayattan Örnekler: Ne Yaşanıyor, Kim Ne Diyor?
**Forumlarda en çok konuşulan örneklerden biri Adalet Bakanlığı alımları.**
2023 yılında yapılan katiplik alımında önce KPSS puanı baraj olarak alındı, sonra uygulamalı sınav (klavye) ve mülakat yapıldı.
* Bu süreçte pek çok aday, “KPSS puanım yüksek ama mülakat eliyor” diyerek adaletsizlik vurgusu yaptı.
Öte yandan **Çevre ve Şehircilik Bakanlığı**, 2024 alımlarında merkezi yerleştirme ile sadece KPSS puanına göre alım yaptı ve hiçbir mülakat süreci olmadı.
Erkek adaylar bu farkı şöyle yorumluyor:
> “Kardeşim, devletin tamamı merkezi alsa iş çözülecek zaten. Ne gerek var mülakata?”
Kadın adaylar ise daha çok şu yönde kaygı dile getiriyor:
> “Ben hakkımla kazanmak istiyorum ama mülakatta elenmekten korkuyorum. Şeffaflık istiyoruz.”
---
KPSS B Grubu Adaylarına Tavsiyeler: Ne Yapmalı, Ne Beklemeli?
Öncelikle, **merkezi atamaları takip edin.** Burada sadece puan sıralaması geçerli.
Kurum bazlı alımlarda **mülakat şartlarını önceden okuyun.**
“Mülakat varsa girmem” demeyin, çünkü alım sayısı fazla olabilir.
Tercih döneminde mülakatlı/mülakatsız ayrımını iyi yapın.
---
Peki Ya Gelecek? Mülakat Kalkacak mı?
Son yıllarda kamuoyunda ve siyasette sık sık **“mülakat kalkacak”** söylemleri dolaşıyor. Özellikle seçim öncelerinde verilen vaatler arasında mülakatların kaldırılması yer alıyor. Ancak bugüne kadar tam anlamıyla bir değişiklik olmadı.
Yine de unutmayalım: **Bazı kurumlar mülakatı kaldırabilir**, bazıları sürdürür. Dolayısıyla bu konudaki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor.
---
Siz Ne Düşünüyorsunuz Forumdaşlar?
Şimdi top sizde!
Bu başlık altına fikirlerinizi yazın, tecrübelerinizi paylaşın. Özellikle şu sorulara cevap verirseniz, hem yeni adaylara yol göstermiş oluruz hem de birlikte çözümler üretebiliriz:
Sizce KPSS B grubu tümden mülakatsız mı olmalı?
Mülakat varsa nasıl daha adil hale getirilebilir?
KPSS puanıyla atanan ama mülakatta elenen biri oldunuz mu?
Erkek ve kadın adaylar bu süreci farklı mı yaşıyor sizce?
---
Son olarak, bu konunun daha çok insanın dikkatini çekmesi için beğenmeyi, yorum yapmayı ve başlığı yukarıda tutmayı unutmayın. Herkesin hayalindeki kadroya ulaşması dileğiyle!
Kalın sağlıcakla!
— Bir forum sevdalısı
---
---
KPSS B Grubu Mülakat Var mı? Tecrübeler, Gerçekler ve Merak Ettikleriniz
Selam forumdaşlar!

Son zamanlarda sıkça dillendirilen bir konuyu masaya yatıralım dedim: **KPSS B grubu kadrolara atamalarda mülakat var mı, yok mu?** Malum, sınava giriyoruz, ter döküyoruz, bir de işin sonunda “ya mülakat varsa?” endişesi belimizi büküyor. Bu yazıda hem kafalardaki soru işaretlerini azaltmak hem de sizlerle birlikte tartışmak için buradayım.

Hazırsanız, hem mevzuata hem de sahadan gelen tecrübelere bakarak bu konuyu detaylıca konuşalım. Ayrıca, erkeklerin genellikle "hızlı sonuç ve atama" odaklı, kadın adayların ise daha çok "adalet ve şeffaflık" gibi duygusal ve toplumsal boyutları vurguladığı bu tartışmayı iki yönlü ele alacağım.
---
KPSS B Grubu Nedir? Önce Temeli Sağlam Kuralım
Öncelikle kısaca hatırlayalım:
KPSS, yani Kamu Personeli Seçme Sınavı, **A grubu** ve **B grubu** olmak üzere ikiye ayrılır.
* **A grubu**, uzmanlık ve müfettişlik gibi kariyer meslekleri kapsar ve genellikle **mülakatlıdır**.
* **B grubu** ise zabıt katibi, memur, tekniker, bilgisayar işletmeni gibi **genel memuriyet** kadrolarını içerir ve burada işler biraz farklı yürür.
İşte bizim asıl meselemiz de burada başlıyor: **B grubu atamalarda mülakat oluyor mu, olmuyor mu?**
---
Mevzuata Göre: KPSS B Grubu Atamaları Nasıl Yapılır?
**657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na** göre, B grubu kadrolara atamalar, **KPSS puan sıralamasına göre merkezi yerleştirme** ile yapılır. Bu yerleştirmeleri **ÖSYM** yapar ve burada mülakat **yoktur**.
✔ Merkezi yerleştirme = Sadece KPSS puanı → Mülakat yapılmaz.
Ancak burada dikkat!

**B grubu kadroların tamamı merkezi yerleştirme ile alınmaz.** Bazı kurumlar, kendi memur alım ilanlarını yayımlayarak **“kurum bazlı alım”** yapar. İşte burada işler değişebilir.
Örnek mi?
* **Adalet Bakanlığı zabıt katibi alımı** → KPSS puan + uygulamalı sınav + mülakat
* **Belediyelerin zabıta ya da itfaiye eri alımı** → KPSS puan + sözlü sınav
* **Sağlık Bakanlığı, MEB gibi kurumlar** ise genellikle **merkezi atama** yapar → Sadece KPSS puanı
Bu noktada erkek kullanıcılar genellikle şunu soruyor:
> “Kardeşim, ben puanımı aldım. Merkezi atamayla yerleşebilir miyim, olay kapansın?”
Kadın kullanıcılar ise çoğu zaman şöyle yaklaşıyor:
> “Puan tamam ama ya torpil dönerse? Mülakat varsa hakkım yenmesin.”
---
Gerçek Hayattan Örnekler: Ne Yaşanıyor, Kim Ne Diyor?

2023 yılında yapılan katiplik alımında önce KPSS puanı baraj olarak alındı, sonra uygulamalı sınav (klavye) ve mülakat yapıldı.
* Bu süreçte pek çok aday, “KPSS puanım yüksek ama mülakat eliyor” diyerek adaletsizlik vurgusu yaptı.

Erkek adaylar bu farkı şöyle yorumluyor:
> “Kardeşim, devletin tamamı merkezi alsa iş çözülecek zaten. Ne gerek var mülakata?”
Kadın adaylar ise daha çok şu yönde kaygı dile getiriyor:
> “Ben hakkımla kazanmak istiyorum ama mülakatta elenmekten korkuyorum. Şeffaflık istiyoruz.”
---
KPSS B Grubu Adaylarına Tavsiyeler: Ne Yapmalı, Ne Beklemeli?

---
Peki Ya Gelecek? Mülakat Kalkacak mı?
Son yıllarda kamuoyunda ve siyasette sık sık **“mülakat kalkacak”** söylemleri dolaşıyor. Özellikle seçim öncelerinde verilen vaatler arasında mülakatların kaldırılması yer alıyor. Ancak bugüne kadar tam anlamıyla bir değişiklik olmadı.

---
Siz Ne Düşünüyorsunuz Forumdaşlar?
Şimdi top sizde!

Bu başlık altına fikirlerinizi yazın, tecrübelerinizi paylaşın. Özellikle şu sorulara cevap verirseniz, hem yeni adaylara yol göstermiş oluruz hem de birlikte çözümler üretebiliriz:

---
Son olarak, bu konunun daha çok insanın dikkatini çekmesi için beğenmeyi, yorum yapmayı ve başlığı yukarıda tutmayı unutmayın. Herkesin hayalindeki kadroya ulaşması dileğiyle!

Kalın sağlıcakla!
— Bir forum sevdalısı

---