Bir Roe v. Wade İptali Kaliforniya için Ne Anlama Gelir?

Adanali

Active member
Bir Roe v. Wade İptali Kaliforniya için Ne Anlama Gelir?
Pazartesi günü Yüksek Mahkeme önünde protestocular. Kredi… The New York Times için Kenny Holston



Yüksek Mahkemenin özel olarak dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade kararının iptali için oy kullandığına dair haberler Pazartesi gecesi Kaliforniya’da yankılandı ve kürtaj hakları destekçilerinin öfkesine ve Capitol’ün önde gelen liderlerinden eyalette kürtaj hakkını kutsal kılmak için ani bir çabaya yol açtı. Anayasa.

“Kızlarımız, kız kardeşlerimiz, annelerimiz ve büyükannelerimiz susturulmayacak,” Vali Gavin Newsom, Politico’nun elde ettiği sızdırılmış görüş taslağını bildirmesinden bir saatten az bir süre sonra tweet attı. “Dünya onların öfkesini duymak üzere. California arkanıza yaslanmayacak. Deli gibi savaşacağız.”

Pazartesi gecesi geç saatlerde, Newsom, Konuşmacı Anthony Rendon ve Eyalet Senatosu’nun geçici başkanı Toni G. Atkins, Kaliforniya Anayasasında eyalette kürtaj erişimini daha da koruyacak bir değişiklik önerdi. Atkins, milletvekillerinin bunu Kasım ayında seçmenlerin önüne koymayı planladıklarını söyledi; bu, her iki yasama meclisinin de üst çoğunluğunun 30 Haziran’a kadar geçmesini gerektirecek bir hareket.

Kürtaj hakları, Devlette mahremiyet hakkıyla zaten korunuyor Anayasa, ancak Atkins bir röportajda milletvekillerinin “kürtaj hakkının bahsettiğimiz şey olduğu konusunda çok net olmak istediklerini” söyledi.




“Üreme haklarını korumak için Yüksek Mahkemeye güvenemeyeceğimizi biliyoruz, bu nedenle California Eyalet Anayasamızda bu hakkın etrafına bir güvenlik duvarı inşa edecek” Milletvekilleri ortak açıklamada bulundu. “Kadınlar burada korunacak”

California liderleri, eyaleti, Cumhuriyetçilerin önderlik ettiği bir muhafazakar yasa dalgasını püskürtmek için daha büyük bir çabanın parçası olarak, üreme deva arayanlar için bir sığınak olarak konumlandırıyordu. Yüksek Mahkeme’nin düşüncesine ilişkin en son içgörü, bu çabaları yalnızca daha da körükledi.

Yüksek Mahkeme’nin, sızdırılan görüş taslağında belirtildiği gibi, 1973 Roe kararını nihai olarak iptal edip etmeyeceği bilinmiyor. İlk taslaklar, yargıçlar kararlarını resmi olarak açıklayana kadar genellikle değişir. Ancak belge, Pazartesi gecesi mahkemenin nihai görüşünün uygun bir habercisi olarak görülüyordu.

Roe v. Wade davası bozulsaydı, her eyaletin yasaları kürtaj hakkını belirleyecekti.

California ve en az 15 eyalette, ayrıca Washington DC’de, kürtaj haklarını savunan Guttmacher Enstitüsü’nün verilerine göre, kürtaj kanuni’yi tutacak kitaplarla ilgili yasalar var.

Anayasa hukuku uzmanı ve California Üniversitesi dekanı Erwin Chemerinsky, açık bir anayasa değişikliği olmasa bile, Kongre tarafından önleyici bir federal yasa kabul edilmedikçe burada kürtaja erişimin değişmesi olası değildir, dedi. Berkeley, Hukuk Fakültesi.




Bu tür korumaların olmadığı 20’den fazla eyalette, kürtaj, Karaca devrilmiş olsaydı, muhtemelen hızla yasa dışı hale gelir veya büyük ölçüde kısıtlanırdı. Karaca’sız bir Amerika meşru kürtajsız değil, çılgınca eşitsiz erişime sahip bir Amerika’dır.

Bu, Kaliforniya liderlerinin ve aktivistlerinin bizim eyaletimizin çok ötesinde düşünmesine sahip.

California Planned Parenthood Affiliates of California başkanı Jodi Hicks, Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada sadece Kaliforniyalılara değil, aynı zamanda “kendi eyaletlerindeki düşmanca yasaklar nedeniyle burada deva arayan insanlara” da hitap etti.

Guttmacher’e göre, Karaca’nın tersine çevrilmesi, eyalet dışından en yakın kürtaj sağlayıcısı Kaliforniya’da olacak kadın sayısını 46.000’den 1.4 milyona çıkarabilir. Daha önce Kaliforniya’nın Planlı Ebeveynlik kliniklerinin 2020’de diğer eyaletlerden 7.000 hastayı tedavi ettiğini bildirmiştik.

“Üreme sağlığı, haklar ve adalet alanında alarma geçirdiğimiz kabus senaryosu bu,” dedi Hicks. İhtiyacı olan veya Kaliforniya’da kürtaj arayan herkese kürtaj hizmetleri sunmaya devam etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

Devletin, eyalet çapında prosedürü sunan 160’tan fazla kliniği var ve aktivistler, bir geri dönüş beklentisiyle aylardır acil durum planları yapıyorlar.

Yasama Meclisine hakim olan Demokrat milletvekilleri, kürtaja erişimi genişletmek ve hastalar için cepten harcamaları azaltmak için yasalar çıkardılar. San Diego’dan bir Demokrat olan Atkins, deneyimli hemşire pratisyenlerin bir doktorun gözetimi olmadan ilk üç aylık dönemde kürtaj yapmalarına izin veren bir yasayı da taşıyor.

Berkeley Demokratı Nancy Skinner, kadınların kolayca kürtaj sağlayıcıları bulması için bir web sitesi ve uçak bileti, benzin, konaklama, yemek, çocuk devası için bir “seyahat fonu” oluşturacak bir yasa tasarısı sundu. , çevirmenler ve hatta Kaliforniya’da kürtaj yaptırmak isteyen eyalet dışı kadınlara destek.




Boru hattındaki diğer faturalar, kürtajı yasaklayan eyaletlerden kadınları tedavi eden California kürtaj sağlayıcıları için sivil koruma sağlar.

Tüm Kaliforniyalılar destekleyici değildir. Sacramento yakınlarındaki Kongre için yarışan Cumhuriyetçi bir meclis üyesi olan Kevin Kiley, valinin tam gaz öfkesinin “tamamen sorumsuz” olduğunu tweetledi. Bize gönderdiği bir metinde, Newsom’un “cehennem gibi savaşma” yemininin “adaletleri korkutmak için bariz bir girişim” olduğunu söyledi.

Ancak Kaliforniya’da Demokratlar, Cumhuriyetçilerden ikiye bir oranında daha fazla.

Pazartesi günü Rendon, “Açıkça açık olmak istiyorum – kürtaj #California’da her zaman kanuni olacak” dedi. “Kaliforniya savaşacak” dedi.

Daha fazlası için:


  • Karaca olmadan Amerika nasıl görünürdü.


  • Amerika’da kim kürtaj yaptırır?


  • Roe v. Wade’e karşı çıkan Mississippi kürtaj yasası hakkında bilinmesi gerekenler.
Senatör Dianne Feinstein, 88, çığır açan Demokratik güç komisyoncusu, 30 yıl boyunca Senato’da görev yaptı. Kredi… The New York Times için Al Drago



Haberin geri kalanı


  • Senatör Feinstein: Dianne Feinstein’ın yaşı, 88- yaşındaki senatör hizmet etmeye uygun.


  • Evsizlik krizi: YIMBY (Yes in My Backyard) hareketinin politika direktörü Ned Resnikoff bir röportajda, California genelinde artan evsizlik sorununu tartışıyor.


  • Lazer saldırıları: California Otoyol Devriyesi’nden Jan Sears gibi birçok pilot, yeniden bir uçak uçurmak.
GÜNEY KALİFORNİYA


  • Taraftan öldürülen kişi: Anaheim cemaati şenlik’te çıkan bir tartışmada olaya karışmayan bir görgü tanığı Associated Press, ölümcül bir şekilde vurulduğunu bildirdi.


  • Şehir balesi: Janie Taylor koreografi, dans ve Joyce Tiyatrosu’nda LA Dance Project tarafından sunulacak iki eseri hakkında konuşuyor.
MERKEZİ KALİFORNİYA


  • CSU denetimi: CSU’nun “çok The Fresno Bee’nin bildirdiğine göre, Fresno Eyaletindeki cinsel taciz iddialarını tanımakta çok yavaş. People’ın haberine göre


  • Coachella’dan sonra Covid-19: Riverside County’de Coachella müziği şenlik sonrası Covid-19 vakaları yüzde 139 arttı.
KUZEY KALİFORNİYA


  • Uyuşturucu satıcısı yasağı: Bir temyiz mahkemesi, San Francisco’nun dört şüpheli uyuşturucuyu yasaklama talebine karşı karar verdi The Associated Press, bonfile ve South of Market mahallelerinden bayiler olduğunu bildirdi.


  • Zorunlu çalıştırma: Bir Sacramento çifti, Guatemalalı bir akrabayı ve iki kızını her gün çok az tıslama için veya hiç tıslama için çalışmaya zorlamaktan federal hapishaneye mahkum edildi, The Associated Basın raporları. The San Francisco Chronicle,


  • Berkeley yangını: UC Berkeley yakınlarındaki tarihi bir binada çıkan yangından dört kişi kurtarıldı.
Kredi… The New York Times için Linda Xiao



Ne yiyoruz

Sırlı brüksel lahanası ile kurutulmuş tarak.


Nereye gidiyoruz

Bugünün ipucu, Fresno’daki Shinzen Friendship Garden’ı öneren David Brown’dan geliyor:

Bize en sevdiğiniz yerlerden bahsedin Kaliforniya’da ziyaret etmek için. Önerilerinizi [email protected] adresine e-posta ile gönderin. Bültenimizin gelecek sayılarında daha fazlasını paylaşacağız.


Ve gitmeden önce, bazı iyi haberler

Olağandışı bir cömertlik eylemiyle, isimsiz bir bağışçı, Berkeley’deki bir topluluk bahçesini Yerli devaya iade etmek için kurtarmak için 435.000 dolar ödedi.

UC Berkeley’de isminin gizli kalmasını isteyen bir öğrenci, Ohlone topraklarını ilk sakinlerine, Sogorea Te’nin eş direktörü ve Lisjan Konfedere Köyleri başkanı Corrina Gould’a iade etme fikri karşısında şaşırdı. Birçok Bay Area Ohlone kabilesini içeren Berkeleyside’a verdiği demeçte. Öğrenci ve ailesi arsayı satın aldı ve güvene bağışladı.




“Sadece tatlı bir hikayeydi,” dedi Gould. “Bizim için inanılmaz; bu güzel fikir, bu toprakların bize bu güzel şekilde geri dönmesi.”


Okuduğunuz için teşekkürler. Yarın döneceğim. — Soumya

PS İşte günümüzün Küçük Bulmaca ve bir ipucu: Yılda en çok şarap üreten ülke (5 harf) .

Tim Arango, Jack Kramer ve Mariel Wamsley California Today’e katkıda bulundu. Ekibe
[email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

.

Alıntıdır
 
Üst