Felaket Çağında Kaliforniya’da Nasıl Yaşanır?

Adanali

Active member
Felaket Çağında Kaliforniya’da Nasıl Yaşanır?
Eyaletin acil servis direktörü Mark Ghilarducci, sağda, 2019’da orman yangını yasasını imzalarken Vali Gavin Newsom ile birlikte. Ghilarducci, kırk yıldır acil servislerde çalıştı. Kredi… John G Mabanglo/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Son dört yılda üç kez, Mark Ghilarducci Kaliforniya’daki acil servis başkanı olarak on yıl süren işinden emekli olmaya çalıştı, ancak bazı acil durumlar nedeniyle erteledi.

İlk olarak, Gov. Gavin Newsom, Gov. Jerry Brown’ın yerine geçtiği için 2018’de ayrılacaktı. Seçimden iki gün sonra, Kamp ateşi Kuzey Kaliforniya’daki Cennet topluluğunu yerle bir etti. Yangın o kadar feciydi ki, Ghilarducci fazladan altı ay daha kalmayı kabul etti, bu da bir yıla uzadı ve ardından gerçekten bırakmakta ısrar etti.

Sonra koronavirüs vurdu. Şimdi, 62 yaşında, üçüncü kez cazibe olacağını umuyor.

Geçen hafta, vali onun yerine geçecek kişi için ulusal bir arama yapmaya hazırlanırken, eyaletin Sacramento yakınlarındaki genişleyen acil servis kompleksindeki ofisinde sohbet ettik. Tam olarak nasıl zarafetle çıkabileceği belli değildi. Bir Bay Area kasabının ve Bank of America işçisinin en küçük oğlu olan Ghilarducci, temiz bir kaçıştan anlar, iki ölümcül orman yangını, tarihi bir sıcak hava dalgası, eyalet çapında bir elektrik kesintisi tehdidi ve tropik bir fırtına ile mücadele ediyordu.

İşte netlik ve uzunluk için düzenlenmiş konuşmamızdan bazıları.

Paradise’daki yangından dört yıl sonra, California felaket tarafından kuşatılmaya devam ediyor. Bunu bağlam içine koyun, lütfen.

Sadece önümde olanla konuşabilirim, ancak gördüğüm şey iklimimizde aşırı hava ile ilgili etkilere neden olan dramatik bir değişiklik. Az önce benzeri görülmemiş bir süre ve yoğunlukta bir ısı kubbesinden geldik. Sıcak yazlarımız var, anlıyorum – UC Davis’e gittim – ve çılgın aşırı hava koşulları gördük. Ama bunun bir anormallik olduğunu düşünmüyorum. Bu yeni güvenlik görevlisi.

Öyleyse Kaliforniyalılar bunun için kaçmalı mı?

California yeryüzünden düşmüyor ve California çökmüyor.Güzellik, çeşitlilik, karmaşıklık, bunların hepsi bizi güçlü kılıyor ama aynı zamanda zorlu da kılıyor.

Ama sahip olduğumuz ısı olaylarını gördüğümde merak ediyorum: Bu gelecekte ne kadar kötü olacak? Bu kuraklık gelecekte nasıl görünüyor? Dünyanın benzer ısı ve kuraklık modellerine sahip diğer bölgelerine bakın – bunlar esasen kurudu ve yaşaması çok zor yerler haline geldi. Tecrübelerime göre, son 10 yıldaki gerçek olaylarda durum daha iyiye değil daha da kötüye gidiyor. Ve bunda hepimizin payı var.

Peki, ayrılmayacaksak nasıl başa çıkacağız?

Bunun bir kısmı sera gazı emisyonlarını azaltıyor. Ama aynı zamanda hazırlanıyor. Bunu anlayanlar bir felaketi en iyi şekilde yönetirler. Sigortalarını düşünmüşler. Aile planlarını düşünmüşler. İletişim planlarını iyice düşündüler. Sadece adresinizi yazabileceğiniz ve plan yapmanıza yardımcı olacak Tehlikelerim adlı harika bir aracımız var.

Ama sadece doğal afetler değil. Acil durumlar, onları en beklemediğiniz anda ortaya çıkar. Aktif bir nişancı durumunun ortasında olabilirsiniz. Ya da aniden bir bomba tehdidi var. Veya caddenin karşısındaki tehlikeli maddeler. Bununla nasıl başa çıkarsın? Bir tesise girdiğinizde çıkışların nerede olduğunu biliyor musunuz? Arka kapı var mı? Işıklar sönerse, nereye gideceğinizi biliyor musunuz?

Çıkışları mı izliyorsun? Yok canım?

Açıkçası, gittiğimiz her yerde bunu yapıyorum. Bunu söylemek biraz garip ama bir tesise girdiğimde sırtım ön kapıya dönük oturmaktan hoşlanmıyorum.

Bu yaşamak için zor bir yol değil mi?

Değil. Tüm bu şeyler hakkında endişelenmeden hayattan zevk almak için kendinizi güçlendirmenin bir yolu. Yerleşik kas hafızası, gerekirse bir durumla başa çıkmanızı sağlar. Acil bir durum olana kadar kimse düşünmek istemez. Ama o noktada, çok geç.

İnsanları güvenlik hakkında düşünmeye ikna etmek salgından bu yana daha mı zor oldu?

Salgının başlangıcında, Kaliforniya’nın sağlık ve insan hizmetleri sekreteri Mark Ghaly, bunun bir sağlık sorunu olduğu kadar bir halkla ilişkiler sorunu olacağına dikkat çekti – mesajı doğrudan ön uçtan almazsanız, halkın güveni kaybolacak ve onu geri almak neredeyse imkansız olacaktır. California doğru anladı ama federal hükümet yapmadı. Başkan Trump ve Beyaz Saray’daki ekibi, bugüne kadar kimsenin neye veya kime inanacağını bilemediği bir noktaya kadar mesajı bozdu.

Bu güvensizlik, devletin elektrik kesintilerinden kaçınma yeteneğinin halkın fedakarlığına ve işbirliğine bağlı olduğu geçen hafta aklınızdan geçmiş olmalı.

Pandemideki deneyimimiz, yaptığımız şeylerin çoğunu şekillendirdi. Mesela hiçbir şeyi kapat demedik. Mesajımız, bu saatlerde muhafaza edin, termostatınızı 78’e çevirin. Seçtiğimiz kelimelerde çok sağduyulu davrandık.

Ve sonra siz ve şebekeyi yöneten California Bağımsız Sistem Operatörü, o uyarıyı yayınladınız. cep telefonu uyarısı .

O sırada jiletin ucundaydık. İnsanlara anlatmak zorundaydık, dinle, şebeke çökmek üzere.

İnsanların uymamasından mı korktun?

Hiçbirimiz ne olacağını bilmiyorduk. Bu uyarıyı eyalet düzeyinde yalnızca iki kez daha kullandık. Ama başardık ve dakikalar içinde grafiğin değiştiğini görebiliyordunuz. Odada oturmuş gidiyorduk, bu doğru olabilir mi? ISO’yu aradık ve insanlar tezahürat yapıyordu. Bana göre, halkın hala dinleyeceğini ve hala hükümete inanmak istediğini gösterdi.

İyimser görünüyorsun.

Bunu uzun zamandır yapıyorum ve çok şey gördüm. Oklahoma City, o binanın bodrumunda 19 çocuk, o çocukların her birini dışarı çıkarmak zorunda. Tüm nesillerin bir arada yaşadığı Japonya’da bütün aileler ön kapılardan çıkmaya çalışırken bu kiremit çatılar çöktü. Kiremit çatıları kaldırır ve büyük büyükanne ve büyükbabadan en küçük çocuğa kadar tüm aileleri üst üste, ezilmiş halde bulurduk. devam edebilirdim.

Ama aynı zamanda en olumsuz zamanlarda en olumsuz durumlarda bir araya gelen insanları da gördüm ve insanların çok iyi şeyler yaptığını gördüm.

Roberta Wolff-Platt ve oğlu Richie Platt. Kredi… New York Times için Vanessa Leroy

Bir hikaye okursanız, bunu yapın

2020’de, salgın nedeniyle Kaliforniya’da evine kapatılan Harvard öğrencisi Carissa Chen, üniversitesinin kölelikle bağları üzerine bir araştırma projesine başladı. Şimdi, Harvard’ın hayırseverleri, başkanları ve profesörleri tarafından köleleştirilen insanların torunları, üniversite telafi ederken kendilerine ne borçlu olduklarını merak ediyorlar.

Sivrisinek yangını 46.000 dönümden fazla yandı ve Pazartesi itibariyle yüzde 10’u kontrol altına alındı. Kredi… New York Times için Max Whittaker

Haberin geri kalanı

• Aşırı hava:Associated Press’in bildirdiğine göre, Sivrisinek yangını Pazartesi günü Kuzey Kaliforniya’daki binlerce dağ evini tehdit etmeye devam ederken, geçen haftaki Pasifik kasırgasının kalıntıları Hughes Gölü ve Ölüm Vadisi’nde ani sellere neden oldu ve şiddetli yağmurlar San Bernardino İlçesinde çamur kaymalarına neden oldu.

• Maymun çiçeği:The Los Angeles Times’ın bildirdiğine göre, Los Angeles County sakini, ülkedeki hastalıkla bağlantılı ilk ölüm olan maymun çiçeğinden öldü.

• En iyi kolejler: US News, en son “En İyi Kolejler” sıralamasını yayınladı. Stanford ilk 5’te, Caltech ilk 10’da ve UCLA ve UC Berkeley ilk 20’de. Devlet üniversiteleri arasında altı UC kampüsü ilk 10’a girdi. Bu, yayın düştükten sonra metodolojisi için artan sorularla karşı karşıya kaldığı için geliyor. Columbia Üniversitesi’nden No. 2’den 18’e.

• Artan eğitim:Bloomberg’in bildirdiğine göre, US News sıralamasındaki en iyi 20 okuldan yalnızca iki UC, bir yıllık eyalet dışı öğrenim ve ücretler için 55.000 dolardan daha az maliyete sahip.

• Krediler:Los Angeles Times’ın haberine göre, yüz binlerce eski üniversite öğrencisi, öğrenci kredi borçlarını silecek bir federal programa hak kazanıyor, ancak programın zayıf iletişimi ve ağır kuralları nedeniyle farkında değiller.

• Enerji:The Wall Street Journal’ın haberine göre, Santa Barbara ve Humboldt İlçeleri yakınlarındaki açık deniz rüzgar projeleri, rakip endüstrilerin baskısı ile karşı karşıya.

• Kraliyet: Eski Vali Jerry Brown ve Kral Charles III, 1970’lerden bu yana üç kez bir araya geldi. Brown, Politico’ya “Doğal olarak çevreciliği destekleyeceğini görebiliyordum” dedi.
GÜNEY KALİFORNİYA

• Emmy Ödülleri: Emmy’ler, kırmızı halı ve diğerleri, iki yıllık pandemik önlemlerden sonra Los Angeles şehir merkezindeki LA Live’daki evlerine geri döndüler. “White Lotus”, “Ted Lasso” ve “Succession” için büyük bir geceydi. İşte tam bir rapor.

• Rapçi vuruşu:The Los Angeles Times’ın haberine göre, 2016’daki hit şarkısı “Bencil” ile tanınan Philadelphia rapçisi PnB Rock, Pazartesi günü Roscoe’nun Güney Los Angeles’taki Chicken & Waffles’ında öldürüldü.

• Kundakçılık:Associated Press’in haberine göre, Güney Los Angeles’taki tarihi Victory Baptist Kilisesi’nin Pazar günü erken saatlerde çıkan bir yangınla yok edilmesinden sonra bir kundaklama soruşturması başlıyor.
MERKEZ KALİFORNİYA

• Sofya Mason:The Fresno Bee’nin bildirdiğine göre, yaklaşık altı aylık bir insan avının ardından, 8 yaşındaki Sophia Mason’ın öldürülmesinde kaçak bir şüpheli tutuklandı ve Merced County hapishanesinde tutulacak.
KUZEY KALİFORNİYA

• Anket:San Fransiskenlerle ilgili yeni bir anket, şehri son derece mutsuz buluyor; ankete katılanların yaklaşık üçte biri önümüzdeki üç yıl içinde ayrılma olasılığının yüksek olduğunu ve yüzde 65’i şehirdeki yaşamın oraya ilk taşındıklarından daha kötü olduğunu söylüyor. Francisco Chronicle raporları.

• DNA: Tecavüz kiti DNA’sı polis tarafından geçen yıl ilgisiz bir mülkiyet suçuyla bağlantılı olarak tutuklanmak için kullanılan bir kadın, yetkililerin haklarını ihlal ettiğini söyleyerek San Francisco şehrine dava açtı.

• Çöp:The San Francisco Chronicle raporlarına göre, South Lake Tahoe yakınlarındaki Fallen Leaf Gölü’nün sadece bir milini temizledikten sonra, dalgıçlar 3.000 pound çöpü ve yaklaşık 100 araba lastiğini çıkardıklarına şaşırdılar.

• Orman yangınları:New Yorklu Tucker Nichols, yürüyüş yapmak ve geçen yılki Caldor yangınının sonrasını çizmek için Eldorado Ulusal Ormanı’na geri dönüyor.

• Scooter:The San Francisco Standard raporlarına göre San Francisco, e-scooter’ların kaldırımlarını temizlemek için zorlu yeni kurallar düşünüyor.
Kredi… New York Times için Joe Lingeman

ne yiyoruz

Kabak çekirdeği pestolu makarna.

Emerald Bay, South Lake Tahoe’daki Desolation Wilderness yakınında. Kredi… Zengin Pedrocelli/Associated Press

nereye seyahat ediyoruz

Bugünkü ipucu, Sacramento’da yaşayan Patricia Tweedy’den geliyor. Patricia, Tahoe Gölü yakınlarındaki federal koruma altındaki Desolation Wilderness arazisini tavsiye ediyor:

Bize Kaliforniya’da ziyaret etmek için en sevdiğiniz yerlerden bahsedin. Önerilerinizi [email protected] adresine e-posta ile gönderin. Bültenimizin gelecek sayılarında daha fazlasını paylaşacağız.

Günün son dersi, yani günün en rahatlatıcı dönemi olan İspanyolca dersinde gülünç duruma düşmek. Kredi… Jahmese Jones Dunbar

Ve gitmeden önce, bazı iyi haberler

“Çok mühlet olmasanız da hayata karşı güveninizi inşa edebileceğiniz bir yer.” “İnsanların gerçek seni görmek istediği bir yer”. New York Times Opinion için dokunaklı bir raporda, Oakland’daki Fremont Lisesi öğrencileri, yetişkinlerin okul hakkında anlamadıklarını paylaştılar.

Okuduğunuz için teşekkürler. Yarın döneceğiz.

Not: İşte bugünkü Küçük Bulmaca .

Soumya Karlamangla, Allison Honors, Briana Scalia ve Harrison Hill, California Today’e katkıda bulundu. ekibe adresinden ulaşabilirsiniz.
[email protected] .

.

Alıntıdır