Dilenciyi Geri Çevirmek Günah Mı ?

Guclu

New member
Dilenciyi Geri Çevirmek Günah Mı? Bir Hikâye

Selam forumdaşlar, bugün sizlerle karşılaştığım bir olayı paylaşmak istiyorum. O an yaşadığım karmaşık duygular hâlâ aklımda. Hayat bazen insanın önüne öyle anlar çıkarıyor ki, doğru ve yanlış arasında kalmak, sadece bir tercih meselesi olmaktan çıkıyor; ruhsal bir imtihana dönüşüyor.

Bir Sokak Köşesinde Başlayan Hikâye

Geçen hafta işten eve dönerken, köşe başında bir dilenci gördüm. Yüzü yorgun, gözleri derin bir hüzünle doluydu. Üzerindeki eski ve kirli kıyafetler, yaşadığı zorlu hayatı bir anda gözler önüne seriyordu. O an duraksadım; cebimde ne kadar nakit olduğunu düşündüm.

Bu sırada yanımda erkek arkadaşım Murat vardı. Murat, çözüm odaklı ve stratejik bir kişilik. O an bana, “Dilersen önce para üstünü hazır et, sonra verirsin; ya da ona yiyecek alabiliriz, daha kalıcı olur” dedi. Onun bakış açısı hep mantık ve plan üzerine kuruludur; olayları hızlı çözmeye çalışır, empatiyi çoğu zaman ikinci planda tutar.

Karşıma çıkan bu basit ama derin ikilem, Murat’la benim yaklaşım farkımızı ortaya koydu. Ben, empatik ve ilişkisel biriyim; insanların duygularına, yaşadıkları durumun ağırlığına daha çok odaklanırım. Dilencinin gözlerindeki hüzün bana doğrudan dokundu; geri çevirmeyi düşünmek bile içimi burktu.

İçsel Çatışma

Murat, cebindeki parayı sayarken bana göz kırptı: “Verelim mi yoksa geçelim mi?” dedi. Ben içimden, “Belki de bugün bizim için bir sınav. Onu görmezden gelirsek, kendi vicdanımızı rahatsız etmiş oluruz” diye düşündüm.

O anda fark ettim ki, dilenciyi geri çevirmek sadece bir para meselesi değil; insan olmanın, empati kurmanın ve vicdanın sınandığı bir an. Murat’ın stratejik bakışı, çözüm odaklı yaklaşımı bana pragmatizmi hatırlatırken, benim duygusal yaklaşımım empatiyi öne çıkarıyordu. İki farklı dünya, aynı sokak köşesinde buluşmuştu.

Bir Karar Anı

Sonra içimden bir ses, bana doğru yolu gösterdi: “Dur ve göz göze gel. Onu insan olarak gör, sadece dilenci olarak değil.” Gözlerimiz buluştu; o an bir anlığına zaman durdu. Murat bana, “Hadi geçelim, çok uzatmayalım” dedi. Ama ben durdum. Cebimden birkaç banknot çıkardım ve sessizce uzattım.

Adam, önce şaşırdı, sonra küçük bir gülümseme belirdi yüzünde. O gülümseme, bana hiçbir mantıklı planın sağlayamayacağı bir sıcaklık verdi. Murat ise hafifçe omuz silkti, ama gözlerindeki bakış, bunun bir ders olduğunu itiraf eder gibiydi.

Ders ve Farkındalık

O an fark ettim ki, dilenciyi geri çevirmek günah mı sorusu, aslında insan olmanın sorusu. Herkes kendi değer yargısına göre cevaplayabilir. Stratejik düşünenler için mesele mantıklı bir çözüm bulmaktır; empatiyi önceleyenler için ise duygusal bir bağ kurmaktır. Önemli olan, o anki kararı verirken vicdanımızı susturmamak.

Murat’la yürümeye devam ederken birbirimize baktık ve konu üzerinde sessiz bir uzlaşma yaşadık: Farklı bakış açıları olabilir ama insanlığın temeli, karşı tarafı anlamak ve gerektiğinde yardım etmektir. O basit para alışverişi, bize aslında büyük bir hayat dersini öğretmişti.

Forumdaşlarla Paylaşmak İstediklerim

Sevgili forumdaşlar, bu hikâyeyi paylaşmamın nedeni, hepimizi kendi vicdanımız ve empati kapasitemiz üzerine düşünmeye davet etmek. Siz olsanız ne yapardınız? Bazen insanın tek yaptığı basit bir yardım, bir başkasının hayatında unutulmaz bir etki yaratabilir.

Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımı ile kadınların empatik ve ilişkisel bakışı, bu küçük anlarda bir çatışma yaratabilir ama aynı zamanda dengeyi de sağlar. Strateji ve empati, birlikte yürüdüğünde hem hızlı çözümler üretebilir hem de insan olmanın özünü koruyabilir.

Hikâyeyi paylaşırken umarım sizler de kendi yaşadığınız benzer anları hatırlarsınız. Belki de bir köşe başında durup, insanlığa dair küçük bir iyilik yapmanın önemini bir kez daha hissedersiniz.

Son Söz

Dilenciyi geri çevirmek günah mı? Belki evet, belki hayır. Ama kesin olan bir şey var: İnsanlığımızı ölçen anlar, çoğu zaman basit seçimlerle ortaya çıkar. Ve bazen tek bir gülümseme, bütün vicdan yükümüzü hafifletebilir.

Siz de kendi hikâyelerinizi paylaşın; belki bir başkasının bakış açısını değiştirecek, belki de birini doğru yola yönlendireceksiniz. Çünkü hayat, empatiyle büyür ve stratejiyle yön bulur.

Forumdaşlar, şimdi söz sizde… Siz bu duruma nasıl yaklaşırdınız? Geri çevirmek mi yoksa yardım etmek mi? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

---

Kelime sayısı: 835