Toyota'nın kamyon bölümü, emisyon dolandırıcılığı davasını çözmek için 1,6 milyar dolar ödeyecek

Felaket

New member
Çevre Koruma Ajansı'nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Toyota Motors'un kamyon taşımacılığı bölümü, ABD'de satılan dizel motorlardan kaynaklanan aşırı emisyonları sahtekarlıkla gizlediği için suçu kabul etmeyi ve 1,6 milyar dolar hukuki ve cezai ceza ödemeyi kabul etti.

EPA, Toyota'nın yan kuruluşu olan Hino Motors'un on yıldan fazla bir süredir emisyon standartlarını karşılamak ve ağır hizmet kamyonlarına dizel motor takmak için onay almak amacıyla sahte test verileri sunduğunu söyledi. Ajans, Hino'nun sunduğu verilerin araçların yakıt tüketimini de abarttığını söyledi.

Cezanın cezai kısmı 522 milyon dolardır; bu, Volkswagen'in 2016 yılında Şirketin ABD'de satılan dizel araçlardan kaynaklanan aşırı emisyonları gizlediği yönündeki iddiaları çözmek için toplam 15 milyar dolarlık hukuki ve cezai ceza ödemeyi kabul etmesinden bu yana emisyon davasındaki en büyük miktardır. Ajans, Hino davasındaki cezaların düzeyinin “davranışın korkunçluğunu ve EPA'nın sertifikasyon programına bariz bir şekilde aldırış edilmediğini” yansıttığını söyledi.

Federal hükümetten daha sıkı emisyon düzenlemelerine sahip olan Kaliforniya, anlaşma kapsamında 237 milyon dolar alacak.


EPA, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan her aracı test edecek kaynaklara sahip değildir ve ürünleri için emisyon verilerini sağlama konusunda üreticilere güvenmektedir. Ajans, Hino'nun ihlallerinin ajansın kendi denetimlerini yürütmesinin ardından tespit edildiğini söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, “Hino, bu sorunları 2019 yılında gönüllü olarak ABD yetkililerine açıkladı ve ABD Adalet Bakanlığı'nın Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasında 'örnek' işbirliği olarak adlandırdığı şeyi sağladı.” Amerika Birleşik Devletleri'nin eski sorunlarıyla bağlantılı olarak.”

Dizel motorlar astım, kardiyovasküler problemler ve diğer ciddi hastalıklarla bağlantılı olan ve iklim değişikliğine katkıda bulunan büyük miktarlarda nitrojen oksit üretir. Otomobil üreticileri kirliliği kontrol altına almak için teknoloji kullanıyor ancak teknolojinin motorlara dahil edilmesi, araçları daha pahalı hale getiriyor ve performanslarını etkileyebiliyor. Birçok otomobil üreticisi hile yaparken yakalandı.

EPA, Hino'nun suiistimalinin, şirketin 2010'dan 2022'ye kadar ABD'de sattığı kamyonlara ithal edilen ve takılan 110.000 motoru etkilediğini söyledi. Federal bir yargıç tarafından onaylanması gereken bir anlaşmaya göre Hino'nun beş yıl boyunca ABD'ye dizel motor ithal etmesi yasaklanacak. Ayrıca 2017-2019 model yıllarına sahip kamyonların motorları geri çağrılacak ve emisyon düzenlemelerine uygun modifikasyonlar yapılacak.

Hino ayrıca gelecekteki suiistimalleri önlemek için iç kontrollerini iyileştirmeyi de kabul etti. Ayrıca şirket, 35 gemideki eski dizel motorların değiştirilmesi ve tren lokomotiflerinin daha temiz motorlarla değiştirilmesi gibi, motorlarından kaynaklanan aşırı kirliliği dengelemeyi amaçlayan programları da finanse edecek.


EPA'ya göre kirlilikte ortaya çıkacak azalma 110.000 kamyonun yoldan çekilmesine eşdeğer olacaktır.
 
Üst