Apple'ın başarısızlığa mahkum araba projesinin arkasında: Yanlış başlangıçlar ve yanlış dönüşler

Felaket

New member
Son on yılda, şirketin şirket içinde Titan kod adı verilen gizli araba projesinde çalışan birçok Apple çalışanı, bu projeye daha az gurur verici bir isim taktı: Titanik felaketi. Projenin muhtemelen başarısız olacağını biliyorlardı.

Varlığı boyunca araba projesi birkaç kez terk edildi ve yeniden başlatıldı ve yüzlerce işçi kaybedildi. Yöneticiler arasında bir Apple arabasının ne olması gerektiği konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle, Apple otomobil Tesla ile rekabet etmek için elektrikli bir araç olarak başladı ve Google'ın Waymo'su ile rekabet etmek için otonom bir arabaya dönüştü.

Ölümü sırasında – Salı günü, yöneticiler projenin iptal edildiğini ve ekibin birçok üyesinin yapay zeka üzerinde çalışmak üzere yeniden görevlendirileceğini şirket içinde duyurduğunda – Apple projeye 10 milyar dolardan fazla para harcamıştı ve araba düşmüştü. Son on yılda projede çalışan yarım düzine kişiye göre araba, Tesla'nınkine rakip sürüş desteği özelliklerine sahip elektrikli bir araç olarak köklerine geri döndü.

Araba projesinin başarısızlığı, Apple'ın Steve Jobs'un 2011'deki ölümünden bu yana geçen yıllarda yeni ürünler geliştirmek için nasıl çabaladığının kanıtıydı. Şirketin dört farklı lideri vardı ve bu durum çok sayıda işten çıkarmayla sonuçlandı. Ancak bocaladı ve sonuçta başarısız oldu, çünkü otonom sürüş işlevlerine sahip bir otomobil için yazılım ve algoritma geliştirmenin çok zor olduğu ortaya çıktı.


Apple yorum yapmaktan kaçındı.

Güney Carolina Üniversitesi hukuk ve mühendislik fakültelerinde doçent olan ve projesi hakkında Apple ile kısa bir süre konuşan Bryant Walker Smith, “Başladığında, Apple'ın tek başına sayı atabileceği bir şey için yıldızları hizaladı” dedi. 2015'te. “On yıl sonra yıldızlar yeniden sıralandı ve bu, büyük bir ödül değil, büyük bir risk haline geldi.”

Apple 2014 yılında otomobil projesini başlattığında, sürücüsüz otomobil fikrinin peşinde koşan yatırımcılar, yöneticiler, mühendisler ve şirketlerin arasındaydı. Google, prototipleri Kaliforniya'daki halka açık yollarda test etmeye başladıktan sonra Silikon Vadisi'ndeki sesler, otonom araçların yakında sıradan hale geleceği konusunda ısrar etti. Apple geride kalmak istemedi.

Projenin kökenlerini bilen üç kişiye göre, o dönemde şirket üst düzey mühendislerinden bir sonraki projesi hakkında sorular alıyordu. Apple Watch henüz tamamlanmıştı ve birçok mühendis yeni bir şey üzerinde çalışmaya başlamaya hevesliydi. Apple CEO'su Tim Cook, Tesla'ya beyin göçünü önlemek amacıyla projeyi kısmen onayladı.

Apple ayrıca işini genişletmenin yeni yollarını bulmak zorundaydı. Şirket önümüzdeki yıllarda iPhone satışlarının düşmesini bekliyordu. Arabalar, o zamanlar yaklaşık 200 milyar dolarlık bir şirket olan Apple'a yardımcı olabilecek 2 trilyon dolarlık bir ulaşım sektörünün parçasıydı.

Projeye aşina olan altı çalışana göre, Apple CEO'sunun güven oylamasına rağmen ekip üyeleri, sert gerçekliğe karşı çalıştıklarını biliyorlardı. Eğer pazara çıkarsa, bir Apple arabası muhtemelen en az 100.000 dolara mal olacak ve akıllı telefonlar ve kulaklıklarla karşılaştırıldığında çok az bir kar elde edecek. Aynı zamanda Tesla'nın pazara hakim olmasından yıllar sonra da gelecekti.


Tartışmalara aşina olan iki kişiye göre şirket, Tesla'yı satın alma konusunda Elon Musk ile bazı görüşmelerde bulundu. Ancak sonuçta, kendi arabalarını üretmenin, başka bir şirketi satın alıp entegre etmekten daha mantıklı olduğuna karar verdiler.

Bay Musk, yorum talebine yanıt vermedi.

Projeye aşina olan kişiler, projenin başından beri projenin ne olması gerektiğine dair farklı görüşlerden dolayı sıkıntılı olduğunu söyledi. Başlangıçta girişime liderlik eden Steve Zadesky, Tesla ile rekabet edebilecek bir elektrikli araç yapmak istiyordu. Apple'ın baş tasarım sorumlusu Jony Ive, sürücüsüz bir araba geliştirmek istiyordu ve yazılım ekibi üyeleri bunun mümkün olduğunu söyledi.

O zamanlar 155 milyar dolar nakit paraya sahip olan Apple, makine öğrenimi, bir tür yapay zeka teknolojisi ve sürücüsüz bir araç yapmak için gerekli diğer becerilere sahip yüzlerce kişiyi işe almak için yoğun bir harcama yaptı. İnsanların akını, projeyi Apple'ın şirket kültürüne yabancı pek çok yabancıyla birlikte geliştirdiği ilk projelerden biri haline getirdi.

Bu yıl 2.000'den fazla çalışandan oluşan otomobil ekibinde NASA için çalışan ve Porsche için yarış arabaları geliştiren mühendisler yer alıyordu.

Grup, adım adım yönleri görüntüleyebilen bir ön cam ve güneşin ısısını azaltmak için özel bir polimerle donatılmış bir açılır tavan dahil olmak üzere bir dizi yeni teknoloji geliştirdi.


Moral ve liderliği artırmak için Bay Ive ve Mac mühendislik şefi Bob Mansfield gibi üst düzey yöneticiler devreye girdi. Şirket, otomotiv ekibine katılmak için birkaç girişim satın aldı. Projenin başarıya ulaşması için Apple, 2021'de arabayı yönetmesi için popüler Apple Watch'un CEO'su Kevin Lynch'i işe aldı.

Bay Ive ve tasarımcı ekibi, Fiat Multipla 600 gibi Avrupa minivanına benzeyen, yarım düzine penceresi ve kavisli tavanı olan bir arabanın konseptlerini hazırladı. Direksiyon yoktu ve Apple'ın sanal asistanı Siri ile kontrol ediliyordu.

2015 sonbaharında bir gün, Bay Ive ve Bay Cook, arabanın nasıl çalışabileceğini göstermek için projenin California Sunnyvale'deki genel merkezinde buluştu. İki adam kabin benzeri bir iç mekandaki koltuklara gömüldü. Dışarıda bir seslendirme sanatçısı, hayali arabadaki adamlar caddede hızla ilerlerken Siri'nin söyleyeceklerini bir senaryodan okuyordu. Gösteriyi bilen iki kişi, Bay I'in Siri'ye hangi restoranın yanından geçtiklerini sorduğunu ve aktörün de cevabı okuduğunu söyledi.

Ancak 2016 yılına gelindiğinde otomotiv sektörünün sıkıntıda olduğu açıktı. Bu değişime aşina üç kişi, Bay Zadesky'nin Apple'dan ayrıldığını ve onun halefi Bay Mansfield'ın proje üzerinde çalışan ekibe, odaklarını bir araba üretmekten sürücüsüz arabalar için yazılım geliştirmeye kaydıracaklarını söylediğini söyledi.

Apple, Kaliforniya'da sensörler ve bilgisayarlarla donatılmış Lexus spor arazi araçlarını test etmeye başlamak için izin aldı. Şirket, Apple'ın kampüsünde otonom servis araçları sağlamak üzere Volkswagen ile bir anlaşma yapmadan önce aralarında BMW, Nissan ve Mercedes-Benz'in de bulunduğu otomobil üreticileriyle görüşmelerde bulundu.


Takip eden yıllarda otomotiv bölümünün başına iki yönetici daha geçti. Eski bir Tesla yöneticisi olan Doug Field, otonom bir sistem kurma çabalarına katılırken proje çalışanlarından 200'den fazlasını işten çıkardı. Daha sonra son yıllarda onun yerine geçen Bay Lynch, şirketin planlarını tersine çevirdi ve orijinal elektrikli araç yapma fikrine geri döndü.

Bay Mansfield ve Bay Field yorum taleplerine yanıt vermedi.

Şirket, çalışanlarına Salı günü yapılan bir şirket içi toplantıda, bu yılın başlarında Apple yönetiminin şirketin zamanını otomobiller yerine üretken yapay zeka üzerinde çalışmak için kullanmanın daha iyi olacağına karar verdiğini söyledi. Şirket, Project Titan ekibinin bazı üyelerinin yapay zeka üzerinde çalışmak üzere yeniden görevlendirileceğini söyledi.

Çarşamba günü Haber ile yapılan röportajlarda, projede çalışan kişiler projeyi kapatma kararını övdü ve üretken yapay zekanın arkasındaki teknolojinin şirketin önemli iPhone işinin geleceği için çok değerli olabileceğini söyledi.

Apple'ın ölü araba projesi, temeldeki teknolojiler sayesinde ayakta kaldı. Projeler hakkında bilgi alan üç kişiye göre şirket, yapay zeka ve otomasyon bulgularını, yapay zeka destekli kameralı AirPod'lar, robotik asistanlar ve artırılmış gerçeklik dahil olmak üzere keşfedilen diğer teknolojilere uygulamayı planlıyor.

Otomasyon yazılımı üzerinde çalışan mühendisler yapay zeka projeleri üzerinde çalışacak olsa da otomotiv ekibinin diğer üyelerine şirket içindeki başka rollere başvurmaları gerekeceği söylendi.

Cade Metz raporlamaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst