İşlenmiş besinler, alkol ve sigara pankreas kanserinin en sık niçinleri içinde

Beykozlu

New member
Pankreas kanserinin görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını belirten Doç. Dr. İlhan Karabıçak, işlenmiş besinlerin, alkolün ve sigaranın pankreas kanserinin en sık niçinleri içinde yer aldığını söylemiş oldu.

Doç. Dr. İlhan Karabıçak, pankreas kanseri hakkında ikazlarda bulundu. Pankreas kanserinin ergenlerde de görülebilmesine karşın, görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığını lisana getiren Doç. Dr. Karabıçak, “Hastaların birçok 65 yaşından daha yaşlı kimselerdir. Karın ağrısı, sırta vuran ağrı, bulantı, kusma ve kilo kaybı en çok görülen şikâyetlerdir ancak bu şikâyetler her hangi bir hastalıkta da görülebilir.

Bu durum pankreas kanserinin birden fazla hastada geç tanınmasına yol açar. Pankreas kanserinde en faal teşhis tekniği tabibin hastalıktan şüphelenmesidir. Tümör pankreasın başında ise hastalar sarılık ile başvurabilir. Aslında bu düzgün bir durumdur zira kanserin erken tanınmasını sağlayabilir

” diye konuştu.

İşlenmiş besinler, alkol ve sigara en sık sebebi

Pankreas kanserinin niçinlerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “İşlenmiş besinler, alkol ve sigara pankreas kanserinin en sık sebebidir ancak hastaların birçoklarında bir niye de olmayabilir. Gerilimin de pankreas kanserini gelişmenini artırdığı bilinmektedir. Pankreas kanseri gelişmenini önlemek maalesef mümkün değildir. Sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve alkol tüketiminin azaltılması ile risk azaltılabilir” biçiminde konuştu.

Hastalığın tedavi yollarına değinen Doç. Dr. Karabıçak, “Pankreas kanserinin en aktif tedavisi cerrahidir. Ameliyatla hastalıklı bölge ve etrafındaki dokular çıkartılır. Pankreas ameliyatında cerrahın deneyimi epey kıymetlidir. Bu yüzden ameliyatın pankreas kanseri ameliyatını epey yapan cerrahlar tarafınca yapılmasını öneririm. Hastaların ameliyat daha sonrası kimi vakit de ameliyattan evvel kemoterapi alması gerekir. Pankreas kanseri ameliyatı, ameliyat daha sonrası kemoterapi ve gerekmesi durumunda ışın tedavisinin tıpkı merkezde uygulanması hastaların daha uzun yaşamalarındaki en kıymetli etkenlerden biridir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. (İHA)
 
Üst