UAW, görüşmeler sırasında GM, Ford ve Stellantis’e yönelik grevleri genişletmeyecek

Felaket

New member
Birleşik Otomobil İşçileri sendikası Cuma günü yaptığı açıklamada, Ford Motor, General Motors ve Chrysler’in ana şirketi Stellantis ile müzakerelerde ilerleme kaydettiğini ve şirketlere karşı üç hafta önce başlayan grevleri genişletmeyeceğini söyledi.

Çevrimiçi bir videoda sendika başkanı Shawn Fain, üç şirketin de daha yüksek maaş zamları ve yaşam maliyeti artışları da dahil olmak üzere sendikaya verdikleri teklifleri önemli ölçüde iyileştirdiğini söyledi. Bay Fain, GM’nin artık büyük bir atılım olarak nitelendirdiği, şirketin UAW ile ülke çapındaki sözleşmesine akü fabrikalarındaki işçileri dahil etmeye hazır olduğunu söyledi.

GM daha önce bu işçilerin GM ile akü tedarikçileri arasındaki ortak girişimlerde çalıştırılmaları nedeniyle bu sayıya dahil edilemeyeceğini söylemişti.

“Zenginleri Yiyin” yazan bir tişört giyen Bay Fain, “Sonuç olarak biz kazandık” dedi. “İlerleme kaydediyoruz ve doğru yoldayız.”


Bay Fain, sendikanın, şirketin Cadillac Escalade de dahil olmak üzere en karlı tam boyutlu spor arazi araçlarından bazılarını ürettiği Arlington, Teksas’taki fabrikasında grev tehdidinde bulunmasının ardından GM’nin akü fabrikasındaki işçilere imtiyaz verdiğini söyledi. ve Chevrolet Tahoe. Fabrikada 5.300 kişi çalışıyor.


GM, Ohio’daki bir pil tesisinde üretime başladı ve diğerlerinin Tennessee ve Michigan’da inşası sürüyor. Ohio fabrikasındaki işçiler ezici bir çoğunlukla UAW tarafından temsil edilme yönünde oy kullandılar ve GM ve LG Energy Solution’ın sahibi olan ortak girişim Ultium Cells ile ayrı bir sözleşme müzakeresi yaptılar.

Ford, Kentucky’de iki ve Tennessee’de bir ortak girişim pil fabrikasının yanı sıra Michigan’da tamamı Ford’a ait olan dördüncü bir pil fabrikası inşa ediyor. Stellantis, Indiana’da bir akü fabrikası kurmaya yeni başladı ve ikinci bir yer için yer arıyor.

GM, akü fabrikasındaki işçiler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Şirket yaptığı açıklamada, “Müzakereler devam ediyor ve çözülmemiş sorunlara çözüm bulmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. “Hedefimiz, çalışanlarımızı ödüllendiren ve GM’nin başarılı olmaya devam etmesini sağlayacak bir anlaşmaya varmak.”


Bay Fain’in konuşmasının ardından üç şirketin hisseleri yükseldi. GM hisseleri yaklaşık yüzde 2, Stellantis hisseleri yaklaşık yüzde 3 ve Ford hisseleri yaklaşık yüzde 1 oranında kapandı.

Grev, 15 Eylül’de işçilerin Michigan, Ohio ve Missouri’deki her biri üç şirketten birine ait olan üç fabrikayı terk etmesiyle başladı.

Kapanış daha sonra 38 GM ve Stellantis parça dağıtım merkezine, ardından Chicago’daki bir Ford fabrikasına ve Lansing, Michigan’daki bir başka GM fabrikasına kadar genişledi. Michigan’daki üç otomobil üreticisinin istihdam ettiği 150.000 UAW üyesinden yaklaşık 25.000’i Cuma sabahı grevdeydi.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden çalışma ilişkileri profesörü Peter Berg, “Bu hedefli saldırı stratejisinin işe yaradığını düşünüyorum” dedi. “Bu, şirketler için maliyetlerin yavaş yavaş arttığı ve bunun bir sonraki adımda nereye varacağını bilmedikleri anlamına geliyor.”


Sözleşme anlaşmazlığı ulusal siyasi bir mesele haline geldi. Başkan Biden geçen ay Detroit yakınlarında bir grev hattını ziyaret etti. Bir gün sonra eski Başkan Donald J. Trump, Detroit’in kuzeyindeki sendikasız bir fabrikada konuştu ve Bay Biden ile UAW liderlerini eleştirdi. Diğer milletvekilleri ve adaylar UAW’ye desteklerini ifade ettiler veya grevleri eleştirdiler.


Temmuz ayında müzakereler başladığında, Bay Fain başlangıçta yüzde 40’lık bir ücret artışı çağrısında bulunarak, işçi ücretlerinin son 15 yılda enflasyona ayak uyduramadığına ve üç şirketin üst düzey yöneticilerinin ücretlere yaklaşık 100.000 civarında artış talep ettiğine işaret etti. bu büyüklük kaydedilen büyüklükte olurdu.

Son on yılda rekora yakın kar açıklayan otomobil üreticilerinin tümü, dört yıl içinde yüzde 20’nin biraz üzerinde artışlar teklif etti. Şirket yöneticileri, başka herhangi bir şeyin Tesla gibi sendika dışı şirketlerle rekabet etme ve yeni elektrikli araç modellerine ve pil fabrikalarına yatırım yapma yeteneklerini tehlikeye atacağını söyledi.

Sendika ayrıca, yeni işe alınan işçilerin UAW’nin en yüksek ücretinin yarısından biraz fazlasını (şu anda saat başına 32 dolar) kazandığı ve en yüksek ücrete ulaşmak için sekiz yıl çalışmak zorunda olduğu ücret sistemine de son vermek istiyor. Ayrıca enflasyonun yükselmesi durumunda yaşam maliyetinde ayarlamalar, daha fazla sayıda işçi için emekli maaşı, şirket ödemeli emeklilik planları, daha kısa çalışma saatleri ve fabrika kapanmalarına tepki olarak grev hakkı da istiyor.

Ayrı açıklamalarda Ford ve Stellantis, yaşam pahalılığını artırmayı, en yüksek ücretlere ulaşma süresini kısaltmayı ve sendikanın istediği diğer bazı adımları atmayı kabul ettiklerini söyledi.


Ford ayrıca “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki gelecekteki pil fabrikalarında UAW ile çalışma olasılığına açık” olduğunu söyledi. Akü fabrikaları hâlâ inşaat halinde ve henüz üretime işçi almamışlar.

Sendika, otomobil üreticilerinin daha fazla elektrikli otomobil ve kamyon üretmesi nedeniyle, başta motor ve şanzıman fabrikalarında çalışanlar olmak üzere bazı üyelerinin işlerini kaybedeceğinden korkuyor. Bu araçlar bu parçalara ihtiyaç duymaz ve bunun yerine elektrik motorları ve akülerden yararlanır.

Stellantis’in Kuzey Amerika’dan sorumlu operasyon sorumlusu Mark Stewart, şirketin ve sendikanın “ilerleme kaydettiğini ancak hâlâ doldurulması gereken boşluklar olduğunu” söyledi.

Sendika aynı zamanda şirketlere, şu anda saatte 20 dolar maaş alan geçici işçileri tam zamanlı işçilere dönüştürmeleri için baskı yapıyor.

Her üç şirkette de yalnızca belirli lokasyonlarda yapılan grev, UAW’nin genellikle sendikanın hedef aldığı bir şirketin tüm lokasyonlarında grev çağrısı yaptığı geçmişe göre bir değişikliği temsil ediyor. Sadece birkaç lokasyondaki grev şirketlere zarar veriyor – atıl fabrikalar en karlı modellerinden bazılarını üretiyor – ancak etkilenen eyaletlerdeki genel ekonomiye verilen ekonomik zararı sınırlıyor.


Bu aynı zamanda sendikanın grevci işçilere onlar uzaktayken ödeme yapan 825 milyon dolarlık grev fonunun korunmasına da yardımcı olabilir. Sendika grevci işçilere haftada 500 dolar ödüyor.

GM bu hafta grevin ilk iki haftasının şirkete 200 milyon dolara mal olduğunu söyledi. Üç otomobil üreticisi ve tedarikçilerinden bazıları, grevlerin belirli parçalara yönelik arz ve talebi kesintiye uğratması nedeniyle yüzlerce işçiyi işten çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Santül Nerkar raporlamaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst