Delhi’deki acımasız sıcaklık bugün yağmur ve bulutlu gökyüzü şeklinde hafifleyecek

Adanali

Active member
Yeni Delhi:

Hindistan Meteoroloji Departmanı (IMD), bulutlu gökyüzü, şiddetli rüzgar ve hafif yağmurun Çarşamba gününün ikinci yarısında Delhi’deki bunaltıcı sıcaktan kurtulmasını beklediğini söyledi.

Delhi’nin ana meteoroloji istasyonu Safdarjung Gözlemevi, normalin bir çentik altında minimum 25.4 santigrat derece sıcaklık kaydetti. Maksimum sıcaklık yaklaşık 39 santigrat derece olmalıdır.

Batı Himalaya bölgesi üzerinde aktif olan bir batı fayının etkisi altında, başkent ve çevre bölgeler de dahil olmak üzere kuzeybatı Hindistan’da önümüzdeki iki ila üç gün boyunca gök gürültülü fırtınalar ve aralıklı yağmurlar bekleniyor.

Bu, Perşembe günü maksimum sıcaklığı 35 santigrat dereceye düşürecek. Ortalamanın altında yüksek sıcaklıklar 30 Haziran’a kadar tahmin ediliyor.

Salı günü bir sıcak hava dalgası Delhi’nin bazı bölgelerini harap etti ve eyalet başkentindeki 22 meteoroloji istasyonundan yedisinde maksimum sıcaklıklar 45 santigrat derecenin üzerinde kaydedildi.

Yetkililer, ısının Delhi’deki en yüksek elektrik talebini Salı günü 6.916 MW’a çıkardığını ve bu sezonun şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.

Şehrin geçen yaz 7.695 MW’lık bir tepe elektrik talebi vardı ve bu yıl 8.100 MW olabilir. Necefgarh dahil bazı yerlerde en yüksek sıcaklık (46.7 santigrat derece) Salı günü üst üste ikinci gününde 46 dereceyi aştı.

Safdarjung gözlemevi, normalin üç seviye üzerinde, maksimum 43,5 santigrat derece sıcaklık kaydetti.

Delhi’nin merkezindeki Ridge’de 45.1 derece olan cıva sıcaklığı, Jafarpur’da 45.2 derece, Narela’da 45.2 derece, Pitampura’da 46.1 derece, Pusa’da 45.7 derece ve Spor Kompleksi’nde 46.2 dereceye yükseldi.

Bir istasyonun maksimum sıcaklığının ovalarda en az 40 santigrat dereceye, kıyı kesimlerde 37 dereceye ve tepelik bölgelerde 30 dereceye ulaşması ve normalden sapmanın en az 4,5 derece olması sıcak hava dalgası eşiğine ulaşıyor.

Bu ayın başlarında, hava durumu bürosu Mayıs ayında kuzeybatı Hindistan’da ortalamanın altında yüksek sıcaklıklar ve daha az sıcak hava dalgası günleri tahmin etmişti.

IMD, güneybatı musonunun gelişinde hafif bir gecikme öngörürken, yüksek sıcaklıkların normalden daha uzun süre normalin üzerinde kalması muhtemel.

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, Hindistan’daki sıcak hava dalgaları iklim değişikliği nedeniyle daha sık ve yoğun hale geliyor ve ülkenin yüzde 90’ından fazlası etkileri açısından “aşırı temkinli” veya “tehlikeli bölge” kategorisine giriyor.

Çalışma ayrıca, hükümetin iklim değişikliğine ilişkin son eylem planının bu gerçeği hesaba katmamasına rağmen, Delhi’nin şiddetli ısı dalgalarına karşı özellikle savunmasız olduğunu da ortaya koydu.

(Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak kullanılan bir yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)
 
Üst