Kanser tarama ve pap smear

Beykozlu

New member
Kanser Taraması, Kanser ameliyatları, pap smear, KOLPOSKOPİ, Yumurtalık Kanseri

KANSER TARAMASI


Kadınlık organlarının kanserleri tüm bayan kanserleri içerisinde en epeyce vefata niye olan hastalıklardır.

Sistemli istatistik datalarına sahip olması niçiniyle Amerika Birleşik Devletleri ele alındığında 1995’de 15.800 rahim ağzı kanseri, 4800 bu kanser niçiniyle vefat, 600.000 olağandışı pap test, 50.000 yeni kanser öncüsü hastalık tespit edildiği bildirilmektedir. bir daha tıpkı ülkenin datalarına nazaran rahim ağzı (serviks) kanseri niçiniyle yılda 4 milyar $ harcandığı hesaplanmaktadır. Bu sayılardan da görüldüğü üzere kanseri ortaya çıkmadan evvel tespit etmek daha insancıl, daha ekonomik ve daha başarılıdır.

Çeşitli araştırmalar kararı bayan kanserlerinin ortaya çıkmadan tespit edilmesinin mümkün olduğu vurgulanmaktadır. Olumlu gelişmeler kanser öncüsü lezyonların tanımlanması ve teşhis formlarının geliştirilmesinden daha sonra görülmüştür.

HPV, Rahim Ağzı Kanseri ve Aşısı, Siğiller için Bkz…

KANSER TARAMASI yahut ARAŞTIRILMASI GEREKLİ BELİRTİLER NELERDİR?

Jinekolojik kanserlerde şüphelenilmesi gereken belirtiler;

1.Menopoza girmiş bayanda kanama yahut akıntı olması
2. Adet düzensizliği
3.Adet dışı kanama
4.Cinsel bağ daha sonrası ağrı, karında ağrı ve karında rahatsızlık hissi
5.Karında şişlik
6.Yeme içme bozuklukları
7.Vajinal bölgede kaşıntı, yara yahut şişlik oluşması
8.Cinsel bağ daha sonrası kanama
Vaktinde konulan teşhis ile daha kanser oluşmadan bir fazlaca sorun çarçabuk tedavi edilirken…

JİNEKOLOJİK KANSER AMELİYATLARI

Sistemli takip ve denetimler yapılamadığında geç kalınırsa yahut vaktinde fark edilmesi güç durumlarda, kimileri ise farklı sebeplerle geliştiğinde başvurulabilecek son formül ameliyat olmaktadır.

Endometrium (Rahim içi) Kanseri
Over (Yumurtalık) Kanseri
Serviks (Rahim ağzı) Kanseri
Vajina Kanseri
Vulva Kanseri
Trofoblastik Hastalıklar…

Günümüzün çağdaş tıp uygulamalarını, bu tip ameliyatlarda bilhassa GRUP halinde uzman arkadaşlarımızla birlikte, gelişmiş teknoloji ve aygıtları olan en uygun hastaneleri seçip uyguladığımızda ayrıyeten kemoterapi ve radyoterapi gerekiyorsa planlamaları da inanılmaz tedavi ve sonuçları alınabiliyor…

RAHİM AĞZI KANSER TARAMASI – PAP SMEAR

George Papanicolaou rahim ağzı sürüntüsü alınarak çabucak hemen kanser gelişmeden (ortalama 10 yıl) evvel kansere dönüşme potansiyeli olan öncü hastalıkların tanınabileceğini göstermişlerdir. bu biçimdece ortaya konan sitolojik tarama formülü Papanicolaou’nun kendi ismiyle Pap Test olarak tüm dünyada büyük kabul görüp yaygınlaşmıştır. Yol her ülkede devlet siyasetlerine da bağlı olarak temel tarama testi olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970 yılından itibaren 20 yılda rahim ağzı kanserinden mevt oranının %90 azalması Pap test taramalarına bağlanmaktadır. Kanser olmadan evvel öncü hastalıklar ya da lezyonlar en epeyce 25-35 yaşlarında görülmektedir. Lakin tarama testi bu lezyonları vaktinde erken yakalamak için tüm bayanlara uygulanan bir metottur. Taramada olağandışı hücreler tespit edilmesi kesin olarak hastalık varlığını göstermez. Bu durumda hastalığın kesin teşhisini koymak için biyopsi alarak dokunun patolojik incelemesi yapılmalıdır.

Biyopsi almak(doku modülü almak) için olağandışı hücrelerin tam olarak nereden döküldüğünün tespiti gerekir. En hakikat yerden (doku almak) biopsi için dış genital (kadınlık cinsel) organların özel mikroskopla büyütülerek gözle muayenesi genel kabul bakılırsan metottur: KOLPOSKOPİ

KOLPOSKOPİ ve KOLPOSKOPİ ALTINDA BİYOPSİ


Özel bir eğitim ve alet gerektirmesi haricinde ağrısız, kolay, çabuk sonuç alınan, sağlam bir uygulamadır. Jinekolojik muayenede, pap smear ya da HPV testlerinde sorun olduğunda bugün için tüm dünyada kesin teşhis koymak için kolposkopik muayene ve kolposkop sayesinde biyopsi almak altın standart olarak kabul edilmektedir. Pap test ve gerektiğinde kolposkopik biopsi ile yanlışsız teşhis koymak mümkündür.

Kanser taramasında asıl olan kanseri olmadan, kanser öncesi hastalıklar periyodunda yakalayarak gerekli takip yahut tedaviyi yapmaktır. Burada erken teşhis tarifi tam olarak yanlışsız değildir. Zira maksat kanseri değil kanserin öncülerini tespit etmektir. Fakat kanseri erken etapta yakalamak da ikinci bir çıkar olabilir ve bu programla mümkündür.

Bugün artık dünyada sitolojik tarama tartışılmamaktadır. Tartışılan kimlere, ne vakit, ne çoğunlukla ,kaç yaşına kadar ve hangi sitolojik (Pap test, thin prep, co-test, HPV testi vb) formülle tarama yapılacağıdır. Ülkemizin bu tartışmalarda mevzuyu bilimsel platformlardan toplumsal yaygınlığa taşıyamamak üzere önemli bir eğitimsel, sosyo-ekonomik sıkıntıları olsada son senelerda gelişmeler olmuştur. bir epey bayan standart tarama, risk kümesinde tarama, tarama metotları hakkında bilgi sahibi değildir. bu biçimdece ortaya çıkan karmaşada bayan doğum uzmanının sorumluluğu, hastanın ve sigorta sisteminin yükümlülükleri belirlenememiştir. Gelişmiş ülkelerde pap test yaptırmak hekim için bir mecburilik olarak görülmekte, sigorta şirketleri de bunu özendirmektedir. Dünyadaki uygulamalardan yola çıkarak aşağıdaki protokolü uygulamak akılcı olabilir, uygulamalarımız da bu istikamettedir. Tarama protokolleri yapılıp kılavuzlar hazırlanırkilk evvel rahim ağzı kanseri açısından yaş ve risk kümelerini belirlemek gerekmektedir.

PAP SMEAR TESTİ NEDİR ?

Rahim ağzındaki (serviks) kanser başlangıcı olabilecek rastgele bir hücresel değişikliği belirleyen sıradan bir testtir.

Bu gün için en emniyetli ve kolay tarama yapılabilen bayan kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseridir.

Bu test kimi vakit yavaşça bir enfeksiyon belirtisinin kimilerinin da yakalanabilmesini de sağlar.

Bir erken teşhis sistemidir.

PAP SMEAR NASIL YAPILIR ? PAP SMEAR TESTİ AĞRILI MIDIR?

Jinekolojik muayene sırasında, hekiminiz tarafınca steril özel bir plastik fırça gibisi çubukla rahim ağzındaki akıntıya dökülen hücrelerden sürüntü formunda akıntı örneği bir rahatsızlık, ağrı vermeden bir örnek cam üzerine ya da sıvıya alınır. Alınan bu örnek PATOLOJİ LABORATUVARI na gönderilerek patoloji uzmanları tarafınca incelenir ve pap smear raporu düzenlenir.

Pap Test ile tarama sıklığı, HPV virus varlığı

Son senelerda kılavuzlar çoğunlukla değişerek risk bazlı ve bireye has tarama protokolleri oluşturulmuştur. Evvelden taramaya ekseriyetle birinci cinsel bağlantıdan daha sonra ya da 20’li yaşlarda başlanırdı. Kaç yaşına kadar tarama yapılması konusunda fikir birliği yoksa da en az 65 yaşına kadar tertipli pap test yapılması genel olarak kabul edilen bir kuraldır. Lakin 65 yaşından daha sonra da taramalara devam edildiğinde kansere yakalansa da hastanın yaşama bahtının %63 arttığı ve tarama için yaş hududu konulmasının yanlış olduğunu vurgulayan yayınlar da vardır. Sonuç olarak pap smear testi standartlara uygun olarak yapılıyorsa:

Yüksek Risk Kümesinde;

Birinci Pap Test olağan ise yılda 1 kere

Düşük Risk Kümesinde;

3 yıl üst üste Pap Test olağan ise 3 yılda 1

Kanser dışı niçinlerle rahim alındıktan daha sonra 3 yılda 1 ?

Kanser yahut kanser öncüsü niçinlerle tedaviyi takiben,

Birinci 2 yıl 3 -6 ayda 1

daha sonraki 3 yıl 6 ayda 1

Ömür uzunluğu yılda 1 pap smear test yapılmalıdır, lakin;
birebir vakitte co-test dediğimiz HPV tiplendirmesi ile bir arada yapılması testin gücünü, teşhis koymayı ve risk hesaplayarak takip ve tedaviyi daha tesirli hale getirdiğinden son senelerda bu iki test hastanın risk ve yaş durumuna göre çoğunlukla bir arada kullanılmaktadır ve yeni protokoller/kılavuzlar geliştirilmiştir.

PAP SMEAR kararı NASIL KIYMETLENDİRİLİR ? OLAĞANDIŞI SMEAR ve BİYOPSİ NE MANA TAŞIR?


sıradan bir tedavi ile geçebilecek yavaşça bir enfeksiyon ya da mesela alındığı bölgede kimi hücresel değişiklikler bu testle anlaşılabilir. Her hücresel değişiklik kanser demek değildir. Lakin kimi değişikliklerin doktor tarafınca daha sıkı izlenmesi gerekebilir. kimi vakit bu hücresel değişiklikler kanser manası taşır. Rahim ağzı kanseri manasına gelen değişiklikler bulunduğunda çabucak tedavi bahtı doğar.

Kişinin yaşı ve genel durumuna bağlı olarak değişmekle bir arada, olağandışı olabilecek pap smear ve kolposkopik biyopsi sonuçları ASCUS, ASC-H, LSIL,LGSIL, HSIL, HGSIL, CINI, CIN II, CIN III üzere sonuçlardır. CIN III ve daha ötesi kanser gibisi anomalilere işaret eder…

Gecikildiğinde hanımın mevti ile sonlanabilecek rahim ağzı kanseri, bu testlerle vaktinde müdahalede bulunup- erken devrede kimi vakit büyük ameliyata bile gerek kalmadan- çabucak tedavi edilirse, hastalıktan eser kalmaz. Bu testlerle en erken devirde teşhis konulmuş olur. Erken devirde büyük ameliyatlara gerek kalmadan yapılan tedavilerden biri de LEEP Konizasyondur, çoklukla hastane yatışına gerek kalmaz.

Pap Smear KİMLER, Ne Vakit YAPTIRMALI ?

Pap smear erken teşhis koymaya yönelik bir test olduğundan yaptırmak için bayanın şikayeti olması gerekmez. Rahim ağzında yarası olan, cinsel alaka sırasında ağrı ve batma duyan, damla formunda kanaması olan ya da daima akıntısı olan bayanlar hiç vakit kaybetmeden pap smear testini yaptırmalıdır. HANGİ DEVİRDE YAPTIRMALI ? Pap smear için en uygun vakit iki adet kanamasının ortasındaki günlerdir. Testtilk evvelki 48 saat cinsel ilgi olmaması, hazneye ilaç konulmaması daha yeterli sonuç alınmasını sağlayacaktır.

NE SIKLIKTA YAPTIRMALI ?

Bu hususta tüm dünyada uygulama kılavuzları değiştiğinden, sizin risk durumunuzu en uygun bilen hekiminiz tarafınca size bu hususta yapılacak teklifler doğrultusunda hareket etmelisiniz. Şayet genital herpes tanısı konmuşsa yahut üreme organlarınızın bulunduğu yerde siğil ya da testlerde HPV – papilloma virusu var ise ki bunun bilhassa kimi tiplerinin rahim ağzı kanserinin ana niçini olduğu bugün biliniyor, ya da geçmişte yaptırdığınız pap smearden sıra dışı sonuç geldi ise çoğunluklar değişecek, hekiminizin önerdiği sıklıkta yinelanması yararlı olacaktır.

NEREYE BAŞVURMALI ?

Smear testi, kolposkopi ve biyopsiler Bayan Doğum uzmanı tabiplerce muayene kararı teklifleri doğrultusunda ve kılavuzlara da uyumlu olarak yapılmalıdır.

Over (yumurtalık) kanserleri

En sinsi seyreden, toplumda çoğunlukla ve çarçabuk uygulanabilecek tarama testleri olmadığından (ya da muteber olmadığından) geç teşhis konabilen ve en epey öldüren kanserler olmaları prestijiyle bu bahiste da araştırmalar süratle sürmektedir. Vajinal ultrason, doppler ve yumurtalık kanserli hastaların kanında artan birtakım kanser belirteçleri (CA-125 gibi) ve bir kadro indeks hesapları ölçülerek yapılan çalışmalar pek yüz güldürücü olmamıştır. Lakin yumurtalık kanseri riski yüksek olan hasta kümesinde ve menopozda bu prosedürler kullanılabilir.

Bu açıdan yumurtalık ve rahim içi (endometrium) kanserleri için de risk kümeleri yahut hastalığın çoğunlukla görüldüğü durumlar tanımlanmıştır. Bunlar;

Yumurtalık (Over) kanserinin;

Çocuk doğurmamış ve emzirmemiş bayanlarda

1.derece yakınlarında yumurtalık kanseri olanlarda

Kısırlık tedavisi için yumurtlama ilaçlarını uzun müddet kullananlarda

Birtakım öteki kanserlerle bir arada daha sık görülebileceği bildirilmektedir.

Endometrium(rahim içi) kanseri

Başka bayan kanserlerinin de olmadan evvel tanınabilmesi için bir fazlaca araştırma yapılmaktadır. Bunlardan endometrium (rahim içi) kanseri için vajinal ultrason ile kalınlık ölçümleri, kuşkulu durumlarda diagnostik ve operatif histeroskopi ve biyopsiler umut vermektedir. Bilhassa menopoza girmiş bayanlarda rahim içi dokunun kalınlığı artmış olarak bulunursa probe küretaj yahut daha sağlam olan endoskopi (histeroskopik) ile doku örneği alınarak (biopsi) kanser öncüsü hastalıklar yahut erken devirde kanser yakalamak mümkündür.

Çok kilolu ve tansiyonu yüksek (ideal tartının %30’undan fazla)

Şeker hastalığı olan

Çocuk doğurmamış ve emzirmemiş

Polikistik Over (Yumurtalığın fazlaca sayıda kistlerle karakterize) hastalığı olan bayanlarda daha sık görüldüğü bildirilmektedir.

Bu kanserin öncü belirtileri sistemsiz kanamalar ve ultrasonda rahimde kalınlaşma yahut endometriyal hiperplazi halinde başlar.
 
Üst