Elon Musk, Çin'de sürücüsüz Tesla'lar için anlaşma imzaladı

Felaket

New member
Tesla, otomobil üreticisinin CEO'su Elon Musk'un Pazar ve Pazartesi günü Pekin'e yaptığı kısa gezi sırasında düzenleyici kurumlar ve Çinli bir yapay zeka şirketi ile, şirketin en gelişmiş otonom sürüş yazılımını sunmasının önünü açabilecek bir dizi anlaşma yaptı. Çin'deki arabalar.

Tesla, izlenen tam otonom sürüş olarak adlandırılan en son otonom sürüş seviyesini sunmak için bazı engellerin üstesinden gelmek zorunda kaldı. Şirketin verileri korumak için yeterli önlemleri alıp almadığını sorgulayan Çinli düzenleyicilerin onayı gerekiyordu. Ve ülke genelinde son derece yüksek çözünürlüklü haritalara erişime ihtiyacı vardı.

Bay Musk'un gezisinin zamanlaması önemliydi. Kendi kendine sürüş teknolojisi ve yapay zekanın Tesla'nın geleceği için çok önemli olduğunu belirledikten birkaç gün sonra Çin'e geldi. Bay Musk geçen hafta yatırımcılara Tesla'nın sadece bir otomobil şirketi olmadığını söyledi: “Biz bir yapay zeka robot şirketi olarak görülmeliyiz.”

ABD'deki düzenleyicilerin Cuma günü yayınlanan bir raporda sistemin güvenliği ve performansı hakkında titiz bir değerlendirme yapmasının ardından teknolojinin Çin'de onaylanması, Bay Musk'a çok ihtiyaç duyulan bir zafer kazandıracak.


Bay Musk, Pazar sabahı özel jetiyle Pekin'e uçtu ve neredeyse anında Çin'in Xi Jinping'den sonra en büyük ikinci yetkilisi olan Başbakan Li Qiang ile görüştü. Bay Li, Şanghay'da Komünist Parti sekreteri olarak görev yaparken Tesla'nın şu anda şirketin en büyük otomobil montaj fabrikasını inşa etmesinin önünü açan Bay Musk'un uzun süredir müttefikidir.

Hükümete bağlı Çin Otomobil Üreticileri Birliği daha sonra Tesla ve beş Çinli otomobil üreticisinin, düzinelerce otomobil modeline ilişkin veri güvenliği önlemleri için düzenleme ve dernek onayı aldığını duyurdu. Kurallar, Çin'deki otomobil üreticilerinin, araçlarının dışındaki insanların yüzlerini tanımlayacak yazılım kullanmalarını yasaklıyor ve birçok başka kısıtlama içeriyor. Kendi kendine sürüş sistemleri, araçları yönlendirmek için kameraları kullanır.

Arabalar arasında Tesla'nın Model 3 ve Model Y'si vardı. Beş Çinli üretici arasında Çin'in önde gelen elektrikli araç üreticisi ve Tesla'nın ana küresel rakibi olan BYD ve Çin'in otomotiv sektöründe uzun süredir faaliyet gösteren Nio yer alıyordu.

Tesla, üç yıl boyunca Şanghay'da, Çin'de satılan arabaların ülkenin yollarında dolaşırken topladığı kapsamlı bilgileri işleyen bir veri merkezi işletiyor. Çin, ülke dışına bilgi akışını ciddi şekilde sınırlamak için son yıllarda veri koruma düzenlemelerini sıkılaştırdı.

Anlaşmayı bilen ve bu konu hakkında kamuoyuna konuşma yetkisi olmayan bir kişiye göre Tesla, Çin'in en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Baidu ile trafik şeritlerinin yüksek çözünürlüklü haritalarını elde etmek için ayrıca sözleşme imzaladı. Çin'deki Tesla arabaları dört yıldır temel navigasyon için sürücülere nereye döneceklerini gösteren Baidu Haritalarını kullanıyor ancak daha önce yüksek çözünürlüklü haritalara erişimleri yoktu.


Baidu, yüksek çözünürlüklü harita verilerine erişim için Çin hükümetinden gerekli izinlere sahip olan yaklaşık 20 Çinli şirketten biri. Otomobil üreticileri bu şirketlerden biriyle ortaklık kurmak zorunda kalacak veya Tesla'nın şimdiye kadar yaptığı gibi kendi haritalarını oluşturmak için ağırlıklı olarak araçlarının kameralarına güvenmek zorunda kalacaklar.

Başlangıçta Pazartesi günü Tesla'nın onaylar karşılığında neyi kabul ettiğine dair hiçbir ayrıntı bilinmiyordu. Çin'in, kendi pazarına erişim karşılığında önemli teknolojiyi paylaşmaları konusunda çokuluslu şirketlere baskı yapma konusunda uzun bir geçmişi var. Ancak Çin hükümeti, yabancı şirketleri ticari sırlarını açıklamaya zorlamadığı konusunda ısrar ediyor ve Trump yönetimine bunu yapmayacağına söz verdi.

Tesla hisseleri Pazartesi günü Çin onayları haberiyle yükseldi. Şirket geçen hafta yılın ilk üç ayında kârının yüzde 55, gelirinin ise yüzde 9 düştüğünü bildirdi. Günler önce Tesla, küresel iş gücünün yüzde 10'unu, yani yaklaşık 14.000 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Çinli otomobil üreticileri bu yıl çok sayıda kendi elektrikli otomobil modelini piyasaya sürdükçe Tesla, otonom sürüş yeteneklerini daha da genişletiyor ve düzenleyicilerin ve güvenlik uzmanlarının şirketin performansı hakkındaki endişelerine rağmen bu özellikleri diğer otomobil üreticilerine göre daha hızlı arabalara ekliyor. teknoloji var.

Tesla halihazırda ABD'de “Denetimli Tam Kendi Kendine Sürüş” adını verdiği sistemi sunuyor. Şirket, Tesla arabalarını Otopilot veya Geliştirilmiş Otopilot sürücü destek sistemlerinden yeni seviyeye yükseltmek için ayda 99 dolar ücret alıyor.


Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük karayolu güvenliği kurumu Cuma günü yaptığı açıklamada, şirketin sürücülerin teknolojiyi kullanırken uyanık kalmasını sağlamak için yeterince çaba göstermediği endişeleri nedeniyle Tesla'nın Autopilot sürücü destek sisteminin geri çağrılmasını araştırdığını söyledi.

Düzenleyici olan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Ocak 2018 ile Ağustos 2023 arasında Otopilot ve tamamen otonom sürüşün dahil olduğu en az 29 ölümcül kazanın meydana geldiğini söyledi. Analiz, ölüm sayısının bu sistemlere sahip olmayan insanlardan daha yüksek veya daha düşük olup olmadığını değerlendirmedi. Ulaşım güvenliği kurumu, diğer otomobil üreticileri tarafından kullanılan teknolojinin sürücülerin dikkatini verme konusunda daha iyi bir iş çıkardığını söyledi.

Ajans, Tesla'nın “Otomatik pilot” terimini kullanmasının “sürücülerin otomasyonun gerçekte olduğundan daha büyük yeteneklere sahip olduğuna inanmalarına ve sürücülerin otomasyona aşırı güvenmelerine yol açabileceğini” söyledi.

Ajans ayrıca Ford Motors'un birçok ABD otoyolunda sürücülerin ellerini direksiyondan çekmesine olanak tanıyan BlueCruise sisteminin dahil olduğu iki ölümcül kazayı da araştırıyor.

Tesla'nın yanı sıra çok sayıda Çinli şirketin de sunduğu otonom araçlardaki hatalar nedeniyle Çin'de de ölümler yaşandı. Ancak insan sürücülerin hata yaptığı kazalar Çin'de sıklıkla viral videolara konu oluyor ve bu da sürücüsüz araçların daha güvenli olabileceği yönündeki yaygın inancı körüklüyor.

Joy Dong araştırmaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst