Colorado Jürisi, George Floyd Protestolarında Yaralanan Göstericilere 14 Milyon Dolar Ödül Verdi

Adanali

Active member
Colorado Jürisi, George Floyd Protestolarında Yaralanan Göstericilere 14 Milyon Dolar Ödül Verdi
Colorado’daki jüri üyeleri, polis memurlarının 2020’de George Floyd’un öldürülmesiyle ilgili gösteriler sırasında kendilerine karşı aşırı güç kullandığını tespit ettikten sonra, Cuma günü Denver şehir ve ilçesine 12 davacıya 14 milyon dolar tazminat ödemesini emretti.

Davacıların avukatlarına göre, ABD Colorado Bölge Mahkemesindeki hukuk davası, 2020 protestoları sırasında polisi görevi kötüye kullanmakla suçlayan bir davanın yargılandığı ülkedeki ilk davaydı. George Floyd gösterilerinde protestoculara karşı polisin suistimalini içeren ülke çapında devam eden diğer davalar için emsal teşkil edebilir.

Sekiz Koloradan’dan oluşan jüri, şehir ve ilçenin polisini gerektiği gibi eğitmediği ve bunun sonucunda memurların davacıların Birinci ve Dördüncü Değişiklikler kapsamındaki anayasal haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı.

“Karar, polis departmanına, polis departmanının en üst kademelerine bir mesajdır, aynı zamanda ülkenin her yerindeki polis departmanlarına bir mesajdır,” dedi Amerikan Sivil Özgürlükler hukuk direktörü Mark Silverstein Davada davacıları temsil eden Colorado Birliği.

Karar, uzman tanıklığı, polis ve protestocuların ilk elden ifadeleri ve vücut kameraları ve cep telefonlarından alınan görüntüleri içeren üç haftalık sunumların ardından geldi.

Colorado ACLU’su ve Arnold & Porter firmasının avukatları tarafından yapılan şikayete göre, polis davacılara uyarı yapmadan yakın mesafeden mermilerle ateş etti ve bazılarını vurdu. Şikayette, memurların diğer taktiklerin yanı sıra biber gazı ve göz yaşartıcı gaz da kullandığı belirtildi. Bir protestocu, Zach Packard, kafasına bir mermiyle vuruldu, bayıldı ve yoğun bakım ünitesine gönderildi. En büyük zararı 3 milyon dolar aldı.

Başka bir davacı, Dr. Stanford Smith, bir parkın yakınında diğer protestocularla konuşurken, bir polis hattından çıkıp Dr. Smith’in yüzüne uyarı yapmadan doğrudan biber gazı sıktı.

Dr. Smith Cumartesi günü verdiği bir röportajda “Hayatım için korktum, çünkü göremiyordum, nefes alamıyordum” dedi. Protestoya katıldığı ilk protesto olduğunu söyledi, dişhekimi öğrencisi olarak yönetim kurulu sınavı için çalıştığı kütüphaneden oraya gitti.

Kendisine bir anlaşma teklif edildiğini ancak davayı yargılamaya kararlı olduğunu söyledi.

“Polisin yaptığı yanlıştı ve gerçeklerin mahkemede ortaya çıkmasını istedik” dedi. Bana göre daha çok polisin eylemlerinden sorumlu tutulduğu bir sistem ve yol yaratmaya çalışmaktı.”

Denver şehri ve ilçesi, polisin protestolara tepki verme biçimindeki eksiklikleri kabul etti, ancak gösterilerin “sürekli bir şiddet ve yıkım düzeyine” neden olduğunu savundu. şehir hiç görmemişti.

Bir açıklamada, polis departmanının da dahil olduğu Denver Kamu Güvenliği Departmanı şunları söyledi: “En kötü senaryoya hazırdık, ancak olacaklara tam olarak hazır değildik. Ne yazık ki, Denver Polis Departmanı memurları ve yardıma yanıt veren diğer kolluk kuvvetleri, büyük ölçüde barışçıl protestocular arasında bazı ajitatörlerin aşırı yıkıcı davranışlarıyla karşılaştı. Bazı hataların yapıldığının farkındayız.”

Denver Polis Departmanı, Kamu Güvenliği Departmanına göre, belirli mermilerin kullanımını ortadan kaldırmak ve ek kalabalık kontrol eğitimi başlatmak dahil olmak üzere, o zamandan beri protesto müdahale planlarını değiştirdi.

2020’de Denver’da yaralı bir göstericiyi hareket ettiren protestocular. Kredi… Jason Connolly/Agence France-Presse — Getty Images

2020’de Mayıs sonu ile Ağustos sonu arasında protestocular çatıştı Amerika genelinde yüzlerce şehirde polis departmanları ile. Philadelphia’da polis, bir otoyol kenarında mahsur kalan, çoğunluğu barışçıl protestoculardan oluşan bir kalabalığa göz yaşartıcı gaz sıktı. Los Angeles memurlarına, kalabalığı kontrol etmek için son derece teknik köpük mermi fırlatıcıları kullanma konusunda sadece iki saatlik eğitim verildi, bunlardan biri tekerlekli sandalyedeki evsiz bir adamın gözünü kana buladı. Ülke genelinde en az sekiz kişi polis mermileriyle vurulduktan sonra kör oldu.

Her şehirde, eylem sonrası değerlendirmeler, polis güçlerinin gösteriler için yetersiz eğitim aldığı sonucuna vardı ve onları ağır askerileştirilmiş tepkiler için eleştirdi. Birçok polis departmanı reformların gerekli olduğuna izin verse de, memurlardan bazen polise saldıran kaotik kalabalıklarla yüzleşmelerinin istendiğini ve sakinlerin, işletme sahiplerinin ve seçilmiş yetkililerin düzeni sağlama taleplerine yanıt verdiklerini söylediler.

Düzinelerce protestocu ve sakini temsil eden çok sayıda toplu dava da dahil olmak üzere ülke genelinde protestocular tarafından sayısız dava açıldı. Bazılarında, yargıçlar davaları mahkemeye götürmek için temizledi, ancak mahkeme işlemleri ve temyizler süreci aylarca veya daha uzun süre uzatabilir ve federal medeni haklar davalarında yaygın olan taraflar yine de anlaşmaya varabilir. Kamu Güvenliği Departmanına göre,

Denver yetkilileri şimdiden protestolarla ilgili birkaç dava açtı ve yaralı göstericilere 1,3 milyon dolardan fazla ödeme yaptı. Ohio eyaletinin Columbus şehri, polis memurlarının protestolar sırasında kendilerini yaraladığını ve anayasal haklarını ihlal ettiğini söyleyen 32 davacıya 5,75 milyon dolar ödemek için 2021’de bir anlaşmaya vardı.

Polis reformu savunucuları, Denver kararının, yargılanmaları halinde yalnızca diğer davalar için emsal teşkil etmekle kalmayıp, aynı zamanda yasa koyucular üzerinde aşırı güce karşı önlem almaları için baskı oluşturacağını umduklarını söylüyorlar.

ACLU’nun Ulusal Siyasi ve Savunuculuk Departmanından Udi Ofer “Onların işi bitmedi ve aslında daha yeni başladı” dedi ve ekledi: “Bu kararın sadece protestoculara uygunsuz muamele değil, aynı zamanda ulusa bir hatırlatma olarak, ulusun dört bir yanındaki insanların protesto ettiği temel endişelere dayandırıyor. ”
Alıntıdır