UAW, elektrikli araç aküsü tesisinde ücret ve güvenlik konusunda anlaşmaya vardı

Felaket

New member
Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası Pazartesi günü, elektrikli araçlar için pil üreten Ohio fabrikasında geçici bir toplu iş sözleşmesi imzalandığını duyurdu. Bu hamleyi elektrikli araç tedarik zincirinde ücretlerin ve güvenliğin iyileştirilmesinde bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Anlaşma, General Motors ile Güney Koreli ortağı LG Energy Solution'ın ortak girişimi olan Ultium Cells tarafından işletilen Lordstown'daki bir fabrikadaki 1.600 işçiyi kapsıyor. Tesis GM elektrikli araçları için pil üretiyor.

Fabrika 2022'de açıldığında işçiler henüz sendikalı değildi ancak sendikanın geçen sonbaharda GM ile müzakere ettiği ulusal toplu iş sözleşmesi kapsamında UAW'ye alınmışlardı. Tesisin işçileri tarafından onaylanması gereken bu yeni sözleşme, tesise özgü ücretleri ve çalışma koşullarını tanımlıyor.

UAW Başkanı Shawn Fain, sendika üyelerine yazdığı bir mektupta, anlaşmanın “elektrikli araç aküsü endüstrisi için bir dönüm noktası” temsil ettiğini söyledi.


GM ve Ultium açıklamalarda anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Sendika, GM ve rakiplerinin Detroit'te inşa ettiği diğer akü fabrikalarındaki yerel anlaşmaları müzakere ederken Ultium Cells sözleşmesini şablon olarak kullanmak istediğini söyledi. GM bu yıl Spring Hill, Tennessee'deki bir pil fabrikasında üretime başladı ve bir diğeri Lansing, Michigan'da inşaat halinde.

Ford Motor Kentucky'de biri Tennessee'de ve biri Michigan'da olmak üzere iki akü fabrikası planlıyor. Chrysler, Jeep, Dodge ve Ram araçlarının üreticisi Stellantis, Indiana'da iki akü fabrikası planlıyor. Ford tesisinin yanı sıra bu fabrikalar, sendikanın geçen sonbaharda Ford ve Stellantis ile imzaladığı ulusal sözleşmelerin bir parçası olarak UAW'nin himayesi altına alınan ortak girişimlerdir.

Ultium Cells'in sözleşmesi 30,50 dolarlık yeni bir saatlik ücret gerektiriyor. Üç yıl içinde ücret 35 dolara çıkacak. Geçtiğimiz sonbaharda imzalanan ulusal sözleşme, Ultium Cells'in başlangıç ücretini, tesis açıldığında 16,50 dolardan 26,91 dolara çıkarmıştı.

Bu ücret skalası, çoğu işçinin önümüzdeki birkaç yıl içinde saat başına 40 doların üzerinde bir üst ücrete ulaşacağı GM'nin otomobil fabrikalarındakinden biraz daha düşük.

Ultium Cells ile yapılan sözleşme ayrıca tesiste dört UAW üyesinin tam zamanlı güvenlik görevlisi ve bir tam zamanlı endüstriyel hijyenist olarak istihdam edilmesini gerektiriyor. Sendika ve Ultium çalışanları, EV pil paketlerinin üretiminde kullanılan yüksek voltajla ve potansiyel olarak zararlı bileşiklerle çalışma konusundaki endişelerini dile getirdi.


Ohio fabrikası, bir zamanlar birkaç bin işçi çalıştıran Lordstown'daki kapalı GM otomobil fabrikasının yanında yer alması nedeniyle özel bir öneme sahiptir.

GM'nin 2019'da Lordstown fabrikasını kalıcı olarak kapatmasının ardından şirket, Başkan Donald J. Trump'ın ateşine maruz kaldı ve işten çıkarılan işçilerin durumu 2020 seçim kampanyasında gündeme getirildi.

Ayrı bir gelişmede UAW, daha önce Lordstown fabrikasında çalışan ve şu anda diğer GM lokasyonlarında çalışan yaklaşık 200 işçinin bölgeye geri dönmek üzere yakında Ultium Cells fabrikasına transfer olacağını söyledi. Bir sendika sözcüsü, yaklaşık 40 işçinin önümüzdeki hafta burada çalışmaya başlayacağını, ardından önümüzdeki birkaç hafta içinde yaklaşık 40 işçiden oluşan ek grupların geleceğini söyledi.
 
Üst