‘Bize Saygı Vermelisiniz’: Asyalı Amerikalılar San Francisco Geri Çağırmasını Nasıl Ateşledi?

Adanali

Active member
‘Bize Saygı Vermelisiniz’: Asyalı Amerikalılar San Francisco Geri Çağırmasını Nasıl Ateşledi?
SAN FRANCISCO — Seçim Günü yaklaşırken, San Francisco’daki Çinli Amerikan topluluğunun telefonlarında bir sürü mesaj yanıp söndü. Bir kampanya organizatörü Selena Chu’dan Çince bir mesaj, “Oy vermeyi unutmayın” dedi. Bize karşı ayrımcılık yapan ve topluluğumuza saygısızlık yapan komisyon üyelerini de dışarı atın” dedi.

Salı günü San Francisco okul yönetim kurulunun üç üyesini görevden alan bir geri çağırma seçimindeki orantısız zafer, şehrin liberal düzenini sarstı ve devlet okulu sisteminin koronavirüs pandemisini ele alma biçimine ilişkin ebeveyn öfkesinin yankılanan bir alarmıydı.

San Francisco okulları kapalı kalırken geçen yıl bir araya gelen farklı etnik kökenlere ve gelir seviyelerine sahip ebeveynler – diğer büyük şehirlerdekilerden çok daha uzun süre kapalı kaldılar – kendilerini Facebook grupları aracılığıyla örgütlediler ve Yönetim Kurulu’nu dışarı atmaya söz verdiler. Yetersizlik olarak gördükleri için eğitim üyeleri. Sözlerini tuttular: Üç komisyon üyesi seçmenlerin yüzde 79 kadarı tarafından görevden alındı; bu, huysuz siyasetiyle ünlü bir şehirde açık bir şekilde reddedildi.

Şehirdeki birçok Asyalı Amerikalı için, özellikle de büyük Çinli Amerikan topluluğu için, sonuçlar grubun uzun yıllardır görülmeyen yüksek düzeyde bir örgütlenme, katılım ve yoğunlukla gelen oy verme gücünün bir teyidiydi. Her kayıtlı seçmenin oy kullandığı bir seçimde, genel katılım yüzde 26 ile nispeten düşüktü; Çince oy pusulası talep eden 30.000 kişi arasında katılım yüzde 37 ile önemli ölçüde daha yüksekti.

Ezici bir liberal şehirde, Asyalı Amerikalı seçmenler on yıllardır Demokratların yanında yer aldı. Ancak son yıllarda, çoğu Çin anakarasında doğan, giderek artan sayıda Çinli sakin, ılımlı bir siyasi güç haline geldi. Şehirdeki Çinli sakinlerin çoğu bağımsız olarak kayıtlı ve Salı günkü seçimlerin gösterdiği gibi, Demokrat Parti’nin daha liberal unsurlarından bazılarına boyun eğmekten korkmuyorlar. Bu, New York gibi büyük ölçüde Demokratik olan ve önemli Asyalı Amerikalı nüfusa sahip diğer şehirlerde ortaya çıkan bir modeldir.

San Francisco Eyalet Üniversitesi’nde siyaset bilimi öğretim görevlisi olan David Lee, şehirdeki Asyalı Amerikalı seçmenler hakkında “Kesinlikle ele geçirilmeye hazırlar” dedi.

Salı günkü seçimlerde özellikle iki konu Çinli Amerikalı seçmenleri motive etti. Eğitim Kurulu, son derece seçici Lowell Lisesi’nde, öncelikle en yüksek notlara ve test puanlarına sahip öğrencileri seçen bir kabul sürecinin yerini alan bir piyango kabul sistemini uygulamaya koymak için oy kullanmıştı. Lowell, onlarca yıldır bir topluluk üyesinin “Amerikan rüyasına açılan kapı” olarak tanımladığı şeyi temsil etmişti. Piyango sisteminin getirilmesi, Lowell’deki Asyalı ve beyaz dokuzuncu sınıf öğrencilerinin sayısını yaklaşık dörtte bir oranında azalttı ve Siyah ve Latin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin sayısını yüzde 40’tan fazla artırdı.

Çinli seçmenler, geri çağrılan okul yönetim kurulu üyelerinden Alison Collins’in kampanya sırasında gün yüzüne çıkan tweet’lerine de üzüldü. Bayan Collins, Asyalı Amerikalıların “asimilasyon yapmak ve ‘ileriye geçmek’ için beyaz üstünlükçü düşünceyi kullandıklarını” söyledi. Asyalı Amerikalıları, tarlalarda daha yorucu işler yapmak yerine bir köle sahibinin evinde çalışma avantajına sahip kölelerle karşılaştırmaya devam etti. Siyah karşıtı bir ırkçı hakareti maskelemek için yıldız işaretleri kullanmak. Geri çağırma kampanyasına katılan kişiler, tweetlerin pek çok Çinli seçmen arasında hafife alınma, yeterince temsil edilmeme ve aşağılanma hissi uyandırdığını söyledi.

Asyalı Amerikalı seçmenler ayrıca, kurulun eylemlerinin ötesindeki sorunlar tarafından motive olduklarını söyledi: Asyalı Amerikalılara yönelik, çoğu daha yaşlı olan yüksek profilli saldırıların sayısı, toplumu travmatize etti. Ve Çinlilerin sahip olduğu birçok işletme, özellikle Chinatown’da pandemi kapanmalarının etkilerinden muzdaripti.

Çin Amerikan Demokratik Kulübü başkanı Bayard Fong, “Hükümete olan inancımızı kaybediyoruz” dedi.

Asyalı Amerikalılar, büyük bir şehirde bu tür en büyük topluluklardan biri olan San Francisco nüfusunun yaklaşık yüzde 36’sını oluşturuyor, ancak Filipinliler, Kızılderililer, Vietnamlılar ve Taylandlıları içeren ve farklı ekonomik özelliklere sahip inanılmaz derecede çeşitli bir grup. dil ve etnik köken. Çinli Amerikalılar, San Francisco nüfusunun yüzde 23’ünü oluşturan en büyük Asyalı gruptur. Nüfusun yüzde kırkı beyaz, yüzde 15’i Latin ve yüzde 6’sı Siyah.

Üç yönetim kurulu üyesinin görevden alınması, yedi kişilik kurulun tek Çinli Amerikalı üyesini başkan konumuna yükseltecek. Ve Belediye Başkanı London Breed’i, süreci yakından izleyen ebeveynler tarafından kabul edilebilecek üç yedek üye atama konusunda hassas bir konuma getiriyor. Kampanya yürütücüleri, yönetim kuruluna daha fazla Asyalı Amerikalının atanmasını umduklarını söylüyorlar.

Ortağı Siva Raj ile imza toplama organize eden ve geri çağırma kampanyasını başlatan Autumn Looijen, Çin Amerikan toplumunu geri çağırmanın başarısı için çok önemli olarak nitelendirdi.

“Onlar gönüllü çabalarımızın bel kemiğiydi” dedi Bayan Looijen. “Bu kampanyaya başından beri gerçekten güç veriyorlar.”

Kampanya sırasında organizatörler, bir oy pusulasının nasıl doldurulacağına ilişkin ayrıntılı talimatlardan aslan danslarının ve davulların sakinleri teşvik ettiği Chinatown’da gönüllülerin konuşlandırılmasını organize etmeye kadar her şeyi sunmak için Çince mesajlaşma uygulaması WeChat’i kullandılar. oylamak.

Çin Amerikan Demokratik Kulübü tarafından İngilizce ve Çince olarak dağıtılan bir broşür, “Artık sessiz kalmayacağız” dedi.

Geri çağırma için kampanya yürüten ebeveynler, şimdiye kadar büyük ölçüde apolitik olan insanlar tarafından Çin Amerikan toplumunda bir uyanış anlattı.

WeChat mesajını gönderen ve insanları oy kullanmaya çağıran Bayan Chu, kendisine haksız davranıldığını hissettiğinde sessiz kalmasını tavsiye eden ebeveynlerle büyüdüğünü söyledi. Birçok birinci nesil göçmen hala böyle hissediyor, dedi.

Şimdi San Francisco devlet okulu sisteminde iki çocuk annesi olan Bayan Chu, ilk kez bir seçime aktif olarak katılma zorunluluğu hissetti. Kampanya sırasında WeChat’te çok fazla mesajlaşmaktan ellerinin acıdığını söyledi.

Çok çalıştığı ve çabaladığı için cezalandırılma ve teşhir edilme duygusuyla motive olmuştu.

“Bu yıl birçok ebeveyn bana ‘Günah keçisi olmaktan bıktık’ diyor” dedi Bayan Chu.

“Hala yabancı olarak bakılıyoruz” dedi. “Biz amerikalıyız. Bize saygı göstermelisiniz.”

Geri çağırma seçimini Asyalı Amerikan toplumu için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

“Sonunda oylarının gücünü anladılar” dedi.

Organizasyon çabalarında çok önemli olan, hem Çin hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde şirket kurma ve yönetme konusunda onlarca yıllık deneyime sahip Pekin doğumlu bir girişimci olan Ann Hsu idi.

Veliler, San Francisco Belediye Başkanı London Breed’in okul yönetim kuruluna Asyalı Amerikalı üyeler atayıp atamayacağını görmek için izliyor. Kredi… Jim Wilson/The New York Times

Hsu, gönüllüleri organize etmek ve kampanya stratejileri belirlemek için yönetim deneyimini kullandı. İngilizce medyayı görmezden geldi ve bunun yerine sıkıca Çince gazetelere, YouTube kanallarına ve reklamlara odaklandı. O ve gönüllüleri, üzerinde geri çağırma mesajları olan binlerce sarı alışveriş çantası dağıttı ve onları yaşlı Çinli sakinlere dağıttı. Neredeyse tamamı Asyalı Amerikalı olan 560 kişinin oy kullanması için kayıt yaptıran bir görev gücü kurdu.

Operasyonlarını organize etmek için WeChat’i kullanmanın ek bir avantajı da dil engelini aşmaktı: Mandarince konuşuyor, diğer sakinler Kantonca’da daha rahat. Yazılı mesajlar herkes tarafından anlaşılabilir.

Bayan Hsu’nun sesi, siyasete atlamak için birincil motivasyon olduğunu söylediği Lowell meselesini tartışırken duygu yüklüdür.

“Lowell için geldiğinde Asyalılar için geldin,” dedi Çarşamba günü bir röportajda. “Ayağa kalkıp daha fazla hayır, hayır diyeceğiz!”

Lowell’deki gelecekteki kabul süreci belirsizliğini koruyor – piyango sistemi sonbaharda giren öğrenciler için geçerli olacak, ancak kurul gelecek yıldan sonraki kabuller için bir karar vermedi.

Bayan Hsu, Lowell’ın kendisi için doğrudan kişisel olmadığını söylüyor. İki genç oğlu, San Francisco devlet okulu bölgesindeki başka bir okulda.

Ancak kurulun kararlarında, Asyalı Amerikalıların isteklerinin göz ardı edildiğine dair derin bir his gördü.

Seçkin devlet liselerine kabul konusundaki tartışmalar, diğer şehirlerde, özellikle New York’ta Asyalı ebeveynleri harekete geçirdi. Hem San Francisco’da hem de New York’ta bu sorun, geleneksel olarak daha yoksul, genellikle göçmen kökenli yüksek başarılı öğrencilere fayda sağlayan, ancak aynı zamanda Siyah ve Latin öğrencileri geride bırakan bir sistemi sürdürme arzusu arasında kalan liberal seçmenleri ikiye bölüyor.

Siyahi ve Latin öğrencilerin seçkin devlet liselerinde orantısız bir şekilde yetersiz temsil edildiği New York’ta, geçen yıl New York belediye başkanlığı seçimlerinde okul ayrımı konusu öne çıktı. Sol eğilimli adaylar, kabul standartlarının temelden elden geçirilmesi çağrısında bulunurken, merkezci adaylar tutulması çağrısında bulundu. Testi sürdürme sözü verenler arasında mevcut belediye başkanı Eric Adams da vardı.

Tweet’leri nedeniyle eleştirilen yönetim kurulu üyesi Bayan Collins, kampanya sırasında Lowell’ı “ayrımcılığı kaldırdığını” söyledi.

Orantısız geri çağırmanın ardından, siyasi analistler kampanyanın enerjisinin ve coşkusunun hem şehirdeki hem de ulusal çaptaki diğer seçimlere de taşınıp taşınmayacağı konusunda tartısıyorlar.

Edwin M. Lee Asya Pasifik Demokratik Kulübü’nün yönetim kurulu üyesi Mike Chen, sonuçların dikkate değer olduğunu söyledi – “şehirdeki hiç kimse hiçbir konuda yüzde 80’i kabul edemez.” Ancak, nispeten düşük katılımlı tek bir seçime dayanan diğer kampanyalar hakkında tahminlerde bulunurken “ağır dikkatli” olacağını söyledi. San Francisco’nun ebeveynleri aşırıya kaçan çok özel bir dizi sorunu olduğunu söyledi.

“İnsanlar tahminler yapmaya çalışıyor: Ohio veya Virginia’daki okul yönetim kurulu seçimleri için bu ne anlama geliyor?” dedi.

“Bu çok özel örneği yaşadık,” diye devam etti. “Yetersizlik, kötü yönetim ve görevi kötüye kullanma konusunda çok görünür örnekler gördük. Çoğu insan geçen yıl alınan kararları objektif olarak gözlemleyebilir ve ‘Bu gerçekten berbat bir şey’ diye düşünebilir.”

Dana Rubinstein ve Dana Goldstein raporlamaya katkıda bulundu.
Alıntıdır