ABD’deki Muhafazakar Katolikler İçin Papa Benedict’in Ölümü Bir Kahramanın Kaybı

Adanali

Active member
ABD’deki Muhafazakar Katolikler İçin Papa Benedict’in Ölümü Bir Kahramanın Kaybı
Cumartesi günü Papa 16. Benedict’in ölümü, Amerikan kilisesine geniş bir yas dalgası gönderdi.

Ancak Amerikan Katolikliğinin muhafazakar kanadı için özel bir anlam taşıyordu: Onun ölümü, 2013’te istifa ettikten ve Papa Francis kilisenin küresel lideri olduktan sonra bile etkisini takip ettikleri bir gölge varlık olan gayri resmi figürlerinin kaybını temsil ediyordu.

Beklenmedik emekliliğinden bu yana kamusal yaşamdan büyük ölçüde sıyrılmış olsa da, erken dönemde ateşli bir odun olarak ünü ona “Tanrı’nın Rottweiler’ı” lakabını kazandıran eski papa, onu bir sancaktar olarak gören birçok teolojik muhafazakar için bir kahraman olarak kaldı. Francis yönetimindeki kilisede eksik gördükleri bir tür doktrinsel bağlılık ve titizlik.

Son yıllarda, Amerikan kilise liderliğinin muhafazakar kanadı güç kazanıyor ve ülkenin ikinci Katolik başkanı Joseph R. Biden ve Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi ile açıkça ve sık sık çatışıyor. kürtaj.

Benedict’in New York’tan Kardinal Timothy M. Dolan da dahil olmak üzere Katolik liderleri terfi ettirmesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kilise hiyerarşisinin karakterinin en üst düzeyde şekillenmesine yardımcı oldu. Muhafazakar bir Katolik yorumcu ve “To Sanctify the World: The Vital Legacy of Vatican II” kitabının yazarı George Weigel, Amerikan kilisesinin genç kuşak rahipler de dahil olmak üzere bazı bölümlerinin Benedict’i uzun süredir “saygı sınırında bir huşu içinde” tuttuğunu söylüyor. ”


Katolikler, tüm ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Kilise son birkaç yılda giderek kutuplaştı ve Papa Francis’in gündemine karşı çıkan hizip güçlendi.

Kasım ayındaki yıllık toplantılarında, ABD piskoposları üst düzey liderleri olarak Benedict tarafından Askeri Hizmetler Başpiskoposluğuna atanan Başpiskopos Timothy P. Broglio’yu ve Benedict tarafından rolüne yükseltilen Baltimore Başpiskoposu William E. Lori’yi seçtiler. . Her ikisi de kürtaja karşı bir muhalefete öncelik verdiler ve bir dizi sosyal meselede muhafazakar tavırlar aldılar.

Benedict’in teolojik yazıları ve Joseph Ratzinger olarak etkisi, Papa II.

Fordham Üniversitesi Din ve Kültür Merkezi direktörü David Gibson, John Paul II’nin kiliseyi sağa döndürmesine yardım etmede kimsenin ondan daha önemli olmadığını söyledi.

Bay Gibson, “Sanırım onun seveceğini veya tasavvur edebileceğinden daha fazla sağa kaymaya devam etti,” dedi. “Tasavvur ettiği ortodoksluk, ona 60’lar ve 70’lerdeki herhangi bir liberal gelişme kadar tuhaf gelebilecek bir tür Çay Partisi Katolikliğine dönüştü.”


Benedict 2008’de Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret ettiğinde, Katoliklerin kürtajı, boşanmayı ve evlilik dışı birlikte yaşamayı kabul etmesine yol açabilecek “laikliğin ince etkisine” karşı uyarıda bulundu.

Ayrıca cinsel taciz skandalının neden olduğu “derin utancı” da kabul etti ve bunun kilise tarafından “bazen çok kötü ele alındığını” söyledi.

Bazıları tarafından bir alçakgönüllülük hareketi olarak müjdelenen Benedict’in istifası, eleştirmenleri tarafından da kilisenin bu krizi kötü yönetmesinin bir sonucu olarak görüldü.

Cinsel tacizden kurtulan pek çok kişi için, teolojik zekası, ne kilisenin en üst doktrin bekçisine liderlik ederken ne de papa olarak küresel krize verdiği sınırlı tepkiyi telafi edemedi.

Rahipler Tarafından Suistimal Edilenlerin Kurtulanlar Ağı SNAP’ın eski ulusal direktörü David Clohessy, “Karşıt ilahiyatçıları disipline ettiği gibi suç ortağı piskoposları disipline etmiş olsaydı, pek çok örtbas ve suç durdurulurdu” dedi.

“Zeki ama ürkekti, çocuklara yönelik cinsel suçlar etrafında onlarca yıldır sürdürülen sorumsuz kilise gizliliğine son vermek için kararlı bir şekilde hareket etmeyi reddederek binlerce çocuğun saldırıya uğramasına neden oldu” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Benedict’in mirası, geride bıraktığı entelektüel gelenek ve hiyerarşik atamalarda yatmaktadır. Yüksek profilli terfileri arasında Boston’dan Kardinal Sean P. O’Malley, eski Washington’dan Kardinal Donald Wuerl ve eski St. Louis başpiskoposu Kardinal Raymond L. Burke yer alıyor.


1960’larda genç bir rahip ve ilahiyatçı olan Benedict, kilisenin ayinlerinde, ritüellerinde ve seküler dünyaya yaklaşımında dramatik bir değişiklik olduğu bir dönemde görece liberal olarak algılandığı İkinci Vatikan Konseyi’ne katıldı. Daha sonra, teolojik konumunun değişmediğini söylemesine rağmen, kilisede sola doğru bir teolojik sürüklenme olarak algıladığı şeyden paniğe kapıldı.

Minnesota’daki Winona-Rochester Piskoposluğundan Piskopos Robert Barron ve Katolik medya kuruluşu Word on Fire’ın etkili kurucusu, “Bunun Vatikan II’nin üzerindeki perdenin kesin olarak kapanması olduğunu söyleyebilirsiniz,” dedi.

Piskopos Barron, Benedict’i temelde içe dönük bir entelektüel olarak tanımlayarak, Benedict’in papalık sonrası döneminin neredeyse on yıl sürmesinin birçok gözlemciyi şaşırttığını söyledi. “Son 10 yılda nasıl yaşadıysa muhtemelen hayatını da öyle yaşamak istedi” dedi.

Benedict’in çağdaş çağda benzeri görülmemiş emekliliği, zamanla yumuşayan bir bomba gibiydi. Piskopos Barron, “Birçok Katolik için oldukça uzak bir figür olabilir,” dedi.

Diğerleri için kayıp, entelektüel bir dev ve sevilen bir pastoral figürün kaybıdır.

George Mason Üniversitesi’ndeki Antonin Scalia Hukuk Fakültesi’nde dekan yardımcısı olan Helen Alvaré, 1980’lerden beri Benedict’in çalışmalarını inceliyor.

Daha bu hafta, eski Joseph Ratzinger’in çağdaş küresel din bağlamında Katolik öğretileri üzerine verdiği derslerin bir derlemesi olan “Doğruluk ve Hoşgörü”yü okuduğunu söyledi.

Benedict, onu kilise tarihinin bir “ansiklopedisi” olarak tanımlayarak “II. Vatikan ile bugün arasındaki süreklilikti” dedi.

“Bir büyükbabamızı kaybediyormuşuz gibi hissediyoruz” dedi.
Alıntıdır
 
Üst