Otomobil üreticileri Trump'ın tarife planının Kanada ve Meksika üzerindeki etkisine hazırlanıyor

Felaket

New member
Otomobil üreticileri her gün milyarlarca dolar değerinde araç ve parçayı ABD sınırları üzerinden Kanada ve Meksika'ya gönderiyor. Başkan Trump'ın bu ülkelerden yapılan ithalatlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulama planı bu operasyonları ciddi şekilde sekteye uğratabilir.

Pazartesi günü, göreve başlamasından saatler sonra Trump, 1 Şubat'tan itibaren gümrük vergileri uygulamayı planladığını söyledi. Şimdi soru, bunu yapıp yapmayacağı veya hangi koşulların onu bunu yapmaktan alıkoyabileceğidir.

Danışmanlık firması AlixPartners'ın küresel otomotiv pazar lideri Mark Wakefield Salı günü yaptığı açıklamada, “Sektördeki çoğu insan ne olacağını ve Kanada ve Meksika hükümetinin ne beklediğini görmek için bekliyor” dedi. “Şu anda bunun gerçekten gerçekleşecek bir şeyden çok bir pazarlık kozu, daha çok insanları masaya oturtma egzersizi olduğunu varsayıyorlar.”

General Motors ve Ford Motor konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Her iki şirket de Kanada ve Meksika'da önemli miktarlarda araç ve parça üretiyor ve ABD'deki tesislerden bu ülkelere araç ve parça gönderiyor.


Teorik olarak tarifeler, otomobil üreticilerini üretimi ABD'ye kaydırmaya ve sonuçta daha fazla iş yaratmaya zorlayacak. Ancak parçaları otomobil fabrikalarına, araçlara takılmadan sadece birkaç saat önce teslim etmek üzere tasarlanan sınır ötesi tedarik zincirlerini yeniden tasarlamak son derece zor ve maliyetli olacaktır.

Kısa vadede ise Kanada veya Meksika'dan gelen araç ve parçalara uygulanan gümrük vergileri, bayilerde fiyatların yükselmesine ve arabalara olan talebin azalmasına yol açacak. Analistler, Trump'ın söz verdiği gibi ABD otomotiv işçilerini korumak yerine, otomobil üreticilerinin satışlardaki düşüşü dengelemek için iş gücünü azaltması nedeniyle gümrük vergilerinin iş kayıplarına yol açacağını söyledi.

Tedarik zincirlerine odaklanan bir danışmanlık firması olan Proxima'nın başkan yardımcısı Simon Geale, “Sonuçta daha az birim satıyorsunuz ve dolayısıyla daha az insana ihtiyacınız var” dedi.

Tarifelerin etkisi ne kadar yüksek olduklarına ve nasıl uygulandıklarına bağlıdır. 5 dolarlık kısım için yüzde 25'lik bir tarife, kendi başına o kadar da büyük bir anlaşma olmaz. Ancak Meksika'da üretilen tamamen monte edilmiş bir araca uygulanan yüzde 25'lik vergi, aynı aracın etiket fiyatında neredeyse anında yüzde 25'lik bir artışa yol açacaktır. Otomobil üreticilerinin kar marjları zayıf ve tarifelerin maliyetini müşterilerine yansıtmaktan başka çareleri yok.

Otomobil endüstrisini yakından takip eden Michigan Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Erik Gordon, “Tarifeler, birçok potansiyel alıcının zaten çok yüksek olduğunu düşündüğü otomobil fiyatlarını artıracak” dedi. “İnsanlar eski arabalarını daha uzun süre tutacaklar. Bu, satıcıların genellikle yeni bir araba satmaktan daha fazla para kazandığı garajlara fayda sağlayacak ve yeni araçların satışını ve üretimini caydıracak.”


Kuzey Amerika otomobil üretimi, ilk olarak Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında ve 2020'den bu yana Bay Trump tarafından yeniden yazılan Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması kapsamında olmak üzere, otuz yıldır esasen ulusötesi bir yapıdadır.

Bay Wakefield, her yıl Kanada ve Meksika'dan sınırı geçerek Amerika Birleşik Devletleri'ne yaklaşık 150 milyar dolar değerinde aracın taşındığını söyledi. Araçlar bazen üretim sırasında Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada arasında birkaç kez gidip geliyor.

Tarifelerin uygulanması, üç ülkede üretilen ve satılan hemen hemen her aracı etkileyecektir. Endüstri analistleri Bernstein'ın yakın tarihli bir raporuna göre, ABD yapımı araçların değer bazında ölçülen bileşenlerinin yaklaşık yarısı, başta Meksika, Kanada ve Güney Kore'den olmak üzere ithal ediliyor.

GM, ABD pazarı için kamyonetlerinin yaklaşık yüzde 25'ini Meksika'da ve diğer yüzde 15'ini de Kanada'da üretiyor. Ford, kamyonetlerinin yaklaşık yüzde 12'sini Meksika ve Kanada'da üretiyor ve bu durumdan biraz daha az etkilenecek. Ford, elektrikli Mustang Mach E'yi Meksika'da üretiyor.

Kamyonetler, ABD'li otomobil üreticileri için en popüler ve karlı araçlar arasında yer alıyor.

Wakefield, “Sektör onlarca yıldır Kuzey Amerika'nın bir serbest ticaret bölgesi olduğunu varsayıyordu” dedi. “Yüzde 25'lik bir tarife neredeyse her üretici için önemli bir değişiklik olacaktır.”


İlk Trump yönetimi ve Biden'ın başkanlığının bir bölümünde otomobil üreticileri Çin mallarına uygulanan gümrük vergileriyle uğraşmak zorunda kaldı. Hazırlık yapmak için zamanları vardı, bu da etkinin bir kısmını hafifletebilirdi.

Hyundai Motor, kısmen şirketi hükümet politikasındaki bir değişiklikten korumak için Savannah, Georgia yakınlarında 7,6 milyar dolarlık bir fabrika kompleksi inşa etti. Güney Koreli şirketin CEO'su José Muñoz, Ocak ayında verdiği bir röportajda, yatırım kararının önceki Trump yönetimi sırasında alındığını söyledi.

Bay Muñoz, ABD'deki Hyundai fabrikalarının tedarik ve bileşenlerinin çoğunu ABD'den temin ettiğini söyledi. Sorunları önlemenin en iyi çözümü yatırımlarınızı yerelleştirmektir” dedi.
 
Üst