Çin'in elektrikli arabaları daha iyiye gidiyor, bu da diğer yerlerdeki rakipleri endişelendiriyor

Felaket

New member
Çin'deki otomobil üreticileri yeni nesil daha büyük, teknolojik açıdan daha gelişmiş ve daha rekabetçi elektrikli otomobiller üretiyor ve dünya genelinde ihracatlarını artırırken küresel rakiplerinin bir adım önüne geçme tehdidi oluşturuyor.

Çin'de faaliyet gösteren onlarca otomobil şirketi bu yıl 71 yeni akülü elektrikli modeli piyasaya sürmeyi planlıyor. Birçok yeni model, daha belirgin bir görünüm ve daha fazla saklama alanı için daha yüksek başlıklara sahiptir. Otomobillerde frenlemeyi geliştiren daha büyük lastikler bulunur. Koltuklar daha kalın ve daha konforludur. Piller küçülüyor, güçleniyor ve daha hızlı şarj edilebiliyor.

Değişikliklerin amacı, otomobilleri Çin'deki müşteriler için daha çekici, yurt dışında ise daha rekabetçi hale getirmek. Plug-in hibrit otomobillerin yanı sıra, akülü elektrikli otomobiller de benzinle çalışan otomobillerin ve üreticilerinin satışlarına zarar veriyor.


Onaylar, Çin hükümetinin, otomotiv endüstrisinin gelecekteki rekabet gücünün merkezi olarak görülen otonom araçların geliştirilmesini ilerletme konusundaki istekliliğini gösteriyor. Teknoloji, plug-in hibrit veya benzinli arabalardan ziyade akülü elektrikli arabalarla daha uyumlu ve Çinli şirketler bu sistemlerde pazar lideri olan Tesla'yı yakalamaya çalışıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tesla'nın Otopilot özelliği olarak adlandırılan özelliği, bir dizi hükümet güvenlik soruşturmasına konu oldu. Ancak Çin'de düzenleyiciler ve genel halk, teknolojiyi insan sürücülerine güvenmekten daha güvenli görme eğiliminde.

Çinli otomobil üreticileri sürücü destek yazılımına büyük yatırımlar yaptı. Jiyue tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Frank Wu, elektrikli bir otomobilin “tekerlekler üzerinde bir robota dönüştüğünü” söyledi. Şirket, Çinli otomobil üreticisi Zhejiang Geely ile Çin'in en büyük yapay zeka şirketlerinden biri ve Tesla'nın Çin'deki otonom sürüş çabalarındaki ortağı Baidu arasındaki ortak girişimdir.

Daha iyi piller ve düşen maliyetler Çin'in elektrikli otomobillere yönelmesini destekliyor. Merkezi güneydoğu Çin'de bulunan ve dünyanın en büyük elektrikli otomobil aküsü üreticisi olan CATL, geçen hafta Pekin Otomobil Fuarı'nda en yeni aküsünün 10 dakikalık şarjının 370 mil menzil sağlayacağını duyurdu. Şirket, 30 dakikalık tam şarjın 620 mil menzil sağlayacağını söyledi.


CATL'ın elektrikli otomobil iş biriminin baş teknoloji sorumlusu Gao Huan, bu mesafelere ulaşmanın son derece hassas kimya ve mühendislik gerektirdiğini ve “her nanopartikülün doğru yere yerleştirilmesini” gerektirdiğini söyledi.

Gelişmeler, otomobil üreticilerinin daha küçük piller kullanabileceği, aracın iç kısmında yer açabileceği veya daha fazla menzil elde etmek için aynı pil boyutunu koruyabileceği anlamına geliyor.

Ekstra alanın büyük bir kısmı, daha fazla diz mesafesine sahip daha büyük arka koltuklara gidiyor.

Çinli elektrikli otomobil üreticisi XPeng Motors'un tasarım genel müdürü Wang Tan, “Arka koltuğa daha fazla odaklanacağız; onu daha çekici hale getirmek istiyoruz” dedi.

Geçmişte elektrikli araç üreticileri, arabaları mümkün olduğunca hafif tutmaya özen gösteriyorlardı; çünkü ağırlık, öncelikle bir arabanın şarj edilmeye ihtiyaç duymadan önce ne kadar uzağa gidebileceğini belirleyen bir faktördür. Ancak daha güçlü bataryalar sayesinde elektrikli araçlar artık daha uzun ve daha ağır olabiliyor.


Nio'nun tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Kris Tomasson, daha büyük ön uçların, birçok alıcının spor amaçlı taşıtlara olan hayranlığını çeken lüks bir görünüm yarattığını söyledi.

“Daha yüksek bir cephenin bu prestiji vardır” dedi.

Çinli otomobil üreticileri aynı zamanda BYD'nin fuarda gösterdiği deniz mavisi Denza Z9GT sedan gibi daha üstün özelliklere sahip tasarımları da benimsiyor. Hafif ama pahalı alüminyumdan kaçınıyorlar ve daha yüksek oranda biraz daha ağır ama daha ucuz çelik alaşımları içeren arabalar üretiyorlar.

Geely'nin küresel tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Stefan Sielaff, “Alüminyum gövde panelleri daha kavisli olmalı ve çeliğe dönüşle mümkün olabilecek daha keskin hatlara izin vermemelidir” dedi. Bunun etkisi, otomotiv modası önceki elektrikli otomobillerin yuvarlak şekillerinden uzaklaşırken, otomobilleri görsel olarak daha çarpıcı hale getirmektir.

Hem yurtdışında hem de Çin'de müşteriler giderek daha seçici hale geliyor. Her ne kadar Çin'de her ikisi için de pazarlar hala büyümeye devam etse de, çoğu kişi tamamen aküyle çalışan arabalar yerine şarj edilebilir hibritler satın alıyor.


Pekin ticaret fuarındaki tüm elektrikli arabalar daha büyük ve daha geniş değil. Çinli ucuz akıllı telefon üreticisi Xiaomi, ilk elektrikli otomobili SU7 spor sedanını tanıttı. Teknoloji şirketi, Apple'ın uzun yıllardır yapmayı düşündüğü ancak gerçekleştiremediği otomobil pazarına bir hamle yaptı.

Dışarıdan bakıldığında SU7, Porsche Taycan elektrikli otomobiliyle neredeyse aynı görünüyor. Ancak fiyatı bir Taycan'ın beşte birinden daha az, Çin'de 140.000 ila 275.000 dolar arasında değişiyor.

Xiaomi CEO'su Lei Jun, otomobil fuarını gezerken onu bir hayran kitlesi takip etti.


SU7 lansmanında yaptığı konuşmada kendine güven gösterdi ancak yine de rakibiyle ilgili endişelerini dile getirdi. “Tesla dışında bizden daha iyi olan pek kimse yok gibi görünüyor” dedi.


Çinli otomobil yöneticileri, fuarda yeni otomobil tanıtmayan otomobil üreticisi Tesla'ya karşı defalarca hem saygı hem de korku karışımı ifadeler kullanıyor. Geçen hafta Tesla, bu yılın ilk çeyreğinde satışlarında yüzde 9'luk bir düşüş ve kârında da yüzde 55'lik bir düşüş olduğunu ve küresel iş gücünün onda birinden fazlasını yani 14.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Geleneksel Batılı otomobil üreticileri ise otonom sürüş konusunda geride kalıyor ve elektrikli otomobillere yetişmek için çabalıyor.

General Motors ve Ford Motor, son beş yılda Çin'deki pazar paylarının çoğunu kaybetti. Ford, 2020 Pekin Otomobil Fuarı'nda en çok konuşulan otomobili tanıttı: Mustang Mach-E elektrikli otomobil. Ancak idari sorunlar bir yıldan fazla üretim gecikmesine yol açtı ve kamunun ilgisi azaldı.

Bu yıl Ford, devasa beş litrelik V8 benzinli motorlar ve dört egzoz borusuyla donatılmış çok farklı Mustang'lere odaklanmaya karar verdi.

Şu anda Şangay'da elektrikli otomobil endüstrisi danışmanı olarak çalışan Chrysler Çin'in eski genel müdürü Bill Russo, Tesla'nın elektrikli araç pazarında ABD'nin tek güçlü küresel rakibi haline geldiğini söyledi.


“Eğer onlar ölürse, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm elektrikli araç pazarı ölür” dedi.

Avrupa'daki köklü şirketler de çok büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Çin'in Avrupa'ya elektrikli otomobil ihracatı artıyor ve bu durum Avrupa Birliği'nin bu araçlara adil olmayan bir şekilde sübvansiyon sağlanıp sağlanmadığı konusunda soruşturma yapmasına yol açıyor.

Volkswagen Çin CEO'su Ralf Brandstätter, Çinli üreticilere otomobil parçalarını Avrupa'da satın almaları ve Avrupalı işçilerle birlikte orada monte etmeleri çağrısında bulundu.

“Sonra Avrupalı işçilerle, Avrupalı şirketlerle uğraşmak ve bizimle aynı ortamda rekabet etmek zorundalar” dedi. Çin, Çin pazarı için Çin'de otomobil üretmeye yönelik çokuluslu şirketlere yüksek gümrük vergileri ve diğer önlemler uyguladı.

Çin'in elektrikli araçları ABD'yi takip ediyor.


Geely, Polestar 2'yi Çin'den ABD'ye ihraç ediyor ve yüzde 27,5 gümrük vergisi ödüyor. Şirket ayrıca, bu yaz Güney Carolina'daki bir montaj hattına planlanan üretim taşıma işlemini tamamlamadan önce yeni Polestar 3'ün ihracatına da başlıyor.

Li Du Ve Joy Dong araştırmaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst