2023, Red Bull ve Max Verstappen için baskın bir yıldı

Felaket

New member
Red Bull takım patronu Max Verstappen ve Christian Horner, takımın başarılarının bu sezon tekrarlanmasının zor olacağı konusunda hemfikir.

Şampiyona pilotu Verstappen ve Red Bull, sürücülerin ve takımlar şampiyonluğunu koruma konusunda rekorlar kitabını yeniden yazdı.

22 Grand Prix’den 19’unu alarak bir sezonda en çok galibiyet rekorunu kırdı; ardışık sayıda galibiyet için 10; ve bir sezondaki en yüksek galibiyet yüzdesi, yüzde 86,36 ile Alberto Ascari’nin 1952’de sadece sekiz yarışın olduğu bir dönem olan yüzde 75’lik önceki rekorunu geride bıraktı.

Verstappen, “Böyle bir sezon daha geçirmek çok zor olacak, bunu biliyoruz.” dedi. 1.003 turla bir sezonda 1.000’den fazla tur atan ilk sürücü oldu.


Bir inşaatçı olarak Red Bull, 21 yarıştan 19’unu kazandığı 2016 yılında Mercedes’in rekorunu geride bırakarak 21 Grand Prix kazandı. Yüzde 95,5’lik başarı oranıyla, 16 Grand Prix’in 15’ini kazandığı 1988’de McLaren’in yüzde 93,8’lik başarı oranını da geride bıraktı.


Horner, “faydalarını görmenin biraz zaman alacağını” söyledi.

Horner bir röportajda, “Başardıklarımızın 70 yılı aşkın süredir Formula 1’de elde edilmediğini unutmamalısınız.” dedi.

“Hayatımda tekrar başarılı olacak mıyım? Sonuçlara baktığınızda bu seneki başarımızın üstüne çıkamayacağımızı düşünüyorum.”

Verstappen o kadar galip geldi ki, bir sezonda en çok puan toplayan rekoru olan 575, tek başına takımlar şampiyonluğunu kazanmaya yetti. İkinci sıradaki Mercedes ise 409 puan topladı.


Yedi kez şampiyon olan Mercedes’ten Lewis Hamilton, Verstappen’i başarılarından ötürü övdü.

Hamilton, “Sahip olduğu paketle harika bir iş çıkardı.” dedi. “O ve takımı bu sene olağanüstüydü, kusursuzdu. Çıtayı yükselttiler.”

Bitime beş yarış kala Verstappen, tüm yarışları kazanarak üst üste üçüncü pilot şampiyonluğunu elde etti ve sezonu art arda yedi galibiyet serisiyle noktaladı.

Verstappen, başarıya olan açlığının “tamamen yetiştirilme tarzımdan kaynaklandığını” söyledi.

Şampiyonayı kazandıktan sonra da tavrım değişmedi” dedi. “Elimden gelenin en iyisini yapmadan bir hafta sonuna giremem. Ben sadece kendime kızardım, ben böyle olsaydım çevremdekilerin de bana kızacağını biliyorum.”


Horner, Verstappen’in Ekim ayında Katar Grand Prix’sinde şampiyonluğu kazanmasının ardından sürücüsünün “bir kez olsun pes etmediğini” söyledi.


Horner, “Şu anda rekabetçiliği, kararlılığı, becerisi, kabiliyeti ve sahip olduğu açlığa bakılırsa, sadece sahaya çıkıp işe devam etmek istediği açıkça belli olan bir seviyede.” dedi.

“Onu araca ilk bindirdiğimiz andaki aynı coşku ve kararlılıkla kullanıyor ve bu onu her zaman farklı kılıyor.”

Formula 1’de temel kural, bir sürücünün en iyilerden biri olabilmesi için üç dünya şampiyonluğu kazanması gerektiğidir. Verstappen artık Ayrton Senna, Niki Lauda, Jackie Stewart, Jack Brabham ve Nelson Piquet ile birlikte en iyilerden biri.

Yalnızca Michael Schumacher, Hamilton, Juan Manuel Fangio, Alain Prost ve Sebastian Vettel daha fazlasını kazandı.

Verstappen, 54 Grand Prix zaferiyle, son kez yılın son yarışı olan Abu Dhabi’de eski Red Bull pilotu Vettel’i geride bırakarak, tüm zamanlar listesinde 103 puanla Hamilton ve 91 puanla Schumacher’in ardından üçüncü sırada yer alıyor.


Horner, “Artık onun hakkında oyunun en iyi oyuncularından bazılarıyla aynı cümleyle konuşabilirsiniz” dedi.

“Ama kişi olarak değişmedi. Hala iki ayağı da yerde. Bununla birlikte gelen şöhret onu rahatsız ediyor çünkü o sadece bir yarışçı ve birlikte çalışılması çok kolay bir adam.”

26 yaşında olan ve Red Bull’la 2028 sonuna kadar sözleşmesi olan Verstappen, yedi şampiyonlukluk rekoru ve Hamilton’un Grand Prix galibiyet rekoru için Hamilton ve Schumacher’e meydan okuyabilir.

Horner, “İçindeki açlık ve ateş hala tüm gücüyle yanıyor ve bunun dindiğini görmüyoruz” dedi.


Yılın ilk dört yarışının ardından Verstappen ve takım arkadaşı Sergio Pérez ikişer galibiyet elde etti. Görünüşe göre Verstappen’in bir rakibi vardı.


Miami’deki bir sonraki yarışta pole pozisyonundan başlayan Pérez, gridde dokuzuncu sıradan başlayan Verstappen’e yenildi. Pérez, sonucun kendine olan güvenini zedelediğini söyledi. Sonraki 17 yarışın sadece beşinde podyumda yer aldı.

Pérez, Sürücüler Şampiyonasını hala ikinci sırada tamamladı. Red Bull 19 yıllık tarihinde ilk kez ilk iki sırayı aldı.

Pérez’in Red Bull’la olan sözleşmesi gelecek sezon sonunda sona eriyor. Bir başka çalkantılı yıl, onun yeni bir anlaşmaya dair umutlarını tehlikeye atacak.

Horner, “Birçok insanın bu araçta olmak isteyeceği lüks bir konumdayız, bu yüzden takım için en iyinin ne olduğunu tartmamız gerekiyor.” dedi.


Koltuğun Pérez’in kaybedeni olduğunu söyledi.

Horner, “O görevdeki kişi ve pek çok şey onun için gelecek sezonun nasıl geçeceğine bağlı” dedi. “Ancak grup içinde yetenek sıkıntısı çekmiyoruz ve tabii ki grup dışından da çok fazla ilgi var.”


Red Bull’un ana rakipleri Mercedes ve Ferrari hiçbir zaman bu avın içinde olmadı. Mercedes, Markalar Şampiyonası’nı Ferrari’nin sadece üç puan önünde ikinci sırada tamamladı ancak toplam puanları yine de Red Bull’un yanına yaklaşamadı çünkü Mercedes şampiyonların 451 puan gerisindeydi.

Mercedes takım patronu Toto Wolff, “İkisi de kaybeden” dedi.

Red Bull ve Verstappen’in performansını övdü ve şunları söyledi: “Onların teknik alandaki başarılarına ve sürücülere büyük saygı duymalısınız.”

Wolff, 2026’da yeni motor kurallarının yürürlüğe girmesine iki yıl daha kalan mevcut kurallara göre Red Bull’u yenmenin “her şeye rağmen” olduğunu söyledi.

Mercedes, 2011’den bu yana ilk kez yılı galibiyetsiz tamamladı. Hamilton’ın son yarışı kazanmasının üzerinden iki yıl geçti. Arabasının arkasını görmekten mutlu olduğunu söyledi. Gelecek sezon için yeni bir model çıkacak.


Bunun yerine Singapur’da kazanan Ferrari ve Carlos Sainz, Red Bull’un mükemmel bir sezon geçirmesine engel oldu.

Ferrari takım patronu Frédéric Vasseur, bir röportajda görevdeki ilk yılından memnun olmadığını söyledi.

“Beklediğimiz bir sezon değildi, özellikle de başlangıçta çok uzaktaydık” dedi.

“Ancak iyi bir tepki aldık, takım doğru yöne döndü ve adım adım geri döndük. Genel olarak birlikte iyi bir iş çıkardık.”

Sezona kötü başlayan, ilk sekiz yarışta 17 puan toplayan ve Avusturya Grand Prix’sinde güncellenmiş bir araç sunarak son 14 Grand Prix’de Mercedes ve Ferrari’yi geride bırakan McLaren için de benzer bir hikaye vardı.

Sainz’ın yanı sıra çaylak Oscar Piastri de Katar’daki sprint yarışında Red Bull’u galibiyetle yenen tek sürücü oldu.


McLaren’in CEO’su Zak Brown, takımın gelecek yıl Red Bull’u daha da ileriye taşımak için başka bir hamle yapıp yapamayacağından emin değil.

“Büyük bir gelişme kaydettik ve Red Bull ile aradaki farkı önemli ölçüde azalttık” dedi.

Ancak diğer takımlar kadar hareketsiz mi durdular, koştular mı, yoksa koştular mı bilmiyoruz.”

Aston Martin sezonu, McLaren sezonunun tam tersiydi; güçlü başladı ve sonra söndü. Fernando Alonso, Red Bull takımının ittiği ilk sekiz yarışta altı kez podyuma çıktı. Bundan sonra sadece iki tane daha başardı.

İki kez şampiyon olan Alonso, bu yıl 280 puana kıyasla geçen yıl 55 puan toplayan Aston Martin için bu sezonun hala “rüya gibi bir sezon” olduğunu söyledi.

Haas takımı üç yıl içinde ikinci kez son sırada yer aldı.

Takım patronu Günther Steiner bir röportajda, “Geçmişe baktığımızda, aracın konseptini daha önce değiştirmemiz gerekirdi, ancak yeterince hızlı tepki veremedik ve sezonu kurtarmak için artık çok geçti” dedi.

“Çok daha iyi olabiliriz ve çok daha iyisini yapmamız gerekiyor.”
 
Üst