Çin, Tesla’ya fren riskleri nedeniyle 1,1 milyon aracı geri çağırma emri verdi

Felaket

New member
Çin, dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticisi Tesla’ya, bazı Çin ve yabancı modellerin hızlanma ve fren sistemlerindeki bir sorunu gerekçe göstererek 1,1 milyon aracı geri çağırma emri verdi.

Cuma günü yayınlanan bir açıklamaya göre, Çin’in piyasa düzenleyicisi, bildirilen bir kusurla ilgili bir soruşturma yürüttükten sonra kararı açıkladı. Geri çağrılan araçlar arasında bazı ithal Model S, Model araçlar yer alıyor

Sorun, sürücü ayağını gaz pedalından çektiğinde aracın hareketinden elektrik üreten araçların rejeneratif fren sistemini etkiliyor. Eyalet piyasa düzenleyicisi yaptığı açıklamada, sürücünün gaz pedalına uzun süre sert basması durumunda otomobillerin uyarı vermeyebileceğini söyledi.

Arıza buna neden olabilir İle Açıklamada çarpışma riskinin arttığı belirtildi.

Düzenleyiciden yapılan açıklamada Tesla, araçlara havadan gönderilecek bir yazılım güncellemesi ile araçları düzelteceğini söyledi.


Bu, son aylarda Çin’deki ikinci Tesla geri çağırması. Mart ayında Tesla, Çin’in düzenleyicisinin bazı ithal Model S araçlarının kaputlarının çalışma sırasında açılarak çarpışma riskini artırdığını söylemesinin ardından Ekim 2015 ile Ağustos 2020 arasında üretilen 2.649 aracı geri çağırdı.

Çin, Tesla için önemli bir pazar. Ülkenin geliri 2021’de 13,8 milyar dolardan geçen yıl 18,2 milyar dolara yükseldi. Geri çağırmalar 29 Mayıs’ta başlayacak ve Tesla, uygun araç sahiplerini posta veya SMS yoluyla bilgilendirecek. Çinli düzenleyici, geri çağrılan Tesla’lardan kaçının ithal edildiğine dair herhangi bir bilgi sağlamadı.

Tesla’nın ABD düzenleyicileriyle de sorunları vardı. Şubat ayında Tesla, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin kaza riskini artırdığını belirlemesinin ardından Tam Kendi Kendine Sürüş sürücü yardım sistemi ile donatılmış 362.000’den fazla aracı geri çağırdı.

Ajansın web sitesinde yayınlanan belgelere göre, kendi başına yön verebilen, hızlanabilen, fren yapabilen ve şerit değiştirebilen sürücü destek sistemi, araçların kavşaklarda yasal hız sınırlarının üzerinde ve “yasa dışı veya öngörülemeyen şekillerde” gitmesini sağladı. Tesla’nın, ajansın bulduğu eksikliklerden kaynaklanan herhangi bir ölüm veya yaralanmadan haberi olmadığını söyledi.


Ocak ayında Tesla, bir düzenleyici dosyalamada, Adalet Bakanlığı’nın şirketin başkanı Elon Musk’a olası bir tepki olarak şirketin kendi kendine sürüş yazılımıyla ilgili belgeleri şirketten istediğini duyurdu. Düzenleyiciler bu teknolojinin güvenliğini araştırırken, bazı Tesla sahipleri Tesla’nın kendi kendine sürüş yazılımının Bay Musk’ın vaatlerini yerine getirmediğini iddia ederek dava açtı.
 
Üst