Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Gerilimimizi nasıl törpüleriz?

Beykozlu

New member
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet’te kaleme aldığı köşesinde, “Stresimizi nasıl törpüleriz?” sorusunu gündeme getirdi.

“Kronikleşen ve yinelayan gerilimlerin sıhhatimizin en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin” diyen Müftüoğlu, “Hepimizin gerilimi azaltmaya değil, onu daha makul yönetmeye çalışmamızda yarar var. Şayet bunu yapmazsak her geçen gün biraz daha ‘stres yorgunu’ olacağımız ve ‘stres kıskacı’na paçamızı biraz daha kaptırıp daha sık hastalanacağımız kesindir” diye uyardı.

“Stresle gayret için en azından ‘rahatlama deneyimi’ üzere sıradan tedbirleri öğrenip sık sık uygulamaya geçirmemizde yarar var” tavsiyesinde bulunan Müftüoğlu, bahsetmiş olduğu “rahatlama deneyimini” şöyleki deklare etti:

Beden-ruh bağlantısının değerini ve sıhhatinize yapabileceği olumlu ya da olumsuz tesirleri en güzel kavrayan tabiplerden biri de Harvardlı (ABD) Hoca Dr. Benson’dır. Dr. Benson’a nazaran, gerilimin yol açabileceği olumsuz reaksiyonları önlemek için yapılacak en akıllı şey ise ‘rahatlama terapisi/seansları’dır. Benson’a bakılırsa, bu terapiyi başlatırken ‘Önce bir sözcük, bir dua ya da bir imge seçmelisiniz. daha sonra da sessiz bir yer bulup orada rahatça ve sakince oturmalı, gözlerinizi kapatıp yalnızca fakat yalnızca nefesinize odaklanmalı ve tüm kaslarınızın olabildiğince gevşemesine müsaade vermelisiniz. Terapi müddetince de ‘yavaş, derin ve sakince nefes alıp vermeli’, nefesinize odaklanmalı ve her nefes alıp verişinizde seçtiğiniz sözcük, dua ya da imgeyi gerisi arkasına yinelamalısınız. Bunları yaparken gerçek yolda olup olmadığınızı asla düşünmemeli, hiç bir şeyi ölçüp biçmemeli, başınıza öteki hiç bir şeyi takmamalısınız. Terapi müddetince şayet aklınız öteki bir şeylere takılırsa da çabucak başa dönüp süreci bir daha yinelamalısınız.’ Dr. Benson diyor ki, ‘Bu işi her gün ortalama 15-20 dakika mühletle yalnızca bir kez uygulamanız bile eksiksiz sonuçlar almanızı sağlayacaktır.’”

Yazının tamamını okumak için .
 
Üst