Güne sıkı bir kahvaltı ile başlamak daha sonrasında ‘daha az açlık hissi yaratıyor’

Beykozlu

New member
Araştırma İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’ne bağlı grup tarafınca yapıldı.



Bilim insanları, sıkı kahvaltı ile sıkı akşam yemeği tesirini incelemek için, deneye katılan şahısların yemeklerini titizlikle denetim etti.


Ekip, hangi öğünü sıkı yerlerse yesinler, bireylerin benzeri ölçü kaloriyi yaktığını tespit etti.



Ancak büyük bir kahvaltı daha sonrası iştahın önemli oranda azaldığı bunun da diyete bağlı kalmayı kolaylaştırdığı tespit edildi.



30 kişilik bir istekli küme deneye katıldı.



Bu kümeye iki ay boyunca belirlenen günlük ölçü olan 1700 kalorinin yarısına karşılık gelen bir kahvaltı verildi. Akabinde yavaşça bir öğlen yemeği ve daha da yavaşça bir akşam yemeği yediler.



daha sonrasında ise bir ay boyunca günün büyük yemeğini akşam yemeği olarak yediler.



Hücre Metabolizması isimli mecmuada yayımlanan araştırmaya göre, büyük yemek günün hangi öğününde yenirse yensin emsal kalori yakıldığı görüldü.



Fark yaratansa âlâ bir kahvaltının iştaha olan tesiri oldu.



Büyük bir kahvaltı ile iştahın bastırıldığı tespit edildi.



BBC’ye sonuca ait konuşan Profesör Alexandra Johnstone, “Eğer güne sıkı bir kahvaltı ile başlarsanız, iştahınızı gün uzunluğu denetim etmeniz daha fazla mümkün olur” dedi.



Araştırmada kahvaltılık olarak, tokluk hissi verecek, ağır protein içeren, yoğurt, yumurta, sosis, mantar üzere besinler kullanıldı.



Ancak, araştırma sonuçları ile genel toplum içinde fark var.



Prof Johnstone, insanların daha fazla uyku için sabah oturularak yapılacak bir kahvaltıya vakit ayırmadığını ve sonuç olarak akşam yemeğini büyük yaptığını söylüyor.
 
Üst