Bir Alman otomobil fabrikası elektrik enerjisine geçtiğinde ne oldu?

Felaket

New member
Doğu Almanya'daki bir şehir olan Zwickau, Detroit kadar ünlü olmayabilir, ancak August Horch'un 20. yüzyılın başlarında Audi'yi burada kurmasından bu yana ekonomisi içten yanmalı motorlar etrafında dönüyor.

Volkswagen'in 2018'de bölgedeki en büyük özel işveren olan Zwickau fabrikasını yalnızca elektrikli araçlar üretecek şekilde dönüştüreceğini duyurması büyük bir olaydı.

Çeyrek asırdan fazla bir süredir fabrikada çalışan Michael Fuchs, “Pek çok insan şüpheciydi” dedi. Kendilerine “Ne olacak?” diye sordular.

Volkswagen, popüler Golf hatchback'lerini üreten montaj hatlarını kapattı ve kendi otoyol çıkışı olan fabrikayı altı elektrikli model üretecek şekilde dönüştürdü. Dönüştürülen fabrika dakikada bir araba üretip trenle nakledebiliyor.


Bu, büyük bir otomobil fabrikasının tamamen içten yanmalı motorlardan akü gücüne geçmesi nadir görülen bir durumdu ve Zwickau'yu otomotiv endüstrisinin karşı karşıya olduğu büyük bir soruna ilişkin bir örnek olay haline getirdi.

Elektrikli araçların benzinli arabalara göre çok daha az parçası vardır; radyatörleri, egzoz boruları, yakıt depoları, kayışları veya karmaşık vites kutuları yoktur. Sonuç olarak birçok otomotiv işçisi, yönetici ve politikacı, bu tür arabaların daha az işçiye ihtiyaç duyacağını ve bunun dünya çapındaki fabrika şehirlerinde kitlesel işsizliğe yol açacağını öne sürdü.

10.000'den fazla kişinin Volkswagen için, on binlerce kişinin ise tedarikçiler için çalıştığı Zwickau, bu vahim sonuçlardan kaçınmış gibi görünüyor. İstihdam düşmedi ve içten yanmalı motorlu taşıt parçaları tedarikçileri toplu olarak iflasa zorlanmadı. Onun deneyimi, otomotiv endüstrisine bağımlı olan diğer yerler için bazı umut verici dersler sunuyor.

Buna rağmen tertemiz ama uykulu şehir merkeziyle Zwickau'da hâlâ huzursuzluk var.

Zwickau'nun deneyimi, elektrikli araçlara geçişin tek başına ekonomik sefalete yol açmayacağını gösterse de, bu ve diğer yeni teknolojiler, sektörü köklü şirketler ve çalışanları için hala çok acı verici olabilecek şekillerde alt üst ediyor.


Almanya'da ve Avrupa'nın geri kalanında zaten gözle görülür olan büyük bir değişiklik, Toyota'dan sonra dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Volkswagen gibi köklü rakiplerinden giderek daha fazla müşteri kaçıran BYD ve SAIC gibi genç Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin hızlı büyümesidir.

Volkswagen işçilerini temsil eden sendika IG Metall'in Zwickau şubesi başkanı Thomas Knabel, “Soru şu: Mobilite genel olarak ne kadar değişecek?” dedi. “Volkswagen gelecekte de var olacak mı?”

Avrupa'da en çok satan elektrikli otomobil, Tesla'nın Berlin yakınlarındaki Zwickau'nun yaklaşık 230 kilometre kuzeyindeki bir fabrikada üretilen Model Y spor arazi aracıdır. Schmidt Automotive Research'e göre Volkswagen geçen yıl eşdeğer SUV'u ID.4'ün yarısından azını sattı.

Hayal kırıklığı yaratan satış rakamları, Volkswagen'in ID.4, ID.5, iki Audi modeli ve iki küçük elektrikli otomobil ürettiği Zwickau'daki iki montaj hattından birinde vardiyayı kesmesine neden oldu. Karar, yalnızca elektrikli araçlara geçişin dezavantajını vurguladı. Diğer yerleşik otomobil üreticileri, aynı fabrikalarda elektrikli araçlar ve içten yanmalı motorlu arabalar üreterek, dalgalanan satışlara yanıt vermelerine olanak tanıyarak bahislerini korumaya aldılar.


Zwickau bölgesini inceleyen Cornell Üniversitesi'nden araştırma profesörü Ian Greer, “Bu, Kuzey Amerika'da bildiğim herhangi bir projeden çok daha iddialı bir proje” dedi. “VW çok daha büyük bir risk aldı.”

Fabrikanın yeterince kullanılmaması nedeniyle Zwickau'daki bazı insanlar Volkswagen'in elektrikli araçlarının yeterince çekici olup olmadığını merak ediyor.

Bölgesel ticaret odası başkanı Max Jankowsky, yakın zamanda Dubai'ye yaptığı gezide Volkswagen göremediği için hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Aynı zamanda Volkswagen tedarikçileri ve diğer üreticiler için dökme demir parçalar üreten bir şirketin başkanı olan Bay Jankowsky, “Sadece Tesla'lar, Tesla'lar, Tesla'lardı” dedi.

Volkswagen yöneticileri, şirketin Tesla'nın faaliyet göstermediği pazar segmentlerini hedef alan, aralarında steyşın vagon ve minibüsün de bulunduğu yeni modeller satmaya başlamasıyla bu yıl satışların artmasını bekliyor.

Volkswagen İcra Kurulu Başkanı Oliver Blume geçen ay yaptığı açıklamada, “Mevcut zorluklarımızın farkındayız ve bunları tutarlı bir şekilde ele alıyoruz” dedi.


Yerel yetkililer, iş dünyası liderleri ve işçi temsilcileri, en azından kısa vadede Zwickau fabrikasının dönüştürülmesinin yerel ekonomiye verdiği zararın şaşırtıcı derecede küçük olduğunu söylüyor.


Tedarikçi grubu AMZ Sachsen tarafından yapılan bir araştırmaya göre, işçilerin elektronik bileşenler üretme ihtiyacının artması, içten yanmalı arabalara parça üreten üretim hatlarındaki iş kayıplarını büyük ölçüde telafi etti.

AMZ CEO'su Dirk Vogel, “Genel olarak pek bir şey olmadı” dedi.

Volkswagen, yerel şirketler ve yetkililer, çalışanları ve şirketleri hazırlamak ve böylece etkiyi azaltmak için tedbirleri koordine etti.

Otomobil üreticisi, çalışanlarını elektrikli araç teknolojisi konusunda eğitmek için Zwickau'daki eğitim enstitüsünü genişletti. Volkswagen, coşkuyu artırmak için işçilerin birkaç günlüğüne akülü araba kiralamasına izin verdi. Zaten otomotiv endüstrisine güçlü bir şekilde odaklanan bir devlet üniversitesi olan Zwickau'daki Batı Saksonya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, elektrikli araç teknolojisi alanındaki derslerini genişletti.


Tedarikçiler, elektrikli araçlara yönelik, geçerliliğini yitirme riski taşıyan ürünlerin yerini alacak yeni bileşenler geliştirdi. Dresden yakınlarındaki Zwickau'nun 60 mil doğusunda bir fabrikası bulunan Alman tedarikçi Eberspächer, geleneksel otomobiller için emisyon sistemlerine ek olarak elektrikli araçlar için sıcaklık kontrol sistemleri sunuyor.

Bazı tedarikçiler mağdur oldu. Çoğu elektrikli otomobilde tahrik millerine ihtiyaç duyulmayan GKN Driveline, Zwickau'daki bir fabrikayı kapatıyor ve üretimi Macaristan'a taşıyor. Ancak GKN, Volkswagen'e tedarik sağlamadı ve kapanmanın sektördeki genel eğilimlere ve Almanya'daki işgücü maliyetlerine bir yanıt olduğu görülüyor. GKN yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yeni teknolojiler ayrıca, yakınlardaki Chemnitz şehrinde bulunan FDTech'te 175 kişi de dahil olmak üzere istihdam yarattı. Kısmen Volkswagen'e ait olan şirket, bölgede otonom sürüş teknolojisi geliştiren beş şirketten biri.

Zwickau eşsiz şanstan yararlanıyor. Birçok yerel tedarikçi, elektrikli araçların en az benzinli arabalar kadar ihtiyaç duyduğu koltuklar, gösterge panelleri, boya ekipmanları veya diğer ürünleri üretiyor.

Elektrikçi, mühendis ve diğer vasıflı işçi sıkıntısı nedeniyle Zwickau'nun da dahil olduğu Saksonya eyaletinde işsizlik oranı çok az arttı. Mart ayında bu oran, genel ekonomik yavaşlamanın etkisiyle, bir önceki yıla göre yüzde 6,3'ten artışla yüzde 6,6 oldu.


FDTech'in genel müdürü Karsten Schulze, “Ortadan kaybolan sağlayıcılar olacak” dedi. “Fakat vasıflı işçiler derhal başka yerlerde aranıyor.”


Alman yasaları, çalışma koşullarını etkileyen değişiklikler konusunda onlara danışılmasını gerektirdiğinden, Volkswagen işçileri bir miktar kontrole sahipti. IG Metall, şirkete en erken 2030 yılına kadar Zwickau'da tam zamanlı çalışanlarını işten çıkarmayacağına söz verdi. Ancak bu garanti geçici işçiler için geçerli değil; şirket 270 işçiyi sözleşmeleri sona erdikten sonra işten çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Ortabatı ve Doğu'da sendikalar nispeten güçlüdür, ancak Güney'deki çoğu otomobil fabrikasında sendika yoktur. Birleşik Otomobil İşçileri bunu değiştirmeye çalışıyor. Ancak sendika başarılı olsa bile, ABD şirketlerinin işçilere işlerini etkileyen değişiklikler konusunda anket yapması veya onları yeni işler için yeniden eğitmesi gerekmeyecek. Ve örneğin akü üretimindeki yeni işlerin, araba montajı yapılan fabrikalardaki işler kadar değerli olacağının garantisi yok.


Mahalle sakinleri, Zwickau'nun pek çok ayaklanmadan sağ kurtulduğunu görmekten gurur duyuyor. Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından Sovyet işgalciler Audi'nin üretim tesislerine el koydu. Otomobil üreticisi Bavyera'ya taşındı ve daha sonra Volkswagen tarafından devralındı.

Doğu Almanya'yı yöneten komünist hükümet, Zwickau fabrikasını basit Trabant araçları üretecek şekilde dönüştürdü. Arabalar mavi egzoz dumanı yayıyordu ve çelik sıkıntısı nedeniyle plastik gövdelere sahipti. Almanya'nın 1991'deki yeniden birleşmesinden sonra artık Batılı arabalarla rekabet edemiyorlardı. Binlerce Trabant işçisi işini kaybetti. 1990'lı yılların sonunda bölgede işsizlik yüzde 20'nin üzerindeydi.

Yeniden birleşmenin ardından Volkswagen, Zwickau tesisini satın aldı ve burayı kademeli olarak şirketin en büyük üretim tesislerinden biri haline getirdi. Elektrikli otomobillere geçiş o kadar önemliydi ki, 2019 yılında dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, pille çalışan ilk modelin montaj hattından çıktığı bir açılış törenine katıldı.

Zwickau'daki herkes elektrikli araba hayranı değil. Zwickau belediye meclisindeki 48 sandalyeden 11'ine sahip olan aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi, eski Başkan Donald J. Trump ve diğer Cumhuriyetçilerin yorumlarını tekrarlayarak Almanların elektrikli araç satın almaya zorlandığından şikayet etti.

Sosyal Demokrat Şansölye Olaf Scholz yönetimindeki federal hükümet, geçen yıl bütçe krizine tepki olarak elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları aniden keserek Zwickau'daki pek çok kişiyi kızdırdı. Almanya'da elektrikli araç satışları yılın ilk üç ayında yüzde 14 düştü, ancak elektrikli araç satışları hâlâ yeni otomobillerin yüzde 12'sini oluşturuyor.

Yine de Zwickau'da yalnızca birkaç kişi Volkswagen'in yeniden benzinli motor üretmesi için baskı yapıyor.

Zwickau Belediye Başkanı Constance Arndt, “Yeni bir teknolojiye geçiş yaparken her zaman şu soru ortaya çıkıyor: İlk misiniz yoksa sonuncu musunuz?” dedi. “Bence ilk olmak her zaman daha iyidir.”
 
Üst