Antibiyotiklere dirençli bakterilerin 2019’da 1,2 milyondan fazla kişinin vefatına niye olduğu belirtildi

Beykozlu

New member
Antibiyotiklere dirençli bakterilerin niye olduğu enfeksiyonlarla ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmanın sonuçları belirtildi. Araştırmaya nazaran 2019 yılında dünyada 1,2 milyondan fazla kişi, bu bakterilerin niye olduğu enfeksiyonlar kararı ömrün kaybetti.

Bu, sıtma yahut AIDS ile irtibatlı yıllık vefat sayısından daha yüksek.

Son senelerda antibiyotiklerin kıymetsiz enfeksiyonlar için çok kullanması, bunları önemli enfeksiyonlara karşı daha az tesirli hale getiriyor.

Beşerler, daha evvel tedavi edilebilen yaygın enfeksiyonlardan ölüyor zira bu hastalıklara niye olan bakteriler tedaviye dirençli hale geliyor.

Araştırmaya nazaran çocuklar ve fakir ülkeler antimikrobiyal dirence (AMR) bağlı ölümlerde en kırılgan kümeler.

Ek 5 milyon mevt

Washington Üniversitesi liderliğinde memleketler arası araştırmacılar tarafınca yürütülen ve saygın tıp mecmuası The Lancet’ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, 1,2 milyon vefata ek olarak, AMR’nin dolaylı tesiriyle ölen insanların sayısı yaklaşık 5 milyon.

Kıyas için, birebir yıl AIDS’in 860 bin ve sıtmanın 640 bin vefata niye olduğu düşünülüyor.

AMR için laboratuvar testi

204 ülkeye ilişkin hastaneler, evvelki bilimsel çalışmalar ve öteki bilgi kaynaklarından alınan hasta kayıtlarını kullanan araştırmaya göre, AMR kaynaklı ölümlerin birçoklarına, zatürre üzere alt teneffüs yolu enfeksiyonları ve sepsise yol açabilen kan deveranı enfeksiyonları niye oldu.

MRSA (Metisiline dirençli Staphylococcus aureus bakterisi) bilhassa ölümcülken, E. coli ve öbür birkaç bakteri çeşidinin yüksek seviyede ilaç direnciyle kontaklı olduğu tespit edildi.

Ölümlerin beşte biri 5 yaş altı çocukları etkiliyor

Araştırma, küçük çocukların en yüksek risk kümesi olduğunu söylüyor. Buna göre AMR’ye bağlı her 5 vefattan 1’i 5 yaş altı çocukları etkiliyor.

tıpkı vakitte fakir ülkeler en kırılgan küme. AMR’ye bağlı ölümlerin oranlarının şöyle olduğu varsayım ediliyor:

  • Sahra altı Afrika ve Güney Asya’da her 100 bin şahısta 24 mevtle en yüksek
  • Yüksek gelirli ülkelerde her 100 binde 13 ile en düşük düzeyde
Washington Üniversitesi Sıhhat Metrikleri ve Kıymetlendirme Enstitüsü’nden Prof. Dr. Chris Murray, yeni dataların antimikrobiyal direncin dünya çapında gerçek ölçeğini ortaya çıkardığını ve bunun acil hareket için açık bir işaret olduğunu söylemiş oldu.

Öbür uzmanlar ise farklı ülke ve bölgelerdeki direnç düzeylerinin daha yeterli izlenmesinin koşul olduğunu söylemiş oldu.

  • Antibiyotiklere dirençli bakteriler ‘koronavirüsten daha riskli olabilir’
  • Süpermikroplar ‘her 3 saniyede 1 kişiyi öldürecek’
Covid-19 daha sonrası ortaya çıkabilecek ‘gizli bir salgın’

Washington’daki Hastalık Dinamiği, İktisat ve Siyaset Merkezi’nden Dr. Ramanan Laxminarayan, AMR’ye yönelik global harcamaların öbür hastalıklarla tıpkı düzeylere yükselmesi gerektiğini söylemiş oldu ve ekledi:

”Harcamaların evvela enfeksiyonların önlenmesine, mevcut antibiyotiklerin yanlışsız ve akılcı kullanılmasına ve yeni antibiyotiklerin pazara sunulmasına yönlendirilmesi gerekiyor.”

Dr Laxminarayan, dünya nüfusunun birçoklarının uygun fiyatlı, tesirli antibiyotiklere erişim külfetiyle karşı karşıya kaldığını ve bunun her yerde siyaset ve sıhhat otoriteleri tarafınca ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

Raporda antimikrobiyal direncin her insanın sıhhatini tehdit ettiği belirtiliyor.

İngiltere’de sıhhat yetkilileri yakın vakitte, antibiyotikler sorumlu bir biçimde reçete edilmediği takdirde Covid-19 daha sonrasında ortaya çıkabilecek “gizli bir salgın” olduğunu söylemişti.
 
Üst