İsveç’teki Tesla grevi kültürel bir çatışmaya işaret ediyor

Felaket

New member
İsveç’teki işlerini bırakan Tesla mühendisleri, hâlâ Amerikan şirketinin misyonunu ve manşetlere çıkan CEO’sunu desteklediklerini söylüyor. Ama aynı zamanda Tesla’nın İsveç’in iş yapma biçimini kabul etmesini de istiyorlar.

Buna, onlarca yıldır ülke ekonomisini şekillendiren bir yaşam tarzı olan İsveç modeli diyorlar. Odak noktası, her iki tarafın da şirketin kârından yararlanmasını sağlamak için işverenler ve çalışanlar arasındaki işbirliğidir.

Bunun yerine, 27 Ekim’de işlerinden ayrılan dört teknisyen “tipik bir ABD modeliyle” karşı karşıya kaldıklarını söyledi: altı günlük haftalar, kaçınılmaz fazla mesai ve terfiler için belirsiz bir değerlendirme sistemi.

Grevdeki teknisyenlerden biri olan Janis Kuzma, “Sadece çalışın, çalışın, çalışın” dedi.

Tesla işçilerini temsil eden sendika IF Metall, şirketteki 130 teknisyenden kaçının ayrıldığını söylemiyor; yalnızca birkaç düzine olabilir. Şirketin 10 servis merkezi açık kalmaya devam ediyor.


Ancak grev üçüncü ayına girerken Kuzey bölgesi üzerinde büyük bir etki yaratıyor. En az 15 başka sendika da Tesla’yı, İsveç’te sektör çapındaki standartları karşılayan ücretler ve yan haklar belirlemek üzere bir toplu sözleşme müzakeresi yapmaya zorlamak için harekete geçti. Wedbush Securities analistlerinden Daniel Ives, anlaşmazlığın Tesla ve CEO’su Elon Musk için “dünya çapındaki sendikalar için büyük bir paratoner sorunu” haline geldiği konusunda uyardı.

Anketler İsveçlilerin çoğunluğunun, ülkenin fikir birliğine dayalı iş politikalarının savunulması olarak görülen grevi desteklediğini gösteriyor. İsveç’te her on kişiden dokuzu bir iş sözleşmesi kapsamında çalışıyor ve grevler nispeten nadir görülüyor. Ancak grev devam ettikçe İsveç’in toplu pazarlığa bağlı kalmasının şirketleri esneklik ve çeviklikten mahrum bırakıp bırakmadığı konusunda sorular ortaya çıkıyor.

Bu bölünme, grevi zengin, siyasi açıdan nüfuz sahibi bir sendikanın güç oyunu olarak gören ülkedeki yaklaşık 50.000 Tesla sahibinin bazılarının tepkilerinde görülebilir.


Bay Musk, dünya çapında 127.000 çalışanının sendikalaşma çabalarına direndi.

Şirket tekrarlanan yorum taleplerini reddetti. Bu ay Malmö’deki bir servis merkezinde Tesla gömlekli işçiler arabaları içeri ve dışarı sürmekle meşguldü. Grev hattındaki grevciler, bazı işçilerin yakın zamanda işe alındığını söyledi.


Bazı Tesla sahiplerinin, yılın bu döneminde İsveç’te araç kullanmak için gerekli olan kış mevsiminde lastiklerini değiştirecek kimseyi bulamadığına dair söylentiler var.

Ancak grevin Tesla için bir sıkıntıdan başka bir şey olmayacağından korkan IF Metall, diğer sendikalardan destek istedi.

Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın yanı sıra İsveç’teki sendikalar da IF Metall’in etrafında toplandı. Bu, liman çalışanlarının gemiyle gelen Tesla’ları boşaltmayı bıraktığı anlamına geliyor; Bağımsız tamir atölyelerindeki sendika üyeleri Tesla’lara bakım yapmayı bıraktı; Posta işçileri, plakalar da dahil olmak üzere Tesla’nın postalarını teslim etmeyi bıraktı; ve elektrikçiler Tesla şarj istasyonlarını onarmayı bırakma sözü verdiler.


Bu eylemlerin şirkete ne kadar zarar vereceğini söylemek için henüz çok erken olabilir. Şu ana kadar yeni araç tescil rakamları grevin satışları etkilediğini göstermiyor; resmi istatistiklere göre Ekim ayına kadar 14.000’den fazla otomobil satılarak Tesla’nın Model Y’si 2023’te İsveç’in en popüler aracı olma yolunda ilerliyor.


Şirket ayrıca, plakaların doğrudan müşterilere postayla gönderilmesini emrederek posta işçilerinin uyguladığı ablukayı aşmak için bir boşluk bulmuş gibi görünüyor.

Yine de bazı potansiyel alıcılar, Tesla’nın işleri her zamanki gibi sürdürme sözü vermesine rağmen, arabalarını vaat edilen beş ila sekiz hafta içinde alamayacaklarından endişe ediyor.

Yeni bir araç siparişini ertelemeye karar veren Tesla sahibi John Khademi, “Henüz taahhütte bulunmak istemiyorum” dedi. “Bekleyip nasıl sonuçlanacağını göreceğim.”

Dayanışma grevleri bölücü oldu. Bağımsız oto tamir atölyeleri gibi greve doğrudan dahil olmayan bazı şirketler, IF Metall ile Tesla ile ilgili anlaşmaları reddetmelerini gerektiren toplu anlaşmaları olduğu için işlerini kaybetti. İsveç yasalarına göre, bir sendika dayanışma grevi çağrısında bulunursa üyelerinin de greve katılması gerekiyor.


60.000 şirketi temsil eden İsveç Şirketler Birliği’nin başkan yardımcısı Mattias Dahl, “O zaman bu şirketler çok para kaybediyor ve gerçekten hüsrana uğruyorlar” dedi.


Bazıları bu dayanışma eylemlerinin çok ileri gittiğine inanıyor. Özgürlükçü idealleri ve serbest piyasayı savunan İsveçli düşünce kuruluşu Timbro’nun genel müdürü Başbakan Nilsson, “Burada artık eşitlik yok” dedi.

İsveç’te toplu sözleşme olmaksızın faaliyet gösteren bir diğer şirket olarak 2006 yılında Stockholm’de kurulan müzik yayını devi Spotify’a dikkat çekti. Tesla gibi, bir start-up kültüründen geliyor.

Bay Nilsson, “İsveç işgücü piyasasındaki şirketlerin toplu sözleşme olmaksızın var olmalarına izin verilmelidir” dedi.

Her iki taraf da taviz vermeye istekli olduğunu belirtmedi. Diğer ağır endüstrilerdeki işçileri temsil eden IF Metall, savaş sandığını on yıllar boyunca inşa etti. Grevcilere ücretlerinin yüzde 130’unu teklif ediyor.


Tesla’nın da oldukça fazla parası var (şirketin değeri yaklaşık 817 milyar dolar) ve kazançlı bir teşvik olarak hisse senedi opsiyonları sunmak da dahil olmak üzere, toplu iş sözleşmesiyle eşleşen veya aşan ücretler ve sosyal haklar sunduğunu söylüyor.

Tesla, plakalarına el konulduktan sonra hem İsveç kayıt otoritesine hem de posta şirketine dava açarak mücadele etme isteğini gösterdi. Kasım ayında açılan davalar devam ediyor.

İsveç’te çalışma koşullarını kanun değil, toplu pazarlık düzenlemektedir. Ülkede yasal bir asgari ücret bulunmuyor.

Grevler nadirdir çünkü toplu sözleşme yürürlüğe girdiğinde sendika grev çağrısı yapamaz. Bu barış garantisi, İsveç’teki grev günlerinin sayısının Avrupa’daki en düşük seviyelerden birinde tutulmasına yardımcı oldu – 2010’dan 2019’a kadar, Norveç’te 55’e kıyasla, yılda 1000 işçi başına iki iş gününden biraz fazlası grev ve lokavt nedeniyle kaybedildi. bir araştırmaya göre Fransa’da 128 tane var.

Marie Nilsson, 40 yılı aşkın süredir IF Metall’in üyesidir ve 2017 yılında liderliği devralmıştır. Toplu iş sözleşmesini reddeden son büyük ABD şirketi Toys “R” Us’a karşı grev yapan işçileri desteklemek için 1995 yılında grev hattına katıldığını hatırlıyor. Ancak Tesla’ya yönelik eylem, Tesla’nın ilk kez grev çağrısı yapmasıydı.


“Sendikayı oluşturanlar işçilerdir” dedi. “Dışarıdan birisi değil.”

Tesla’nın, koşulların toplu iş sözleşmesi kapsamında işçilerin alacağı koşullarla aynı veya daha iyi olduğu yönündeki iddiasını reddetti. Bayan Nilsson, “Durum asla böyle değil” dedi.

Grevin nedenlerini açıklayan dört mühendis, Bay Musk’a hayran olduklarını söyledi. İçlerinden biri yeni Cybertruck’taki genişletilmiş bataryanın oyunun kurallarını değiştireceğini ve Bay Kuzma’nın Model Y kullandığını övüyordu. Ancak herkes Bay Musk’ın elektrikli araçlarda devrim yaratma konusundaki dehasına rağmen onun bir ülkeyle kavgaya girişeceği konusunda hemfikirdi. Bu görüş birliğini takdir ediyor ve İsveç modelini Detroit’teki son grevde üç büyük otomobil üreticisine karşı sert bir tavır alan ABD sendikası Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası ile karıştırmanın yanlış olacağını düşünüyor.

Grevden sonra Tesla’daki işine geri dönmeyi umduğunu ve açıkça konuşmasının sonuçlarından korktuğunu söylediği için adını vermeyi reddeden bir mühendis, “IF metal UAW değilse” dedi. “Farklı ülkelerde farklı sendikaların nasıl çalıştığını bilmelisiniz.”

Grev İsveç medyasında düzenli olarak yer alıyor ve televizyondaki tartışmalarda tartışılıyor. Tartışmalar kutuplaşmış durumda ve Tesla hayranlarını ve sahiplerini sendika ve üyeleriyle karşı karşıya getiriyor.


Bazı Tesla sahipleri grevi bir reklam kampanyası ve sendikanın üstünlüğünün bir göstergesi olarak tanımlıyor. Sendikaya katılmamış olanlar da dahil olmak üzere düzinelerce teknisyenin görevde kalmasını işlerinden memnun olduklarının bir işareti olarak gösteriyorlar.

Tesla Model S kullanan Ulf Siklosi, “Çalışma koşulları bu kadar kötü olsaydı hepsi işi bırakırdı” dedi. “Ya da hepsi sendikaya katılırdı.”


Model S’nin ortak sahibi ve Tesla yatırımcısı Daniel Schlaug, şirketin sahiplerine Tesla çalışanlarının yüzde 90’ının hala çalıştığını bildiren mektuplar gönderdiğini ve bu rakamın doğrulanamayacağını söyledi.

Bay Kuzma ve birkaç meslektaşı, Tesla sahiplerinin eleştirilerinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. “Bunun kendileriyle ilgili olduğunu anlamıyorlar” dedi. “Eğer işçiler üzerindeki baskı çok büyükse, arabalarını iyi bir şekilde tamir edemeyecekler.”


Geçen hafta, toplu olarak 1 trilyon dolarlık varlığı yöneten İsveç’in İskandinav komşularından kurumsal yatırımcılar, Tesla’nın yönetim kuruluna, Tesla’nın İsveç’teki işçi haklarına ilişkin tutumundan “derin endişe duyduklarını” belirten bir mektup gönderdiler ve gelecek yılın başlarında bir toplantı yapılması çağrısında bulundular.

Bayan Nilsson ayrıca Bay Musk’la da konuşmak istiyor. Kendisini ararsa ne söyleyeceği sorulduğunda, “Çok isterim” yanıtını verdi.

“Ben de ‘Açıklayayım ve beklentilerinizi bana bildirin’ derdim” dedi. “Bunu konuşalım.”


Christina Anderson raporlamaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst