Bir teknoloji manyağı “dijital tutuklama” altında ve polisin yardımıyla kaçıyor

Adanali

Active member
Polis (temsilci) teknisyenin para kaybetmediği için şikayette bulunmadığını söyledi


Haydarabad:

Haydarabad'da sahte kara para aklama davasında siber suçlular tarafından yaklaşık 30 saat boyunca 'dijital olarak tutuklanan' 44 yaşındaki bilişim çalışanı, polisin yardımıyla para kaybetmeden dolandırıcıların elinden kaçmayı başardı.

Teknisyenin çilesi 26 Ekim sabahın erken saatlerinde başladı ve 27 Ekim'e kadar devam etti. Polis Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dolandırıcıların Mumbai polis memuru gibi davrandığını ve anlık mesajlaşma uygulaması üzerinden onunla sesli ve görüntülü aramalar yaptığını ve konuşmayı kesmemeleri yönünde talimat verdiğini söyledi.

Kara para aklama davasında onu tutuklamakla tehdit ettiler ve parayı geri çekmesi için 40.000 Rupi talep ettiler.

Teknisyen ancak 27 Ekim sabahı siber suçluların çağrısı kesildikten sonra Haydarabad'daki siber suç polis karakoluna bunun bir dolandırıcılık olduğu bilgisini verdi.

Teknisyen polise, 25 Ekim gecesi cep telefonu numarası ve Aadhar numarasının Mumbai'de açılan bir kara para aklama davasıyla ilgili olduğunu söyleyen kısa mesajlar aldığını, ancak mesajları görmezden geldiğini söyledi.

Ancak Mumbai polisi kılığına giren dolandırıcılar, 26 Ekim günü sabah saat 3'te sesli ve görüntülü görüşme yoluyla onu aradılar ve milyarlarca dolar değerinde kara para aklamaktan tutuklanacağı tehdidinde bulundular.

Doğrulama süreci kapsamında kendileriyle sürekli telefonda konuşmasını ve ailesi dahil kimseye söylememesini söylediler ve ardından evindeki bir odaya gitti. Ayrıca kendisine FIR, hakkında çıkarılan tutuklama kararı ve mahkemede aleyhine dilekçe verildiğine dair bilgiler de dahil olmak üzere sahte belgeler göndermişler ve bu onu korkutmuştu.

Dolandırıcılar daha sonra ona adını “temizleyerek” sorunu “çözeceklerini” söylediler ve bunun için bir miktar ödeme yapmasını istediler.

Daha sonra banka hesaplarındaki tutarı sordular ve FD'lerde ve tasarruf hesaplarında toplam Rs 25 lakh bulunduğunu ortaya çıkardılar.

Banka hesabındaki miktar hakkında bilgi alan dolandırıcılar, kendisini polisin arayıp evinden alacağı tehdidinde bulunarak evinden çıkıp otelde/misafirhanede kalmasını istedi.

Teknisyen daha sonra 26 Ekim'de Miyapur bölgesindeki evinden ayrıldı, iki tekerlekli aracıyla 15 kilometrelik bir mesafeyi Ameerpet bölgesine sürdü ve oradaki bir pansiyondaki bir odaya yerleşti. Kurban polise, aracını sürerken bile dolandırıcıların kendileriyle konuşmayı bitirmesine izin vermediklerini ve onu sürekli izlediklerini söyledi.

Onu, “doğrulama sürecinin” 28 Ekim Pazartesi gününe kadar süreceği ve ardından “serbest bırakılmak” üzere RTGS ödemesi yapabileceğine inandırdılar.

27 Ekim sabaha karşı 04.00 sıralarında dolandırıcılarla yapılan görüşme kesintiye uğrayınca mağdur siber suç polisini arayarak yardım istedi.

Konuyla ilgili bilgilendirildikten sonra telefonu alan polis memuru M Ganesh, kendisine bunun bir dolandırıcılık olduğunu ve korkmak için bir neden olmadığını söyledi. Polis daha sonra komşusunun numarasını aldı ve ona kulübeye gelmesini söyledi.

Polis memuru, aşırı bir adım atmamak için teknisyenle bir saat boyunca kişisel telefonundan görüşmeye devam ettiğini ve dolandırıcıların aramaları kesildikten sonra da kendisini aramaya devam etmeleri nedeniyle numaralarını engellemesini söylediğini söyledi. Polis memuru, bunun dolandırıcıların tuzağına düşmemesini sağladığını söyledi ve teknisyenin komşusunun kulübeye ulaşıp onu aldığını da sözlerine ekledi.

Ancak polis memuru, teknisyenin herhangi bir para kaybetmediği için şikayette bulunmadığını söyledi.

Hindistan'ın siber güvenlik ajansı CERT-In Pazar günü, paralarını çalarak insanları dolandırmak ve özel verileri aldatmak için “dijital tutuklamalar” da dahil olmak üzere, ülkedeki dolandırıcılar tarafından gerçekleştirilen bir düzineden fazla çevrimiçi dolandırıcılık türünden bahseden bir liste yayınladı.

Hindistan Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekibi (CERT-In), bir danışma belgesinde “dijital tutuklamanın” çevrimiçi bir dolandırıcılık olduğunu söyledi. “Dijital tutuklama” durumunda mağdurlar, kimlik hırsızlığı veya kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler nedeniyle soruşturulduklarını iddia eden bir telefon görüşmesi, e-posta veya mesaj alıyor.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst