Elektrikli otomobil devrimi dururken Ferrari yarışa giriyor

Felaket

New member
Bir dizi Ferrari gövdesi, kuzey İtalya'daki yeni ve parlak bir fabrikada robot taşıyıcıların üzerinde süzülüyor. Her istasyonda kiraz kırmızısı üniformalı mühendisler bir parça (bir motor bloğu, bir gösterge paneli, bir direksiyon simidi) ekliyor ve gövdeleri hibrit araçlara dönüştürüyor. Sıradaki: tamamen elektrikli.

Bunların çoğu, Ferrari'nin geçen ay açılan ve Roma'daki Kolezyum'un neredeyse iki katı büyüklüğündeki 200 milyon Euro'luk 'E-Binasına' bağlı. Fabrikanın, benzinli motorlarının gürültülü uğultusuyla tanınan 77 yaşındaki spor otomobil üreticisini elektrifikasyon çağına getirmesi amaçlanıyor.

Ancak bu hamle otomotiv endüstrisi için hassas bir zamanda gerçekleşti. İklim dostu ulaşım çağını başlatması amaçlanan elektrikli araçlara geçiş, maliyetli yatırımlar ve yavaşlayan küresel talep nedeniyle gecikiyor.

Diğer lüks otomobil üreticileri elektrikli otomobillere geçmekte zorlanıyor. Mercedes-Benz ve Lamborghini hedeflerini küçülttü. Tesla Salı günü ikinci çeyrek satışlarının düştüğünü bildirdi ve Ford Motor Nisan ayında elektrikli araç kayıpları arttıkça üretimi hibritlere kaydıracağını söyledi. Çin ile Batı arasında büyüyen ticaret savaşı da büyümeyi yavaşlatma tehlikesi yaratıyor.


Bu zorluklara rağmen Ferrari, endüstrinin elektrifikasyona yönelik kaçınılmaz hamlesini yeni bir tüketiciye, yani zengin çevreciye hitap etme fırsatı olarak görüyor. Şirket, ilk tamamen elektrikli modelini önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğinde tanıtmayı hedefliyor. Otomobil üreticisi, stratejisinin bir parçası olarak, otomobilin görünümünü iyileştirmek için eski Apple tasarım şefi Jony Ive ve endüstriyel tasarımcı Marc Newson tarafından kurulan ajans LoveFrom'u işe aldı.

Halen adı açıklanmayan arabayı çevreleyen, pil ömrü ve sesi de dahil olmak üzere pek çok sır var. Şirket görünüşünü, üretim serisini veya fiyatını açıklamadı. Ancak analistler, bunun Porsche'nin 286.000 dolarlık Taycan Turbo GT'sini geride bırakarak piyasadaki en pahalı elektrikli otomobillerden biri olabileceğini söylüyor.

Ferrari'nin elektrikli mobiliteye yönelmesi başka nedenlerden dolayı dikkate değer olacaktır. Düzenleyiciler elektrikli araçları teşvik ediyor olabilir ancak piyasada şüpheler var. Yanmalı motor hayranlarını kazanmak Ferrari için bile kolay olmayacak. Ve sektör umutsuzca bir araba üreticisi arıyor herhangi Otomobil üreticileri elektrikli araçların büyük karlar getirebileceğini kanıtlayacak.


Milano merkezli yatırım bankası Equita'nın otomotiv analisti Martino de Ambroggi, “Bir Ferrari elektrikli otomobilinin, bir Ferrari ile ilişkili fiyat üstünlüğünü koruyup koruyamayacağını izlemeye değer” diyor. “Ferrari satın almak genellikle bir tür yatırım olarak görülüyor. Elektrikli Ferrari'ye yapılan bu yatırımın buna değip değmeyeceğini ancak birkaç yıl sonra göreceğiz.”


Ferrari CEO'su Benedetto Vigna, pazardaki heyecanı canlı tutmak için elinden geleni yapıyor. Geçen ay yeni fabrikada yapılan bir röportajda şirketin 2026'nın başlarında tam ölçekli elektrikli araç üretimine başlayacağını söyledi. 2030 yılına kadar elektrikli ve hibrit otomobiller, Ferrari'nin Avrupa Birliği'nin katı emisyon düzenlemelerini karşılamayı hedeflemesi nedeniyle yıllık üretiminin yüzde 80'ini oluşturacak.

Bu arada E serisi iki modeli piyasaya sürecek: Plug-in hibrit SF90 Stradale ve içten yanmalı motor Purosangue.


Ferrari'nin karını artırmak için elektrikli bir arabaya ihtiyacı yok. Şirket, çip üreticisi STMicroelectronics'in eski yöneticisi olan ve neredeyse üç yıl önce yönetimi devralan Vigna'nın yönetimi altında başarıya giden yolda ilerliyor. Hisse bu yıl Avrupa'nın en iyi performans gösteren hisse senetlerinden biri ve Ford veya General Motors'tan daha fazla, yaklaşık 75 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Dünyanın en pahalı otomobillerinden bazılarını üreten Ferrari'de kârlar da fiyatlara paralel olarak artıyor. Bazı modellerde üç yıllık bir bekleme listesi bulunmaktadır.

Ferrari'nin Formula 1 pistindeki başarısı aynı zamanda kazançlı bir sponsorluk ve ürün anlaşmasına da yol açarak şirketi sportif yeteneğe sahip lüks bir markaya dönüştürdü. Ferrari'nin şaha kalkan at logosu, 790 avroya mal olan kaşmir kazak gibi yüksek kaliteli giysilerde bulunabilir.


Bay Vigna, sektördeki yavaşlamaya rağmen elektrikli aracı şirketin büyüme stratejisinin bir parçası olarak görüyor. “Açıkça aklımda olan ancak elektrikli otomobil olmazsa asla ailenin bir parçası olamayacak bazı potansiyel müşteriler var” dedi.

Ancak zorluklar ortaya çıkıyor. Geçen ay fabrika kapılarının dışında toplanan meraklılar şunu merak etti: Araba klasik Ferrari çınlaması gibi görünecek, hissedilecek ve ses çıkaracak mı, yoksa çoğu elektrikli aracın hafif uğultusuna mı sahip olacak?


Bay de Ambroggi, “Bir Ferrari'yi düşündüğünüzde, hala motor hissini ve aynı zamanda kafanızda bir uğultu hissedersiniz” dedi. “Ferrari'nin bunu nasıl çözdüğünü bilmiyorum.”

Bu soru Vigna'ya, özellikle de uzun süreli müşterileri veya Ferraristi tarafından sıklıkla soruluyor.. Bir zamanlar dünyadaki en hızlı arabalardan bazılarını nasıl ürettiğini en basit ifadelerle açıklayan merhum kurucu Enzo Ferrari'den ipucu alıyor gibi görünüyorlar: “Motorları yapıyorum ve onları tekerleklere takıyorum.”

Vigna'nın elektrikli otomobil sesi farklı geliyor. “Elektrik motoru sessiz kalmayacak” diyor. “Elektrikli bir Ferrari sürmenin, hibrit veya içten yanmalı bir Ferrari sürmeyle aynı duyguları taşımasını sağlamanın yolları var.”


Pil ömrü bulmacanın başka bir parçasıdır. Ferrari'ler genellikle ikincil piyasada daha yüksek fiyatlara satıldığından, Ferraristi akü aşınması ve yıpranması ve bunun arabanın uzun vadeli değeri üzerindeki etkisi konusunda daha fazla endişe duyabilir.


Bernstein'daki otomobil analisti Stephen Reitman, “Elektrikli araçlara geçiş, aracın bakımı açısından onlar için yepyeni bir dizi soruyu gündeme getiriyor” dedi.

Ferrari'nin uzun süredir ortağı olan Güney Koreli akü üreticisi SK On, Ferrari'nin otomobilin elektrik motorlarının ve akslarının da üretildiği E-Bina'da monte edeceği EV akülerinin bileşenlerini tedarik edecek.

Ve sonra fiyat sorunu var. Geçen ay Reuters, arabanın en az 500.000 euroya (540.000 $) mal olacağını bildirmişti. Vigna, fiyat hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek spekülasyonları reddetti.

Ferrari hâlâ kurucusunun sınırlı sayıda son derece pahalı otomobil üretme ilkesini sürdürüyor. Geçen yıl Ferrari 14.000'den az araç üretti; E-bina ile bile üretimin başlangıçta önemli ölçüde artması pek olası değildir.


Sınırlı katılım belki de taraftarların neden şirketin Formula 1 test pistinde veya kırmızı tuğla fabrikasının yakınında bir Ferrari görme umuduyla Maranello'ya gittiklerini açıklıyor.

Talebin yüksek olduğunu bilen Bay Vigna, çoğu modelin taban fiyatını yüzde 25'in üzerinde artırdı.

Bernstein analisti Reitman, “Ferrari sürekli olarak pazarın talep ettiğinden daha az satış yapıyor ve bu da siparişlerin birkaç yıl boyunca birikmesine neden oluyor” diyor. Analistler, yaklaşık yüzde 30'luk kar marjıyla Ferrari'nin işinin, Hermes veya Rolex gibi lüks bir markanınkine daha çok benzediğini söylüyor.

Bay Vigna şimdiden yeni elektrikli arabayı nasıl pazarlamak istediğini düşünüyor. Hedef müşterinin arabayı tamamen pratik ve hatta çevresel nedenlerden dolayı satın alma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor ve şunu ekliyor: “Beynin duygusal kısmı satın alma işlemini yönlendiriyor.”
 
Üst