Volkswagen, elektrikli otomobil üreticisi Rivian'a 5 milyar dolara kadar yatırım yapacak

Felaket

New member
Alman otomobil üreticisi Volkswagen Salı günü, kâr elde etmekte zorlanan elektrikli kamyon üreticisi Rivian'a 5 milyar dolara kadar yatırım yapacağını söyledi. İki şirket elektrikli araçlara yönelik yazılımlar üzerinde de birlikte çalışacak.

Anlaşma, dünyanın en büyük ikinci otomobil üreticisi ile yatırımcıların beklentilerini karşılamak ve Tesla'yı dünyanın en değerli otomobil üreticisi haline getiren benzer bir başarıya ulaşmak için mücadele eden bir elektrikli otomobil girişimi arasında alışılmadık bir ittifak yaratıyor.

Başarılı olması halinde ortaklık her iki şirketin de zayıf yönlerini giderecek. Bu, Volkswagen'e otomobil analistlerinin grupta ciddi anlamda eksik olduğuna inandıkları yazılım uzmanlığını kazandıracak. Rivian, paraya ek olarak, yılda yaklaşık 10 milyon araç üreten bir otomobil üreticisinin üretim uzmanlığından da yararlanacak ve bu da onu küresel otomobil endüstrisinde Toyota Motor'un hemen arkasına yerleştirecek.

Volkswagen, Rivian'a başlangıçta 1 milyar dolar yatırım yapacağını, zamanla bu tutarı 5 milyar dolara çıkaracağını açıkladı. Düzenleyiciler işlemi onaylarsa Volkswagen önemli bir hissedar haline gelebilir. Sermaye enjeksiyonu, satılan her arabada onbinlerce dolar kaybeden Rivian için büyük bir güven oyu niteliğinde.


Rivian'ın pikapları ve SUV'ları ticari basında olumlu eleştiriler aldı ancak şirket, Normal, Illinois'deki fabrikasında üretimi artırmakta zorlandı. Son aylarda birçok yatırımcı, şirketin kârlı hale gelecek kadar uzun süre ayakta kalamayacağından korkuyordu.

Rivian'ın kurucusu ve CEO'su RJ Scaringe, Volkswagen'in parasının Rivian'ın R2 adı verilen ve yaklaşık 45.000 dolara mal olacak orta boy bir SUV'u piyasaya sürmesine ve Georgia'daki fabrikayı tamamlamasına yardımcı olacağını söyledi. Rivian, 2 milyar dolardan fazla tasarruf sağlamak için Mart ayında Georgia tesisinin inşaatını durdurdu.

Scaringe, Salı günü gazetecilerle yaptığı bir konferans görüşmesinde Volkswagen ile ortaklık hakkında “Bu bizim için mali açıdan önemli” dedi.

Rivian'ın şu anda sattığı en ucuz araç olan R1T pikap yaklaşık 70.000 dolardan başlıyor; bu fiyat, satışları erken benimseyen zenginlerle sınırlıyor. R1S SUV 75.000 dolardan başlıyor. Bu fiyatlarla bile Rivian yılın ilk üç ayında satılan her araçta 39.000 dolar kaybetti.

Anlaşmanın açıklanmasının ardından Rivian hisseleri Salı günü uzatılan işlemlerde yüzde 50'den fazla yükseldi.


Elektrikli araç pazarı, yalnızca pille çalışan arabalar üreten Tesla ve Rivian gibi nispeten genç şirketler ile Volkswagen, General Motors ve Toyota gibi yeni teknolojiye hakim olmakta sıklıkla zorluk çeken köklü otomobil üreticileri arasında bölünmüş durumda.

Tesla dışında, elektrikli araçlarda uzmanlaşmış yeni ABD otomobil üreticilerinin hiçbiri önemli bir pazar payı elde edemedi. Fisker ve Lordstown Motors gibi bazıları üretimi durdurdu ve iflas başvurusunda bulundu.

Otomobil analistleri uzun süredir Rivian'ı hayatta kalma şansı en yüksek olan elektrikli otomobil girişimlerinden biri olarak görüyor; bunun nedeni kısmen şirketin milyarlarca dolar yatırım toplaması. Amazon, şirketin en büyük hissedarlarından biri ve şirketin teslimat kamyonlarının ana müşterisi.

Ancak Volkswagen ve Rivian çok farklı çalışıyorlar ve birlikte çalışmak onlar için zorlayıcı olabilir. Merkezi Wolfsburg'da bulunan Volkswagen, yukarıdan aşağıya katı liderliğiyle tanınıyor ve kısmen Aşağı Saksonya eyaletine ait. Merkezi Irvine, Kaliforniya'da bulunan Rivian, bir teknoloji girişiminin daha gevşek kültürüne sahip. Rivian, Nisan ayında bu yıl 57.000 araç satmayı beklediğini söylemişti; bu rakam Volkswagen'in bir haftada sattığından çok daha azdı.

Scaringe ve Volkswagen CEO'su Oliver Blume, anlaşmanın ikilinin Porsche müşteri merkezinde buluşup araba sevgisini paylaşmalarının ardından gerçekleştiğini söyledi.


Konferans görüşmesi sırasında Bay Blume, “Çok benzer bir zihniyete sahibiz” dedi.

Ford Motor bir süreliğine Rivian'ın büyük hissedarıydı ve iki şirket bir zamanlar birlikte SUV üreteceklerini açıklamıştı. Ancak bu plan hiçbir zaman meyvesini vermedi ve Ford, Rivian'daki hisselerinin çoğunu sattı. Ford ve Volkswagen'in elektrikli araçların ortak geliştirilmesini ve üretilmesini içeren ayrı bir ortaklığı bulunuyor.

Volkswagen ve Rivian arasındaki ittifak, diğer yerleşik otomobil üreticilerini, Lucid Motors gibi saygın bir teknolojiye sahip ancak kârsız olan ve kalabalık bir pazarda kendilerine yer edinmekte zorlanan şirketler gibi yeni kurulan şirketlere yatırım yapmayı veya onlarla ortaklık kurmayı düşünmeye teşvik edebilir. Chrysler, Fiat ve Peugeot'nun ana şirketi olan bir diğer büyük otomobil üreticisi Stellantis, elektrikli otomobil teknolojisine erişim sağlamak için Çinli bir şirket olan Leapmotor'a yatırım yaptı.

Volkswagen, yeni ortak girişim tarafından geliştirilen yazılımı kullanan araçların on yılın ikinci yarısında piyasaya çıkacağını söyledi. Blume, Audi ve Porsche de dahil olmak üzere herhangi bir Volkswagen markasının bu teknolojiyi kullanabileceğini söyledi. Volkswagen'in Güney Carolina'da yapım aşamasında olan bir tesiste yeniden canlandırdığı Amerikan SUV markası Scout da yazılımı kullanabilir.

Ancak Volkswagen ve Rivian araçlarını ayrı ayrı pazarlamaya devam edecek.
 
Üst