Narayana Murthy neden haftada tekrar 70 saat çalışmak istediğini açıklıyor

Adanali

Active member
Narayana Murthy, bir ülkenin yoksullukla ancak istihdam yaratarak mücadele edebileceğini anladığını söyledi

Kalküta/Yeni Delhi:

Infosys kurucu ortağı Narayana Murthy, haftada 70 saatlik çalışmayla ilgili yorumlarını bir kez daha savundu. Bay Murthy'nin “ülkenin en kültürlü yeri” olarak tanımladığı Kalküta'ya yaptığı ziyarette gençlerin “Hindistan'ı bir numara yapmak için çok çalışmamız ve çalışmamız gerektiğini” anlaması gerektiğini söyledi.

“Infosys olarak en iyiye gideceğimizi ve kendimizi en iyi küresel şirketlerle karşılaştıracağımızı söyledim. Kendimizi en iyi küresel şirketlerle karşılaştırdığımızda, biz Hintlilerin hâlâ yapacak çok işi olduğunu söyleyebilirim. Hedeflerimizi yüksek tutmalıyız” çünkü 800 milyon Hintli bedava karne alacak. Bu da 800 milyon Hintlinin yoksulluk içinde yaşadığı anlamına geliyor. Biz çok çalışamazsak, kim çok çalışacak? dedi Bay Murthy, Hindistan Ticaret Odası'nın 100. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen açılış etkinliğinde. RPSG Grup Başkanı Sanjiv Goenka ile konuştu.

Kendisini girişimci olmaya motive eden deneyimleri hatırlatan Bay Murthy, Jawaharlal Nehru'nun Başbakan olduğu ve Hindistan Teknoloji Enstitülerinin kurulduğu dönemde bir zamanlar Solcu olduğunu söyledi.

“Babam her zaman o dönemde ülkede meydana gelen olağanüstü ilerlemeden bahsederdi ve hepimiz Nehru'ya ve sosyalizme ikna olmuştuk. 70'li yılların başında Paris'te çalışma fırsatım oldu ve kafam karıştı. Batı, Hindistan'ın ne kadar kirli ve yozlaşmış olduğundan, yoksulluktan, yollarda çukurlardan bahsediyordu.

“Orada (Batı'da) herkesin durumu oldukça iyiydi ve trenler zamanında çalışıyordu ve bunun yanlış olamayacağını düşündüm. Fransız Komünist Partisi lideriyle tanıştım ve o tüm sorularımı yanıtladı, ancak beni tatmin etmedi.”

“Bir ülkenin yoksullukla mücadele etmesinin tek yolunun harcanabilir gelir sağlayan işler yaratmak olduğunu fark ettim. Hükümetin girişimcilerin vergi ödemesinde hiçbir rolü yoktur.

“Yani bir ülke kapitalizmi benimsediğinde iyi yollar, iyi trenler ve iyi altyapı yaratacaktır. Kapitalizmin henüz kök salmadığı Hindistan gibi fakir bir ülkede, geri dönüp girişimciliği denemek zorunda kalsaydım bunu yapacağımızı fark ettim.” “Merhametli kapitalizmi kucaklamak” dedi Bay Murthy.

Kalküta'ya gelmeyi her zaman sabırsızlıkla beklediğini söyledi. “Bazı açılardan burası ülkedeki en gelişmiş yer. Kalküta'yı düşündüğümde Rabindranath Tagore, Satyajit Ray, Subhash Chandra Bose, Amartya Sen ve daha birçok şahsiyet aklıma geliyor.”

“Ülkemizin 4 bin yılı aşkın geçmişi olan kültürüyle gurur duyuyorum. Bu kültürün ne kadar inanılmaz derecede cömert olduğunu gösteriyor… Şefkatli kapitalizmi kucaklayın. Bunu başarmak için kapitalizmi liberalizm ve sosyalizmin en iyi yönleriyle birleştirerek uyguluyor.” “Ülke, kapitalizmin olağanüstü bir örneği olarak görülmeye devam ediyor” dedi Bay Murthy.

“İnsan düşünebilir ve kendini ifade edebilir. Eğer Allah bize düşünme yeteneği vermişse ve bizden daha az şanslı olan insanları düşünmek bize düşüyorsa. Dünyanın geri kalanının Hindistan'a saygı duymasını sağlamak istiyoruz. Dünyanın geri kalanı saygı duyuyor.” Hindistan'da başarı tanınmaya, tanınma saygıya, saygı ise güce yol açar. Kurucu atalarımızın vizyonunu hayata geçirme konusunda üzerimize daha büyük bir sorumluluk düştüğünü gençlerin bilmesini istedim.

“Burada bir beyefendi bana Çinli bir işçinin Hintli bir işçiden 3,5 kat daha üretken olduğunu söyledi. Her türlü saçmalığı yazıp sefil, kirli, fakir ve dünya tarafından dışlanmış kalmak bizim için çok kolaydır. Bu yüzden öyle düşünmüyorum.” “Hepimizin iyi olduğunu ve ofise gitmeyeceğimi söylemeliyiz. Burada toplanan tüm insanlardan ricam, hayatlarını kendi değerlerinin farkına varmaya adamalarıdır” dedi milyarder.