Çin’deki Tesla satışları, rekabet yoğunlaştıkça düştü

Felaket

New member
Perşembe günü yayınlanan verilere göre, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki Tesla satışları 2022’de arttı, ancak yerli üreticilerin ilerleme kaydetmesiyle Aralık ayında düştü.

Şirket geçen ay Çin’de yaklaşık 56.000 otomobil sattı ve bu rakam yıllık %20’den fazla ve aylık yaklaşık %45 düşüş gösterdi. Çin Binek Araç Derneği tarafından yayınlanan verilere göre Tesla’nın tam yıllık Çin satışları yüzde 50 arttı.

Çin, Tesla’nın satışlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Otomobil üreticisinin performansıyla ilgili endişeler, Tesla hisselerindeki ani düşüşte önemli bir faktördü. Şirketin hisseleri Perşembe sabahı yaklaşık yüzde 5 düştü.

Tesla, saygın arabaları daha düşük fiyatlarla satan ve 1 numaralı elektrikli araç markası olan BYD gibi Çinli otomobil üreticilerinin giderek artan sert rekabetiyle karşı karşıya.


Çin, Tesla’nın küresel emellerinin anahtarı olarak görülüyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın aksine, birçok kişinin arabası olmadığı veya yalnızca bir aracı olduğu için genel otomobil satışları hala artıyor. Çin hükümeti, son zamanlarda sübvansiyonları kesmesine rağmen, kentsel hava kirliliğine bir çözüm olarak elektrikli araç sahipliğini yoğun bir şekilde teşvik ediyor.

Accenture Kıdemli Genel Müdürü ve danışmanlık firmasının otomotiv bölümünden sorumlu Axel Schmidt, satış rakamları açıklanmadan önce “Dünyanın en büyük pazarında aktif değilseniz, hiçbir yerde değilsiniz” dedi.

Tesla’nın Şangay fabrikası, şirketin Çin’in yanı sıra Avrupa’ya ve Asya’nın diğer bölgelerine araba gönderen en verimli fabrikalarından biri olarak kabul ediliyor. Fabrika, tedarik zinciri sorunları ve pandemik kilitlenmeler nedeniyle 2022’de defalarca kapanmak zorunda kaldı.

Tesla’nın Çin’deki ürünlerine yönelik yavaşlayan talepten muzdarip olduğuna dair işaretler de vardı. Şirket, araçlarının fiyatlarını indirdi ve web sitesinde, geçen yıl aylarca beklemenin aksine araçların bir haftadan daha kısa sürede teslim edilebileceğini ilan etti.

Tesla CEO’su Elon Musk, Çin hükümetine kur yaptı ve örneğin, Pekin’e daha fazla kontrol bırakmak için Tayvan’ı Çin’in özel bir idari bölgesi haline getirmeyi önerdi. Yine de analistler, Tesla’nın Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki siyasi gerilimlere karşı savunmasız olabileceğini söylüyor.


Wedbush Securities analisti Daniel Ives, “Tesla için şu anda en büyük endişe, özellikle Çin’den gelen talep geçmişinin, elektrikli araç rekabetinin sürekli arttığı bir zamanda zırhta ciddi çatlaklar göstermesidir” dedi. Çarşamba.
 
Üst