Elektrikli araçlarda sürpriz kazanan BMW oldu

Felaket

New member
BMW otomobil gövdeleri yakın zamanda Münih'teki bir montaj hattında robotik kaynakçılardan çıkan kıvılcımlarla kayarken, hangi araçların akülerden, yakıt motorlarından veya her ikisinden birden güç alacağını söylemek zordu. Birçok analiste göre bu iyi bir şey değil.

Alman otomobil üreticisinin elektrikli araçları, benzinli arabalarla aynı montaj hattında üretiliyor ve dışarıdan benzer görünüyor. Elektrikli, hibrit, benzinli ve dizel otomobiller için aynı temel gövdeyi kullanan bu yaklaşım, Tesla ve yalnızca Pille çalışan otomobiller üreten yeni ortaya çıkan Çinli otomobil üreticileriyle rekabet etme mücadelesi veren bazı köklü otomobil üreticileri tarafından hantal ve verimsiz bir uzlaşma olarak görüldü. güç.

Ancak uzmanlar şaşkına döndü: BMW'nin stratejisi meyvesini verdi. Şirket geçen yıl, bir kısmı Mini markası altında olmak üzere, bir önceki yıla göre yüzde 75 artışla 376.000 elektrikli araç sattı. Lüks segmentte BMW, 1,8 milyon otomobille liderliğini koruyan Tesla'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Elektrikli araçlar, 2023 yılında BMW satışlarının yüzde 15'ini oluşturdu; bu oran bir önceki yıla göre yüzde 9'du.

Şirketin büyümesi, küresel elektrikli araç satışlarının genel olarak daha yavaş artmasıyla gerçekleşti. Daha da şaşırtıcı olan ise BMW'nin, General Motors veya Ford Motor'un aksine sattığı elektrikli araçlardan kar elde etmesiydi.


BMW'nin deneyimi, BYD gibi Çinli otomobil üreticilerinin diğer Asya ülkelerine, Avrupa'ya ve Latin Amerika'ya otomobil ihraç etmeye başlamasıyla birlikte en azından bazı yerleşik otomobil üreticileri için umut olduğunu gösteriyor. Elektrikli araçlar daha popüler hale geldikçe, BMW araçlarının popülaritesi, birçok alıcının uzun süredir faaliyet gösteren otomobil üreticilerinin aşinalığına ve üretim kalitesine değer verdiğini ve yeni markalara karşı temkinli davrandığını gösteriyor.

Eğer öyleyse, BMW'nin yaklaşımı onlarca yıldır otomobil üreten ancak pille çalışan araçlara geçiş konusunda çok az ilerleme kaydeden diğer otomobil üreticilerine bir yol sağlayabilir.

BMW'nin stratejisi, şirkete pil teknolojisinde uzmanlık geliştirmesi ve özellikle elektrik gücüne yönelik bir dizi araç geliştirmesi için zaman verdi. Münih merkezli şirketin, farklı türdeki araçların üretimini daha kolay artırıp azaltabilmesi nedeniyle talepteki dalgalanmalarla başa çıkmasına yardımcı oluyor.

Bu yaklaşım aynı zamanda BMW'nin elektrikli motorlarla ilgilenen ancak geçmişle ciddi bir kopuşa hazır olmayan müşterilerini elinde tutmasına da yardımcı oldu. Şirket, en popüler modellerinin birçoğunun hibrit versiyonlarını sunuyor ve alıcıların bir otomobilin güç aktarım mekanizması teknolojisini seçmenin, renk seçmek kadar kolay bulması gerektiğini vurguluyor.


BMW'nin CEO'su Oliver Zipse bir röportajda, hâlâ içten yanmalı motorlu otomobilleri tercih eden kişilere atıfta bulunarak, “Onlara 'Sen eski dünyanın bir parçasısın' dersen geleneksel müşterilerimizi kaybederiz” dedi. “Hemen kaçarlardı.”

Gelecek yıl BMW, yalnızca pillerle çalışacak şekilde tasarlanmış yeni bir araç yelpazesinin satışına başlayacak. Geçen ay, Lizbon'un kuzeyindeki kayalık, dalgalarla kaplı sahil şeridine bakan bir tesiste düzenlenen şirket etkinliğinde Bay Zipse, şirketin “Yeni” olarak adlandırdığı şeyin parçası olan bir sedan ve crossover spor arazi aracının prototiplerini sergiledi. Sınıf.” veya Yeni Sınıf'ı seçin.

Bu arabalar, pound başına yüzde 20 daha fazla enerji depolayan piller ve ön camın tüm alt kenarı boyunca uzanan dijital ekran gibi Tesla'da bulunmayan özellikler de dahil olmak üzere mevcut modellere göre önemli iyileştirmeler sunuyor.

Kişiselleştirilebilir ekran, sürücüyü gözlerini yoldan ayırmadan hız, menzil, hava durumu ve navigasyon hakkında bilgilendiriyor ve direksiyon simidinin önünde bir gösterge paneli ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Tesla'ların çoğunda, gösterge panelinin ortasında, sürücünün haritaları ve diğer bilgileri görüntülemek için yan tarafa bakmasını gerektiren geniş bir ekran bulunur. Otomobilin kontrollerinin birçoğu da bu ekranda yer alıyor.


Ek olarak yeni BMW'ler, sürücülerin otoyollarda ellerini direksiyondan çekmesine ve yan aynaya bakarak şerit değiştirmesine olanak tanıyan otonom sürüş teknolojisiyle de satışa sunulacak. Bu özellik, Tesla'nın övülen otonom sürüş teknolojisine doğrudan meydan okuyor.

Tesla son on yılda elektrikli araçların pratik ve eğlenceli olduğunu kanıtladığından, hangi otomobil üreticilerinin sektöre hakim olacağı açık bir sorudur. Kökleri Silikon Vadisi'ne dayanan Tesla, yazılım ve pil teknolojisinde lider olmasına rağmen yeni modeller üretmek ve tanıtmakta zorlandı. Kendini kanıtlamış otomobil üreticileri onlarca yıllık üretim tecrübesine sahipti ancak piller ve yazılım söz konusu olduğunda zorlu bir öğrenme süreciyle karşı karşıya kaldılar.

BMW'nin sahibi olan yatırım şirketi Third Avenue Management'ın portföy yöneticisi Matthew Fine, BMW'nin teknik uzmanlığı, güçlü markası ve şirketin yeni teknolojilere yatırım yapmasına olanak sağlayan kar marjları sayesinde elektrikli araçlara olan bu zorlu geçişten muhtemelen sağ çıkacağını söyledi. paylaşımlar.


Bay Fine, “Bunun onlara çok iyi bir savaş şansı vereceğini düşündük” dedi. “Ve bu şu ana kadar doğru görünüyor.”


Lüks otomobil üreticisi, belli avantajlara sahip elektrikli araçlara geçişe başladı. Marka yakın zamanda Consumer Reports'un en iyi araçları üreten otomobil markaları sıralamasında üst üste ikinci kez zirvede yer aldı. Tesla listedeki 34 marka arasında 18. sırada yer aldı.

Ancak Tesla'nın önemli avantajları var. Çevre Koruma Ajansı'na göre, başlangıç fiyatı 75.000 Dolar olan bir Tesla Model S, şarjla 400 milden fazla yol kat edebilirken, BMW i7'nin fiyatı 100.000 Doların çok üzerinde bir fiyatla yaklaşık 320 mildir. BMW, yeni nesil araçlarının bu eksikliği yüzde 30 daha fazla menzil sunan daha küçük pillerle telafi etmesi gerektiğini söyledi.

Tesla çeşitli alanlarda savunmasız olabilir. Elon Musk liderliğindeki şirketin hisseleri, 2021'deki zirveden bu yana değerinin yarısından fazlasını kaybetti. BMW hisseleri aynı dönemde yaklaşık yüzde 17 oranında arttı. Wall Street hâlâ Tesla'ya BMW'nin piyasa değerinin sekiz katından fazla değer veriyor.

Tesla'nın ürün yelpazesi otomotiv standartlarına göre güncelliğini kaybetmiş durumda. Şirket yakın zamanda ABD'de Model 3'ün yükseltilmiş bir versiyonunu satmaya başladı ancak 2020'den bu yana tamamen yeniden tasarlanmış bir sedan veya SUV piyasaya sürmedi. Tesla, geçen yıl satışa çıkan son modeli Cybertruck'u sınırlı sayıda üretiyor.


Zipse, Tesla'dan bahsetmeden “Yeni başlayanlar” dedi, “dikkatli olmazlarsa yetişkin olmadan yaşlanabilirler.”

Politikacılar ve kurumsal yöneticiler arasında popüler olan BMW'nin en iyi sedanının elektrikli versiyonu olan i7 ile yolculuk, şirketin çekiciliği açısından kritik önem taşıyan konforun bir örneğidir. Dışarıdan bakıldığında içten yanmalı motora sahip muadiliyle neredeyse aynı görünen otomobil, otoyol hızlarında bile inanılmaz derecede sessiz. Arabanın tavandan aşağı doğru katlanan geniş bir video ekranı var.

Bay Zipse, BMW'nin sadece bir otomobil üreticisi olmadığını savunuyor. “BMW, evet, bir otomobil şirketi” dedi. Ancak şunları ekledi: “Esasen çok farklı teknolojileri tek bir ürüne entegre edebilen bir teknoloji şirketi.”

Münih'te BMW, Neue Klasse otomobilleri üretecek montaj hatlarına yer açmak için eskiden içten yanmalı motor üreten binaları yıkıyor. Son V-8 geçen yıl montaj hattından çıktı.


BMW, pillerinin çoğunu Tesla'ya satış yapan ancak kendi teknolojisini geliştiren Çin'in CATL gibi tedarikçilerinden satın alıyor. Münih'in Parsdorf banliyösündeki mavi ve gri oluklu demir duvarlı bir binada BMW, yeni pil tasarımlarının ve üretim süreçlerinin test edildiği bir mini fabrika işletiyor. Değişikliklerden biri, lityum ve diğer aktif bileşenleri içeren bir bulamacın, şu anda olduğu gibi partiler halinde değil, sürekli bir akış halinde karıştırılabilmesidir. Süreç daha hızlı ve daha ucuzdur.

BMW, 2027'den itibaren Münih'te yalnızca elektrikli araçlar üretecek ancak diğer fabrikalarda içten yanmalı motorlu modeller üretmeye devam edecek. Şirketin Çin'in Shenyang şehrinde büyük fabrikaları var; Spartanburg, SC; ve Avrupa'daki diğer yerler. BMW, on yılın sonunda ABD'de elektrikli araç üretmeye başlayacağını duyurdu.

Audi ve diğer rakiplerinden farklı olarak Bay Zipse'nin içten yanmalı motorlar için bir son kullanma tarihi belirlemeyi reddetmesi çevreci grupların eleştirilerine yol açtı.

Almanya'daki Greenpeace ulaşım uzmanı Benjamin Stephan bir e-postada şunları söyledi: “BMW, iklime zarar veren içten yanmalı motorların üretimini sona erdirme konusunda net bir taahhütte bulunursa, elektrikli araçlara geçişte Avrupa otomotiv endüstrisine liderlik edebilir.”

Ancak Bay Zipse, sektörün geleceğinin açıkça elektrikli olduğunu söyledi. Kendisi, motorlu BMW satışlarının sabitlendiğini kaydetti. Zipse, “En hızlı büyüyen segment elektromobilitedir” dedi. Elektrikli araçlar, “hakim bir pazar gücü olacak” diye ekledi.”
 
Üst