Değişen bir otomotiv endüstrisi ama yine de “Detroit’teki güzel hikayeler”

Felaket

New member
Times Insider kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı açıklıyor ve gazeteciliğimizin nasıl çalıştığına dair perde arkası bilgiler sunuyor.

Birleşik Otomotiv İşçileri’nin yaklaşık 90 yıllık tarihinde ilk kez sendika, Detroit’in üç büyük otomobil üreticisine (General Motors, Ford Motor ve Chrysler’in ana şirketi Stellantis) karşı aynı anda grev yapıyor.

15 Eylül’de başlayan ve geçtiğimiz Cuma günü genişleyen hedefli grev, Michigan, Ohio ve Missouri’deki üç otomobil fabrikasının yanı sıra GM ve Stellantis tarafından işletilen 38 parça dağıtım merkezinin kapatılmasıyla sonuçlandı. Yaklaşık 18.300 UAW üyesi, sendikanın ücretlerde yüzde 40’lık artış talebi nedeniyle grevde. Kapanışlar yalnızca birkaç araba modelini etkiliyor ancak uzun süreli bir grevin tüketiciler ve ABD ekonomisi üzerinde etkisi olacak.

Detroit’ten Haber’da otomotiv endüstrisini takip eden Neal E. Boudette, sendika ile otomobil üreticileri arasındaki müzakereler hakkında haber yaptı. Almanya’da Wall Street Journal için çalıştığı 2002 yılından bu yana otomotiv endüstrisini takip ediyor. 2016 yılında The Times’a katıldı.

Bir röportajda Bay Boudette endüstrinin evrimini, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sembolizmini ve bu grevin diğer otomobil üreticileri için ne anlama gelebileceğini tartıştı. Bu röportaj düzenlendi ve özetlendi.


Başkan Biden, görevdeki bir başkan için benzeri görülmemiş bir olay olarak nitelendirilen bir şekilde, bu hafta Michigan’da bir grev hattını ziyaret etti. Bu grev, UAW’nin 2019’da General Motors’ta yaptığı grevden veya ondan önceki grevlerden farklı mı hissettiriyor?

Son 20 yıldaki grevlerin çoğu stratejik olmaktan çok sembolikti. Bu yıl tamamen farklı bir dinamik var. Sendikanın çok güçlü bir pazarlık pozisyonu var. Otomobil şirketleri tonlarca para kazanıyor ve işçiler enflasyona ayak uydurabilecek zamlar alamıyor. İşçiler halktan güçlü bir destek alıyor.

Geçmişte çok tartışmalı ve hatta sokak çatışmalarına yol açan grevler yaşandı. Ama 21. yüzyılda böyle bir grev olmadı.

Detroit’e gelmeden önce Almanya’da çalışıyordunuz. Ayarlar nasıl karşılaştırılır?

Detroit Motor City’dir. Tüm bölgenin otomobillerle çok güçlü bir bağlantısı var. Otomobili çevreleyen asırlık bir tarih ve pek çok kültür var. Detroit Red Wings’in logosu kanatlı bir tekerlektir.

Almanya’da bu durum daha azdı. Ben Frankfurt’taydım, bir araba merkezinde değil. Opel Frankfurt’un hemen dışında, Mercedes ise Frankfurt’un güneyindeydi. BMW Münih’te sahadaydı; Volkswagen kuzeyde Wolfsburg’daydı. Bu şehirlerin her biri biraz Detroit’e benziyor ama Detroit’teki kadar yoğunlaşma yoktu.


Elektrikli araçların gelişimi ritminizi nasıl değiştirdi?

En büyük trend elektrifikasyondur ve bunun birçok farklı yönü vardır. Bu arabaların tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi gerektiği gerçeğinin yanı sıra bir de sosyal yönü var. Her yerde şarj cihazlarına ihtiyacımız var ve arabayı şarj etmek, benzin deposunu doldurmaktan farklı bir sosyal deneyim.

Bir de iklim boyutu var. Sektörün elektrikli araçlara yönelmesi, hareketli montaj hattının kullanıma sunulmasından bu yana sektörün gördüğü en büyük değişiklik olarak tanımlanıyor.

Ritim artık çok çeşitli. Mali krizden önce durum pek böyle değildi. Bir teknoloji yarışı vardı ama çok sınırlı bir teknoloji yarışıydı. Ve şimdi çok daha geniş bir genişliğe sahip.

Grevin sektöre etkisi ne olacak?

Bir noktada sendika ve otomobil üreticileri bir anlaşmaya varacak. Ve bir sonraki büyük soru şu olacak: Bu sözleşme bu şirketlere ne kadar yük getiriyor? Rakipleri Toyota, Volkswagen, Honda, Kia sendikasız fabrikalar işleten yabancı şirketlerdir. Çalışanlarının çoğu, UAW’nin en yüksek ücretinden önemli ölçüde daha az kazanıyor.

Son yıllarda UAW, Tennessee’de bir Volkswagen fabrikası ve Mississippi’de bir Nissan fabrikası kurmaya çalıştı ve işçiler sendika temsilini reddetti. Tekneyi sallamak istemediler.


Ancak bugünlerde işçilerin yanında çok fazla güç var. Sanırım Güney’deki işçilerin şunu söylemesi mümkün: Saatte 22 dolar kazanıyoruz. Detroit işçileri saatte 32 dolar kazanıyor. Birlik içinde olmalıyız.

Bir otomotiv endüstrisi muhabiri olarak büyük bir araba adamı mısınız?

Çok komik, bilmiyorum. Arabalara ilgim var ama büyük bir araba hayranı değilim. İster inanın ister inanmayın Chevy Malibu kullanıyorum.

Arabalar ele alınması gereken ilginç ürünlerdir. Dünyanın başka hiçbir ülkesinde arabalarla ilgili bu kadar çok pop şarkısı ve filmi yok. Beach Boys’tan “409”; David Hasselhoff TV programı “Knight Rider”. Tamamen araba merkezli bir TV şovu.

Detroit’te güzel hikayeler var. Bazen okuyuculara bir şeyleri açıklamakla ilgilidir. Geçen yıl elektrikli araçlara geçişte bunun çoğunu yaptık. Hakkında yazılacak gerçekten ilginç kişilikler de var. Devam etmemi sağlayan şey bu.
 
Üst