Bengaluru yarın Sıfır Gölge Günü'ne tanık olacak. Ne demek

Adanali

Active member
Sıfır Gölge Günü, güneş doğrudan tepede olduğunda meydana gelir.


Yeni Delhi:

Bengaluru sakinleri cennet gibi bir muameleyle karşı karşıyalar. Çarşamba günü “Sıfır Gölge Günü” adı verilen nadir bir olguya tanık olacaklar. Etkinlik, güneşin tam zirvede olduğu ve tüm gölgelerin kaybolduğu 12:17 ile 12:23 saatleri arasında gerçekleşiyor. Bengaluru dışında Kanyakumari, Bhopal, Haydarabad ve Mumbai gibi yerlerdeki insanların da bu olaya tanık olması muhtemel.

24 Nisan'ı bizimle kutlayın #SıfırGölgeDünü#ZSD konumlar için #Bengaluru Genişlik

Gölge uzunluklarını ölçün ve harika demolarımıza göz atın! Dünyanın çapını ve dönüş hızını hesaplamak için Bhopal ve Chennai ile birlikte çalışacağız!@asipoec@CosmosMysuru@doot_iia@IndiaDSTpic.twitter.com/99u9oD3Hy0

— IIAstrophysics (@IIABengaluru) 22 Nisan 2024
Sıfır Gölge Günü nedir?

“Sıfır Gölge Günü”, güneşin doğrudan tepede olduğu ve dolayısıyla nesnelerin öğle saatlerinde gölge oluşturmadığı durumlarda meydana gelir. Bu fenomen tipik olarak güneşin açısının Dünya yüzeyine neredeyse dik olduğu ekvatora yakın bölgelerde meydana gelir. Bu, nesnelerin gölgesi yokmuş gibi görünmesini sağlar.

Dünya Güneş'in etrafında dönerken gökyüzündeki konumu değişir ve yılın farklı zamanlarında farklı enlemlerde zirvesine ulaşır. Bu, mevsimleri yaratır ve ayrıca güneşin her yıl ekvatorun 23,5 derece güneyinden 23,5 derece kuzeyine ve tekrar geri hareket etmesine neden olur.

Hindistan Astronomi Topluluğu'na göre Sıfır Gölge Günü, +23,5 ile -23,5 derece enlemleri arasındaki yerlerde yılda iki kez yaşanıyor.

Bengaluru'da Sıfır Gölge Günü

Hindistan Astrofizik Enstitüsü (IIA), Bengaluru, 24 Nisan'da Koramangala kampüsünde Sıfır Gölge Günü'nü kutlamak için etkinliklere ev sahipliği yapacak. Halkı sabah 10'dan akşam 13'e kadar etkinliklere katılmaya davet ediyorlar. Katılımcılar nesnelerin değişen gölge uzunluklarını gözlemleyip ölçebilir ve Dünya'nın Güneş etrafındaki eğimi ve yörüngesi hakkında fikir sahibi olabilirler.

Diğer şehirlerde Sıfır Gölge Günü

Kanyakumari: 10 Nisan ve 1 Eylül (yerel saat: 12:21, 12:22)

Bengaluru: 24 Nisan ve 18 Ağustos (yerel saat: 12:17, 12:25)

Haydarabad: 9 Mayıs ve 5 Ağustos (yerel saat: 12:12, 12:19)

Mumbai: 15 Mayıs ve 27 Haziran (yerel saat: 12:34, 12:45)

Bhopal: 13 Haziran ve 28 Haziran (yerel saat: 12:20, 12:23)
 
Üst