Hpv aşısı bayanları rahim ağzı kanserinden koruyor!

Beykozlu

New member
HPV ya da human papilloma virüsü, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV enfeksiyonları çoklukla belirti vermez ve bu sebeple yakalanması güçtür. Sistemli muayene ve denetimler, erken teşhis ve tedavi için aşıdan daha sonra en tesirli yoldur.

HPV tanısı, standart genital muayene ve pap smear testleri yoluyla konur. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri mevcuttur. Virüs bir kez alındığında büyük olasılıkla bağışıklık sistemimiz yardımıyla bedenden temizlenecektir. Fakat kimi vakit bu temizleme gerçekleşemez ve senelerca bedenimizde kalmaya ve hastalık yapmaya devam eder. HPV enfeksiyonunun ilaçla tedavisi bulunmamakla birlikte bu enfeksiyonu önlemek bir daha de mümkündür. Yaklaşık 15 yıldır HPV enfeksiyonundan korunma hedefli HPV aşıları kullanılmaktadır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Bayan Hastalıkları ve Doğum kısmından, Prof. Dr. Behiye Pınar Göksedef, HPV aşısı hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Kimler HPV aşısı yaptırmalı?


HPV aşılanması 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocuklarına önerilir, fakat 9 yaşından itibaren aşılama yapılabilir. Bu yaşlarda aşılama yapılsa da gelecekte HPV enfeksiyonu ile alakalı kanserlere karşı koruyuculuk gösterecektir. 26 yaşına kadar olan genç erişkinler önerilen yaş aralığında aşılamaya başlamamışsa, ya da başlayıp tamamlamışsa aşılanabilirler.

HPV Aşısı ne vakit ve kaç doz vurulmalı?

İlk doz 11-12 yaşlarında olmalıdır. Aşılama 15 yaş altında başlandı ise 2 doz kafidir. Bu dozlar 5 ay aralıklı yapılmalıdır. Lakin 15 yaş üzerindeki genç erişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, gereken koruyuculuğu sağlamak için 3 doz yapılmalıdır.

Yetişkinler HPV aşısı yapabilir mi?

26 yaş üzerindeki şahıslar muhtemelen HPV enfeksiyonu geçirmiş olduklarından aşıdan az yarar gorecektir. Lakin 27-45 yaş ortası yeni HPV enfeksiyonu geçirme ihtimali olan şahıslarda aşılama düşünülebilir. Cinsel münasebette bulunmuş ya da daha evvel HPV enfeksiyonu geçirmiş bireylerde aşılama öncesinde HPV test yapılmasına gerek yoktur.

HPV aşısı kimlere yapılmamalı?

Aşının ortasında bulunan rastgele bir unsura karşı, daha öncesinden hayati tehlike yaratmış allerjik tepki olması halinde, mantar allerjisi varlığında ve hamilelere aşı yapılması önerilmez. Şiddetli ateş varlığında da aşılama ertelenir.

HPV aşısının koruyuculu oranı nedir?

HPV aşısı, HPV bağlantılı kanserlere karşı %90’nın üstünde koruyuculuk göstermektedir. Aşı olanlarda genital siğil görülme mümkünlüğü pek azalmıştır. Uzun periyodik takiplerde aşının koruyuculuğunun vakit içerisinde azalmadığı gösterilmiş olup, hatırlatma dozuna gereksinim duyulmamaktadır. Aşılanmış bireylerde bir daha de Rahim ağzı kanser taramasına devam edilmelidir.

HPV aşısının yan tesirleri nelerdir?

Aşıların da tüm ilaçlar üzere yan tesir yapabilme özelliği mevcuttur. birebir vakitte bir epey HPV aşısı olan bireyde rastgele bir yan tesir görülmemiştir. Yan tesirler genellilkle yavaşça şiddette olup, en sık görülen yan tesir aşı yerinde ağrıdır. Bilhassa genç erişkinlerde aşılama daha sonrası baygınlık hissi olabileceğinden aşılama daha sonrasında 15 dakika müddetle oturtulmalı ya da uzandırılmalıdır.

HPV aşısını nasıl temin edebilirsiniz?

HPV aşısı çabucak hemen bakanlığın aşılama takviminde yer almamaktadır. Bu niçinle çocuklarının aşılanmasını isteyen ebeveynler, ya da kendisi aşılanmak isteyen bireyler aşıyı kendi imkanları ile karşılamak zorundadır. Hekiminizle aşı ile ilgili müracaat ve bilgilendirme daha sonrasında tabip reçetesi ile eczaniçin elde edebilmek mümkündür.
 
Üst