Araba tamirleri neden bu kadar pahalı hale geldi?

Felaket

New member
Yeni arabalar ve kamyonlar, sürücüleri ve yolcuları korumak ve şımartmak için tasarlanmış sensörler ve teknolojilerle doludur. Ancak bu özellikler kaza sonrası onarım maliyetlerini de artırmaktadır.

Sigorta şirketlerine ve oto tamir atölyelerine veri ve yazılım sağlayan bir şirket olan Mitchell’e göre, hasarlı arabaları onarmanın ortalama maliyeti 2018’den bu yana yüzde 36 arttı ve bu yıl sonuna kadar 5.000 doları geçebilir. Mayıs ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 17 artan sigorta primlerindeki hızlı artışın ana nedeni bu keskin artıştır.

Otomobil uzmanlarına göre, sayısı hızla artan elektrikli modeller de dahil olmak üzere yeni spor ticari araçlar ve kamyonetler o kadar karmaşık ve lüks hale geldi ki, görünüşte basit onarımlar küçük bir servete mal olabilir. Sigortacılar genellikle bu maliyetlerin büyük bir kısmını üstlenirler ve bu da onların oranlarını artırmalarına yol açar.

Örneğin bir kaza anında yayaları veya yolcuları korumak için kırışan veya deforme olan malzemelerin tamiri zor veya imkansız olabilir. Pek çok tamponun, düşük hızlı eziklerden sonra değiştirilmesi gerekir çünkü bunlara gömülü güvenlik sensörleri onarımdan sonra düzgün çalışmayabilir. Diğer sistemlerin, hasar görmemiş gibi görünenlerin bile kontrol edilmesi veya yeniden kalibre edilmesi gerekir.


Mitchell’in iddia performansı direktörü Ryan Mandell, “Modern dijital mimari o kadar gelişmiş ki, etki noktasının ötesindeki sistemler kesintiye uğruyor” dedi. “Bir aracı hasar öncesi durumuna geri döndürmek, tarihte hiç olmadığı kadar zor ve giderek daha zorlu hale geliyor.”

Sektör uzmanları, elektrikli arabaların ve gaz arabaları gibi üretilmeyen ve farklı parçalardan oluşan kamyonların onarım maliyetlerine özellikle dikkat ettiler. Ayrıca, pek çok tamirci bunlarla çalışmak üzere eğitilmemiştir. Son aylarda sosyal medyada yayınlanan elektrikli araba ve kamyonların astronomik tamir faturalarıyla ilgili haberler ve hikayeler otomobil tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Şubat ayında Columbus, Ohio’da küçük oğluyla arka koltukta araba sürerken bir Lexus’un trafik ışıklarında çarptığı Chris Apfelstadt ve onun Rivian R1T kamyonetinin durumunu düşünün.


Hasar başlangıçta nispeten küçük olarak değerlendirildi ve diğer sürücünün sigortası ona 1.600 $ teklif etti. Tamponu Rivian onaylı bir tamirhanede (Ohio’daki üç tamirhaneden biri) tamir etmenin gerçek maliyeti 42.000 dolardı, bu da kamyonun perakende fiyatının yaklaşık yarısıydı.


Bir aydınlatma şirketinin sahibi olan Bay Apfelstadt, “Pahalı olmasını bekliyordum, ancak yine de şok edici bir rakamdı” dedi.

Bunun önemli bir nedeni, kazanın kamyonun arkasından ön tavan sütunlarına uzanan ince bir panele zarar vermesidir. Onarım ve yeniden boyama, tavan döşemesi olarak bilinen iç tavan malzemesinin ve ön camın çıkarılması da dahil olmak üzere bir dizi maliyetli çalışmaya yol açtı.

Maliyetin bir kısmı da muhtemelen Rivian’ın küçük boyutu ve gençliğiyle ilgiliydi. Diğer otomobil girişimleri gibi, ilk araçlarını 2021’de müşterilere teslim eden Irvine, Kaliforniya merkezli şirket, bayilikler aracılığıyla satış yapmıyor ve sıfırdan bağımsız bir onarım ağı oluşturmak zorunda kaldı.

Ford Motor, elektrikli araçlarını tamir etmek için donatılmış 2.800 Kuzey Amerika bayisinin yanı sıra geniş bir bağımsız tamir atölyeleri ve satış sonrası tedarikçiler ağına sahiptir. Rivian, yaklaşık 200 Kuzey Amerika çarpışma onarım atölyesini onayladı.

Rivian’ın hizmet operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Noe Mejia, “Pazarda yeni olmamız bir zorluk,” dedi. Ancak, Rivian’ın daha küçük boyutu ve bürokrasi eksikliğinin, onarımların yüksek standartlarda olmasını sağlamak için doğrudan müşteriler ve atölyelerle çalışabileceği anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.


Bay Apfelstadt’ın hikayesi internette geniş çapta tartışıldı. Bazı insanlar için, bunun gibi raporlar ve bazı Tesla araba sahipleri tarafından çevrimiçi olarak paylaşılan küçük kazalardan sonra arabaların hurdaya döndüğü üzücü hikayeler, elektrikli araba sahipliğinin mali tehlikeleri hakkında uyarıcı hikayeler haline geldi.


Otomobil uzmanları, ortalama olarak elektrikli modellerin tamirinin benzinli araçlardan daha pahalı olduğunu kabul ediyor. Bununla birlikte, hasar ve onarım verilerinin daha kapsamlı bir analizi, elektrikli araçların onarım maliyetlerinin, benzer yaş ve fiyattaki benzinli arabaların maliyetlerinden önemli ölçüde yüksek olmadığını ve hatta bazen daha düşük olduğunu göstermektedir.

Bay Mandell, “Elektrikli arabaların sağa sola çarpması fikri, sigortacıları uyanık tutan korku hikayesidir” dedi. “Bu oldu mu? Evet. Ancak olaylar nadirdir.”

Mitchell verileri, 2022’de kazalardan sonra EV’leri onarmanın ortalama yaklaşık 6.800 $’a mal olacağını, yani tüm arabaların ortalamasından yaklaşık 2.400 $ daha fazla olacağını gösteriyor. Şirket, pille çalışan arabaların daha pahalı parçalara ihtiyaç duyma eğiliminde olduğunu ve onarımlarının daha uzun sürdüğünü ve yetenekli tamircilerin çalışmasını gerektirebileceğini söylüyor.


Elektrikli arabaların ilk bakışta onarımının çok daha pahalı olmasının büyük bir nedeni, çoğunun daha yeni lüks modeller olmasıdır. 40.000 ila 110.000 $ arasında değişen Tesla arabaları, pille çalışan model iddialarının yüzde 75’ini oluşturuyor.

Mitchell’e göre, Hyundai veya Nissan gibi ana akım markaların EV’lerinin onarımı, benzinli araçlardan yalnızca yaklaşık 800 $ daha pahalı. Premium segmentte, 2018 model yılı ve sonrası için akülü ve gazlı araçların tipik onarım maliyeti yaklaşık 7.000 ABD dolarıdır.

Diğer veriler, elektrikli araçların nispeten iyi durumda olduğunu gösteriyor. Mitchell, kazalara karışan benzinle çalışan araçların yaklaşık yüzde 18’inin tamamen hasar gördüğünü, pille çalışan araçların ise yalnızca yüzde 6’sının kazalardan sonra tamir edilemez olarak kabul edildiğini söyledi.

Bir sigorta endüstrisi araştırma kuruluşu olan Highway Loss Data Institute’un kıdemli başkan yardımcısı Matt Moore, sigorta ve onarım verilerinin, pillerin veya elektronik cihazların zahmetli onarım maliyetlerine neden olduğu fikrini desteklediğini söyledi. Enstitünün analizine göre, Hyundai Kona ve Volvo XC40 dahil olmak üzere benzinli ve elektrikli versiyonlarda mevcut 11 modelle elektrikli modellerin onarım maliyetleri yalnızca yüzde 2 daha yüksek.


Moore, ister benzinli ister elektrikli olsun, daha pahalı, daha nadir ve daha güçlü arabaların daha az ama daha ciddi kazalara karışma eğiliminde olduğunu söyledi, çünkü kısmen hız yapan ve başka riskler alan insanlar tarafından sürülme olasılıkları daha yüksek.


“Hızlı ve sert vurdular” dedi. “Her çarpışma insan ve makinenin bir karışımıdır.”

Ancak otomobil uzmanları, en pahalı parçaları olan elektrikli araba akülerindeki hasarın onarımları zorlaştırabileceğini ve özel araçlar ve eğitim gerektirebileceğini ekledi.

Tesla CEO’su Elon Musk ve otomotiv endüstrisindeki diğer kişilerle röportaj yaptığı popüler bir YouTube programına ev sahipliği yapan mühendis ve danışman Sandy Munro, “Şu anda kimse paketteki ciddi hasarı onarmakla ilgilenmiyor” dedi.

Otomobil üreticileri, artan onarım maliyetlerinin farkında olduklarını ve birçok yöneticinin önümüzdeki on yıllarda benzinli modellerin çoğunun veya tamamının yerini alacağını umduğu özellikle elektrikli araçlar olmak üzere arabaların onarımını kolaylaştırmak için çalıştıklarını söylüyor.

BMW, elektrikli araçlarını darbe kuvvetlerinin yönü ve yoğunluğu hakkında veri sağlayan sensörlerle donattı. Bu bilgi, teknisyenlerin hangi pil modüllerinin değiştirilmesi gerektiğini belirlemesine yardımcı olabilir. Ford, bayilerinin hasarlı bir Mustang Mach-E akü tepsisini değiştirmesini ve tüm bileşenleri yeni bir tepsiye takmasını mümkün kıldı. General Motors, bireysel hasarlı pil modülleri de dahil olmak üzere bayilerin pil takımlarını onarması ve değiştirmesi için bir süreç geliştiriyor.


Onarım maliyetleri artıyor olsa da Bay Munro, yeni arabaların eski araçlara göre önemli avantajlar sunduğunu vurguladı. Korkunç darbe kuvvetlerini emebilir ve yolcuların kaçmasına neden olabilirler. Ya da daha zor onarımlara olanak sağlayan aynı kameraları ve sensörleri kullanarak çarpışmaları tamamen önlerler.

“Kimse ölmezse ama tamponu tamir edemezsek umurumda değil” dedi. “Sadece hurda demir. Odak noktamız haklı olarak içerideki insanlara ve aracın verimliliğine odaklanıyor.”
 
Üst