Baz Luhrmann Rhinestones, Cadillacs, Dr. Feelgood ve Svengali için Hazır

Adanali

Active member
Baz Luhrmann Rhinestones, Cadillacs, Dr. Feelgood ve Svengali için Hazır
Baz Luhrmann büyük hayaller kurar.

Norma Desmond’ın tahmin ettiği gibi filmlerin küçüldüğü bir akış dünyasında, Avustralyalı yönetmen büyümeye devam ediyor.

Bay Luhrmann, 2013’teki sineması “Gatsby”den sonra, cızırtılı bir film müziğiyle sürekli değişen başka bir destan olan “Elvis”te bir başka Amerikan ikonunu canlandırıyor.

Tom Hanks, Bay Luhrmann’ı geçerken, yönetmen ondan Elvis Presley’in kötü şöhretli menajeri Albay Tom Parker’ı oynamasını istemek için aradığında tanışmıştı.

Bay Hanks oyundu: “Sadece ‘Aman Tanrım, Elvis elinizde, bu bir nükleer patlama olurdu. Bu sadece büyük olabileceğinden daha büyük olurdu.’”

Bay Luhrmann sadece bir biyografik film yapmak istemedi. Otuz yıl, 1950’ler, 60’lar ve 70’ler boyunca Amerika’da ırk, cinsiyet, sınıf ve müzik hakkında çılgınca hırslı bir film yapmak istedi. Üç Elvis var, rock ‘n’ roll serseri, Hollywood balonundaki film yıldızı ve Vegas’ta kendini “bir tuzağa yakalanmış” hisseden uyuşturucu bağımlısı, boşanmış Elvis, “Şüpheli Akıllar”dan bir replik şöyle devam ediyor: ve kampçı karakter dar beyaz tulumdan fırlarken sıkışıp kalmanın yorgunluğunu gösteriyor. Ölmeden bir yıl önce “Elvis Presley’i oynamaktan çok yoruldum” dedi.

Bay Luhrmann, “Cadılar Bayramı kostümü ya da duvar kağıdı gibi olan Elvis’e insanlığı geri vermek istedi. O çok orada, artık orada değil.”

Yönetmenin adı hayali ya da italik bir macerayı çağrıştırıyor – üzgün bir dulun eski bir minibüsle çöle tek başına gittiği ve onu bir kovada tuvalete gidişini izlediğimiz türden bir film değil. Bu konuda Baz-y yok. Onun dünyası, yıldızlara uzanan ve genellikle mutsuz bir şekilde aşka bakan göz alıcı karakterlerle doludur.

Bay Luhrmann, Manhattan’ın Stuyvesant Meydanı’ndaki romantik Gilded Age evinde otururken, “Evet, ben bir romantizm bağımlısıyım” dedi. . (Ayrıca lüks yeşil duvar kağıdını da tasarladı.)

“Bunu bilecek yaştayım,” diye devam etti yönetmen, “Bir sinema yapabilmek için yüksek bir romantik durumda olmam gerekiyor.”

Baz, herkesin ona dediği gibi, Oz’un alt kesiminden olabilir ama ilham kaynağı Judy Garland Oz. Röportajımızı, bize bakan ağlayan bir Garland’ın fotoğrafıyla gerçekleştirdik.

Zarif çini üzerinde nefis bir öğle yemeğinde bana, “Elvis’in mecazi olarak sarı tuğlalı yoldan aşağı inme, sürekli arama, özümseme, etkilenme, onları çapraz gübreleme ve içinden kendini ifade ettiği bir prizma yapma ihtiyacıyla ilgili olduğunu söyledi. kendi yolu.”

2022’nin “Elvis”i Kredi… Warner Bros.

Yönetmen başlı başına bir tür. Filmlerinin bir karesinden bunların ona ait olduğunu anlayabilirsiniz. Sadece delicesine aşık olduğu konuları seçer, sonra tıpkı Shakespeare’de yaptığı gibi korkusuzca dalar ve Romeo ve Juliet’in hikayesini Verona Beach’te, bir çeşit Miami’de, Leonardo DiCaprio, Claire Danes, pembe saçlı, tabloid ile kurar. TV ve sosisli sandviç standı. La Belle Époque Paris’teki Moulin Rouge gece kulübünün göz kamaştıran romantizmi mi? Tanrım! Ewan McGregor’un havada sallanırken ve onlar Madonna ve Beatles şarkılarını söylerken, can çekişen bir Nicole Kidman’a şehvet duymasından daha heyecan verici ne olabilir? “Avustralya” ile Bay Luhrmann, ülkesinin “Rüzgar Gibi Geçti” versiyonunu yapmaktan daha azını amaçlamadı.

Bay McGregor, “O yürüyen bir opera gibi,” dedi. “Daha geniş bir şekilde yaşıyor.”

Bay Luhrmann, bu gerçeküstü savurganlıkları yaratırken kendini hiç güvensiz hissediyor mu?

“Benim daha tutarlı sorunum güvensizlik değil korkudur” dedi. “Korku benim ve etrafımdaki herkes için oyunun düşmanıdır ve oyun, profesyonel olarak yaşamak için yaptığımız şeydir. Ne de olsa buna senaryo deniyor ve oyuncular da oyuncular. Bu yüzden zamanımın çoğunu korkuyu uzak tutan ortamlar yaratmak için harcıyorum. Sabahın beşinde sete gitmeden önce korkuyu emmek ve diğer herkesin korkusunu üstlenmek benim işim.”

“Moulin Rouge!”da olduğu gibi, Bay Luhrmann ve Bayan Martin, birinin yanlışlıkla makineye bıraktığı bir faks bulduğunda, stüdyoya gelip işi devralması için acil bir ricada bulunduğunda, stresli anlar vardır, çünkü “Baz kontrolden çıktı. ” Ama doğması imkansız derecede zor değilse, Baz-y değildir.

CM, bilindiği gibi, Bayan Martin, zengin setler ve kostümlerle kocasının büyülü dünyalarına hayat veriyor. Bay Luhrmann’ın “en iyinin en iyisini” bulmak isteyen hayallerinin ölçeğinin, “Raiders of the Lost Ark”ta Harrison Ford’un kayadan kaçmak için koşması gibi hissetmesine neden olabileceğini itiraf etti.

Mayıs ayının ilk haftasında, Bay Luhrmann, 24 Haziran’daki geniş vizyona girmesinden bir ay önce, bu hafta sonu Cannes’daki galası için “Elvis”in miksajını ve kurgusunu bitirmek için yarışıyordu. Filmin çekildiği Avustralya’dan uçuyordu. , New York’a Los Angeles’a ve Fransa’ya gitmeden önce New York’a dönüş. Ayrıca Met Gala’yı yönetmeye yardım ediyor ve kendi tabiriyle Prada “Elvis dekoratif estetik” kıyafeti giyerek kırmızı halıda yürüyor, ona eşlik eden Priscilla Presley, esrarengiz bir şekilde filmin 30 yaşındaki Elvis’inin kolundaydı. Austin Butler’ın fotoğrafı.

Kendine “araştırma delisi” diyen Bay Luhrmann, senaryoyu diğer üç yazarla birlikte yazdı. Yarattığı dünyadan perdelerden gardıroplara ve fotoğraflara kadar yaptığı kazılarla kendini filmlerine kaptırıyor.

“Gatsby” sırasında, gülerek, “Sanırım konuşma kısmında biraz ileri gittik” dedi. O ve Bayan Martin de Scott ve Zelda Fitzgerald gibi bir okyanus gemisiyle New York’a buharla gidebilmek için İngiltere’ye uçtular.

‘Kahveyi Sinirlendiriyor’

Röportajımızın öğleden sonra, 59 yaşında ince ince Bay Luhrmann, kloş siyah Celine kot pantolon ve Acne Western botlar, Elvis’in tercih ettiği mavi bir Prada kazak, çift elmas bir yüzük, Elvis’in “EP”sinin bir kopyası giyiyordu. yüzük, bir dizi inci ve elmas şimşekli altın bir “TCB” kolye, Elvis ve Memphis Mafyası tarafından giyilen takılarda hızlı bir şekilde “Deva of Business” anlamına gelen bir riff. Elvis’in 70’lerde sahnede taktığı altın zincirli mücevherli kemerin bir kopyasını sergiledi.

Yönetmen, “Akışkan icat edilmeden önce Elvis akışkandı” dedi. “Her zaman inanılmaz derecede erkeksiydi, ancak lisede makyaj ve saç rengiyle deniyordu ve beline bağlı dantel kısa üstleri ve pembe bolero ceketleri pilili kutu pantolon ve pembe çoraplarla karıştırmayı severdi.”

Bazmataz’ı ortaya çıkaran sadece filmler değil. Yönetmen 2004 yılında Nicole Kidman ile birlikte Chanel No. 5 için üç dakikalık bir isim yaptığında, 33 milyon dolara mal oldu ve tarihin en pahalı ismi, hala elinde tuttuğu bir rekor.

Kameralar dönmediğinde bile Tom Ford sendromuna sahip: Dünyayı istediği gibi gösterişli hale getirmekten vazgeçemiyor.

Greenwich Village’da Vogue editörü Anna Wintour’un karşısında bir ev kiraladığında ve bir bahçeyi paylaştıklarında, Cadılar Bayramı partisini yeniden tasarladı.

Bayan Wintour, “Orada birkaç iskelet atardık ve en iyisini umardık” dedi. “Baz ve CM taşındı ve onu bu inanılmaz Cadılar Bayramı fantezisine dönüştürdü.”

Bayan Wintour, “Biz İngiliz’iz, cinayet oyunları ve disko gecesi gibi aptalca oyunlar ve bunların getirdiği ayrıntı düzeyi ve muhteşem kostümler yapıyoruz” diye devam etti. “Bir fikir alacak ve onu başka bir stratosfere taşıyacak.”

Luhrmann, gizleniyor. Kredi… The New York Times için Sinna Nasseri

2018’de, Bay Luhrmann, Bayan Wintour’un kızı Bee Shaffer’ın Long Island’daki aile evindeki düğününe konuk olduğunda, düğün planlayıcısını oynamayı kendi başına üstlendi.

“Kızımı düğünü için defalarca prova etti. Çok yorgun olduğu için muhtemelen düğününden önce en iyi uyuyan gelin olduğunu söyledi” dedi Bayan Wintour. “Giriş ve çıkışlardan, görüş hatlarından ve her şeyi kalbinin inceliğinden bahsediyor.”

Bay Luhrmann felsefesini sundu: “Leonardo da Vinci’nin yaptığı gibi, partilerin bir arka form olduğuna inanıyorum. Düğünler R Us.”

Avustralya’dayken bile Bayan Wintour’a Met Gala’da “kırmızı halılar için belirli bir kırmızı tonu veya mavi bir şeridin doğru olup olmadığı hakkında konuşmak” çağrısında bulunarak yardım etti.

Bay Hanks’in de kabul ettiği gibi, “aşırı derecede titiz”, “uhrevi bir coşku ve enerjiyle. Kahveyi sinirlendiriyor.”

Bay Luhrmann o kadar detay odaklı ki figüranları için hikayeler uyduruyor. Gatsby’nin malikanesindeki gösterişli Kükreyen Yirmiler partilerindeki yüzlerce figüran ve Elvis’in görünüşüne çığlık atan kalabalık, kendisi ve CM tarafından sağlanan geçmiş hikayelere sahipti.

Bay Luhrmann, Elvis’in Graceland’de bozulmamış olan yatak odasını yeniden üretebildi; Graceland ziyaretçileri için her zaman yasaktı ve şimdi bir örümcek ağı ve örümceğe ev sahipliği yapıyor. Filmde bir akvaryum, bir elektrikli org, tüylü halıya sıkışmış beyaz bir Fender gitar ve tavana gömülü iki televizyon gösteriliyor.

Yönetmenin süslemeyi süsleme üzerine yığma şekli, daha fazla yapı bekleyenler için (ve elbette, alt çizgiyi kontrol eden takımlar için) kafa karıştırıcı olabilir.

Bay Hanks, “Bazen bulaşıcıdır, diğer zamanlarda yorucudur, ancak her zaman olduğu gibi, serbest dolaşmaktır” dedi. “Pekala, mutfak lavabosu dışında her şeyi atmıyor muyuz, kafamıza giren her şeyi deniyor muyuz ve cevap evet mi diye düşünüyorsunuz. Ama o biraz Pied Piper: ‘Beni takip et’ ve yaparsın.

Bay Luhrmann, küçük yaşlardan itibaren bir kova dolusu peri tozuyla Puck olmaya mahkum görünüyordu.

Kredi… Warner Brothers Resimleri

Küçükken gözleri kamaştıran bir balo dansçısıydı; annesi balo salonu dans öğretmeni ve elbise dükkanı sahibiydi; 10 yaşında, satın aldığı yeni bir single olan Elvis’in “Burning Love” şarkısında jive dansı yaptığı bir yarışmayı kazandı. Babası bir domuz çiftliği ve benzin istasyonuna ek olarak yerel sinemayı işlettiğinde “Cinema Paradiso” fantezisinde yemek yaptı.

Elvis’in babası, o gençken bir çeki değiştirdiği için hapse girdi ve o ve annesi zar zor kurtuldu. Bay Luhrmann’ın da ailevi sıkıntıları vardı: Ailesi, o 15 yaşındayken boşandı ve annesi, kız kardeşini alıp Baz ve iki erkek kardeşini babasıyla bırakarak Sidney’e taşındı. “Babam etrafta dolandı,” dedi. “Biz onun dünyası olduk.”

Yeni Güney Galler’deki yedi evli Herons Creek kasabasında yaşayan bir siyah şehir, “Arabistan’ın Lawrence’ı” dizisini beyazperdede izleyip, gençliğinde büyük bir sanatçı olmaktan başka ne yapabilirdi ki? Sidney? (Annesiyle yeniden bir araya gelme zamanı.)

Avustralya, Queensland’deki Gold Coast’ta “Elvis”in çekimleri devam ederken, Bay Hanks, kendisinin ve Bay Butler’ın gergin bir şekilde birbirlerine sokulduklarını söyledi. Bay Butler, gitarını tıngırdatmak ve rahmetli annesi ve kız arkadaşları için şarkı söylemek dışında kendini bir şarkıcı olarak görmedi.

65 yaşındaki Bay Hanks, “Ona, ‘Hey, sen de benim kadar korkmuş musun?’ dedim. “Aslında ‘Bunu nasıl başaracağımızı bilmiyorum’ diye giden iki oyuncumuz vardı.”

Bay Butler’ın anlattığı gibi, ekrandaki idolü daha sonra onu uyardı, “Pek çok insan Albay Parker’ın neye benzediğini bilmiyor, ama herkes Elvis’in neye benzediğini biliyor ve size her yönden saldıran insanlar olacak.”

Bay Butler bu anıya kıkırdadı. “Ben de ‘Oh, teşekkürler, Tom’ diyorum. Sonra ona kocaman sarıldım.”

Bay Butler, Nickelodeon ve Disney Channel’daki gençlik programlarında bir aktördü. İlk büyük film rolü, Quentin Tarantino’nun “Bir Zamanlar Hollywood’da” filminde Manson ailesinin bir üyesi olan Tex Watson’ı oynamaktı.

Elvis gibi şarkı söylemeye yönelik ilk girişimlerinin kendisini babasının takım elbise giyen bir çocuk gibi hissettirdiğini itiraf etti. Ancak, “Sinirleri hissettiğimde ‘Bunu hissetmemeliydim’ demedim. ‘Elvis’in hissettiği bu’ diye düşündüm.”

Met Gala’daki zamanını Priscilla Presley ve kız arkadaşı, model Kaia Gerber arasında bölen uzun boylu, uzun boylu Butler, yönetmeninin daldırma tekniğini ödünç aldı; Kovid-19’un çekimlere ara verdiği altı aylık bir süre boyunca Avustralya’da kaldı ve sahilde yürüdü ve Elvis’in kasetlerini dinledi.

Yönetmen, “Austin rolü almadan önce, onunla üç buçuk yıl önce bu binada bir atölye çalışması için tanıştığımda Güney aksanı vardı” dedi. “Dört hafta sonra birisi ‘Aslında Anaheim’lı’ dedi.”

Harry Styles, Ansel Elgort ve Miles Teller’ın da yer aldığı ikinciler arasından kimi seçeceğine karar verirken Bay Luhrmann, 2018’de Broadway’deki “The Iceman Cometh”te Bay Butler ile birlikte oynayan Denzel Washington’dan bir telefon aldı.

Bay Luhrmann, Bay Washington’un kendisine “‘O genç aktörün sahip olduğu gibi bir çalışma etiği görmediğimi bilmelisin,'” dedi. “’Durmuyor.’”

Bay Luhrmann’ın RCA’da Elvis’in kontratını yaptığı House of Iona adlı bir plak şirketi var, bu yüzden genç Elvis’in yüzlerce kaydına erişimi vardı ama formatları nedeniyle kullanılamazlardı.

“’Bir taklitçi alıp sonra onu taklit edebilir miyim?’ diye düşündüm” diye hatırladı. Bay Butler’dan bazı şarkıları denemesini istedi.

Bay Luhrmann, “1. Gün, neredeyse Elvis gibi şarkı söyleyebiliyor” dedi. Sonunda, genç Elvis şarkıları için Austin’in sesini, aynı zamanda gırtlaktan bir bariton kullanarak, birkaçı için harmanladı ve daha sonraki ikonik anlar için Elvis’in sesini kullandı.

Filmi izlemeden önce 76 yaşındaki Priscilla Presley, yönetmenle yalnızca birkaç kez görüştüğü için gergin olduğunu söyledi ve “Baz olabilir, bilirsiniz, biraz hırpalanır.” Ancak yakın zamanda Memphis Mafya üyesi Jerry Schilling ile bir gösterimi izledikten sonra, Bay Luhrmann’a her nefesinin ve her göz hareketinin mükemmel olduğunu belirten bir e-posta yazdı ve Bay Butler’a bir mesaj ekledi: “Kocam burada olsaydı bugün gözlerinin içine bakar ve ‘Vay canına, sen benimsin’ derdi.”

Yıldızı Yapan Karnaval

Bay Luhrmann, eğlence tarihinin en büyüleyici Svengali-yıldız ilişkisi olan Albay Parker ve Elvis’in ortaklığına takıntılı hale geldi. (Etrafta “Ben Marlene’im” diyen Marlene Dietrich ve Josef von Sternberg’i saymazsanız.)

Luhrmann, Elvis kuşağının bir kopyasını takıyor. Kredi… The New York Times için Sinna Nasseri

Bay Luhrmann, “Albay meselesi gündeme geldiğinde diyaloğa ‘sosyopat’ kelimesinin gireceğine inanıyorum” dedi. “Sosyopatlar inanılmaz derecede eğlenceli ve inanılmaz derecede esrarengiz olabilirler.”

Hollanda doğumlu, sahte bir isim ve fahri askeri unvan kullanan ve Batı Virjinya’dan iyi bir yaşlı gibi görünen Albay Parker, büyüleyici bir yılan yağı satıcısı mıydı? Yoksa çok daha karanlık bir şey miydi: bir sülük, bir hırsız, hatta belki de bir katil mi?

Elvis paraya sıkıştı mı – maaşını ödemek için Graceland’i ipotek ettirdi – ve albay, yasadışı bir şekilde pasaportu olmayan bu ülkede, kazançlı yabancı turları bastırdığı için giderek daha sıkıldı ve uyuşturucuya mı bağımlı oldu?

Yaşlı carny barker, tüm zamanların en başarılı solo kayıt sanatçısını bir ineğe dönüştürdüğü en sevdiği film olan “Kabus Yolu”nun gerçek hayattan sarsıcı bir versiyonunu mu oynadı? En sevdiği rutini gizli bir ocakta müziğe zıplamak olan karnaval ve hayvan terbiyecisi, Elvis’i kendi dans eden tavuğuna mı dönüştürdü?

Albay Parker, kar yağmayı ya da insanları kandırmayı sevdiği için kendisine “Kardan Adam” adını verdi. Karnavalda serçeleri sarıya boyamış ve kanarya diye satmıştı. Bir şaka olarak, Bay Luhrmann’a göre, katılmak için hiçbir maliyeti olmayan, ayrılmak için 100.000 $’a mal olan hayali bir özel kulüp olan Kardan Adamlar Birliği’ni kurdu; LBJ bile üyeydi.

Filmde aynalardan oluşan bir evi yeniden yaratan Bay Luhrmann, “’Satmak’ yaratıcı olandan daha güçlü hale geldiğinde, trajedi ortaya çıkıyor” dedi. Albay Parker’ın hem “Elvis’i seviyorum” hem de “Elvis’ten nefret ediyorum” düğmelerini ürettiğini ve pazarın her iki tarafında da pay almak istediğini söylüyor. “Sonuçta, eğer bedavaysa nefretin değeri nedir?” Bay Luhrmann alaycı bir tavırla söyledi.

Bazı insanlar albayın carny mentalist becerilerini Elvis’i hipnotize etmek, onu kontrol etmek ve bazen güvensiz yıldızı bir seks tanrısı gibi hissettirmek için kullandığını düşündü.

Bay Hanks ve eşi Rita Wilson, Mart 2020’de Covid’e yakalanarak aktörün “kömür madenindeki ünlü kanaryalar” dediği hale geldikten sonra çekimler altı ay ertelendi. Ara sırasında, Priscilla Presley Los Angeles’ta Bayan Wilson’a rastladı ve bir akşam yemeği önerdi. Bayan Presley ve Bay Schilling, Bay Hanks ve Bayan Wilson’ın evine gittiler ve albay hakkında bir sohbet yaptılar.

Elvis’in varisleri ile Albay Parker arasındaki ünlü kanunî savaşa rağmen – Elvis’in ticari çıkarlarını kötü yönetmek ve büyük sahtekarlık yapmaktan dava edildi; taraflar mahkeme dışında yerleşti – Priscilla, hala hayatta olmasını istediğini söyleyerek menajerden övgüyle bahsetti. Bu, Bay Luhrmann ve Bay Hanks’in, yönetmenin dediği gibi, albayı “tek boyutlu bir kötü adamdan daha az” olacak şekilde elden geçirmesine yol açtı.

Bay Hanks, “Bu rüşvetçi, ucuz dolandırıcı hakkında korku hikayeleri duymayı bekliyordum,” dedi. “Tam tersi. Hem Priscilla hem de Jerry onun hoş bir adam olduğunu söyledi.” Albay Parker’a Elvis’in gelirinin yarısını veren çirkin anlaşmayla ilgili olarak, Priscilla Bay Hanks’e Elvis’in yüzde 50’den fazla sapmadığını ve albayın ticari tarafı ele almasından memnun olduğunu söyledi.

Günde beş saat boyunca dağlık, benekli ve sarkık makyaj yapmak zorunda kalan Bay Hanks, “Albay Tom Parker’ın ucuz bir karnaval olduğu gerçeğiyle yalanlanan bir zekası ve dehası vardı” dedi.

Aktör, “Bak, Elvis Picasso’ydu” dedi. “Hayatında bir kez görülebilecek, eşi benzeri olmayan bir sanatçıydı. Albay bunu anladı. Albay Tom Parker, Elvis olmadan hiçbir şey olmazdı ve Elvis, Albay Tom Parker olmadan Elvis olmazdı.”

2001’de “Moulin Rouge” Kredi… 20th Century Fox

Elvis uyuşturucu bağımlılığına dönerken, albay da kumar bağımlılığına girdi. Elvis’in Vegas’ta köle olarak çalışmasına ve albayın kumar borçlarını ödeyebilmesi ya da kumar oynamaması için yorucu yol turlarına ihtiyacı vardı.

Gerçeğe dayanan filmdeki tüyler ürpertici bir sahnede, Elvis, insanların yüzünü Vegas’ta buzlu suya daldırdığı bir uyuşturucu bulutu içindeyken, albay gelip Dr. Feelgood’a şarkıcıyı ne olursa olsun sahneye çıkarmasını söylediğinde. yapmalı.

Bay Hanks, “Dünyanın en büyük şovmeninin sahneye çıkamayacağı sözünün çıkmasını istemedi” dedi. “Parayı geri vermek ya da meşru sonuçlarla uğraşmak istemedi. Sonuç olarak, müvekkilinin mirasına sahip çıkmak mı yoksa adamı yavaş yavaş zehirlemek mi oluyor?”

Elvis, 1977’de kalp krizinden sonra 42 yaşında öldü. Sağlığı, kariyerinin eziyetleri tarafından yıpranmıştı – ve neredeyse kesinlikle, Alanna Nash’in “Albay”ına göre Dr. George Nichopoulos’un, Memphis Dr. Feelgood’un kendisine reçete ettiği 19.000 hap tarafından. (Diğer yıldız çarpmış doktorlardan aldıklarını saymazsak.)

Albay Parker hiçbir vuruşu kaçırmadı. Tabut sahibi olmayı reddetti, cenazeye Hawaii gömleği giydi ve Elvis’in babası Vernon’a çok daha fazla plak basmaya başlamaları gerektiğini söyledi. Albay ünlü bir şekilde “Elvis ölmedi, ceset öldü” dedi ve bunun tıpkı Elvis’in Almanya’da orduda olduğu zamanki gibi olacağını da sözlerine ekledi.

Bay Hanks albayı savundu. Oyuncu, “Kesinlikle haklıydı” dedi. “Neden bu fırsatı kaçırıyorsun? Herkes geri döndü ve Elvis Presley plaklarını yeniden satın aldı.”

Bay Hanks, albayın “kendi kendine hizmet eden Makyavelist yönünü” görse de, Elvis’in uyuşturucuyla kendini yok etmesinden albayın sorumlu olduğunu düşünmüyor.

Bay Hanks, “Elvis, ordudan amfetaminlere bayılarak döndü, çünkü onları Almanya’da tezgahtan satın alabilirsiniz,” dedi. “Tank manevralarını bu şekilde atlattı.”

Albay Parker’ı bir dolandırıcı olarak değil, daha çok, Prens Hal’e “herhangi bir tamirciyle kendi dilinde içki içmek” gibi paha biçilmez popülist beceriler öğreten, ancak prens kral olduğunda bir kenara itilen Falstaff olarak görüyor.

Bay Hanks, “Elvis, Albay Tom Parker tarafından bir top kavanozunda tutulmadı,” dedi. “Albay Parker gelirdi, paranın devasını alırdı, ‘İşte şovlar ve rezervasyonlar böyle olacak’ derdi. Elvis, ‘Evet, bu ilaçlardan kurtulmama yardım et’ demezse, o zaman bu olmayacaktı. Ve Bay Hanks, “Elvis tüm o kötü filmleri yapmak istemeseydi, ‘Hayır, yapmayacağım’ diyebilirdi” dedi.

Bay Hanks ve ben, Barbra Streisand’ın ilk başta hayal ettiği, Albay onu karıştırmadan önce solmakta olan alkolik kocası Elvis’le birlikte “Bir Yıldız Doğuyor” versiyonunu görmeyi ne kadar çok isterdik hakkında konuştuk.

Bay Hanks, “Bu, Dünya gezegenindeki en büyük gösteri olurdu,” dedi.

Elvis ve Irk Hakkında Gerçeği Aramak

Bay Luhrmann, Lisa Marie Presley ve aktris kızı Riley Keough ile erkenden iletişime geçtiğinde, Bayan Keough, ona, büyükbabasının ırk konusunda kötü davranılmasından endişe duyduğunu söyledi.

Public Enemy’den Chuck D’nin 1989’da Elvis’i “açık bir ırkçı” olarak adlandırdığı hit şarkı “Fight the Power”ı yapmasından sonra, bir nesil çocuk buna inandı. Daha sonra 2020’de rapçi, ırkçılığa dair belirli bir kanıtı olmadığını söylediği bir röportaj yaptı; sadece Elvis’i “sonbahar adamı” yaptı çünkü Elvis, Siyah şarkıcıların yarattığı bir tarz için Kral olarak taç giydi.

Bay Luhrmann, Graceland’in arkasında bir ofis kurdu ve üç yılı aşkın bir süredir ziyaret ederek, Elvis’i Tupelo, Miss. ve o ve annesi oradaki Siyah toplulukta beyazlara ayrılmış birkaç evden birine girdiler. Yönetmen, EP’nin çocukluk arkadaşı olarak adlandırdıkları Sam Bell ile, ünlü Elvis the Pelvis’in seğirmesinin başladığı, juke eklemlerine ve Pentekostal çadırlara yaptıkları geziler hakkında röportaj yaptı.

Luhrmann, “Muhafazakarlar, bu valiler örgütü, bu hareketi Afro-Amerikan hareketiyle uyumlu gördükleri için çıldırdı” dedi. “Bu yüzden gençler üzerindeki etkisinden çok korktular. Temelde yarış çizgisini atlıyordu.” Bay Luhrmann sinemada Elvis hakkında “Siyah Kalçalı Beyaz Uzunluk” gibi gerçek manşetler kullanıyor.

Bay Luhrmann, “Siyah topluluktaki birçok kişi onu sevdi,” dedi. “Müziklerini yapmak için cesur olduğunu düşündüler. Oturup, ‘Siyah müziği alıp bundan para kazanacağım’ demedi.

“Ruhsal bir adamdı. Müjde müziğini severdi. Burası onun güvenli yeriydi. İnsanları ayırmaya değil bir araya getirmeye çalışıyordu. Tuzağa düştüğünde aptalca şeyler mi yaptı? Uyuşturucuya kapılıp Nixon’ı görmeye gitti ve elini sıktı ve ‘Federal bir uyuşturucu ajanı olmak istiyorum’ mu dedi? Evet. Ama özünde empatik ve son derece savunmasızdı.”

Luhrmann ve asistanları bir telefon görüşmesi yapar. Kredi… The New York Times için Sinna Nasseri

Elvis’in kariyerinin başlangıcında, ya Boston’da ya da Edward R. Murrow’un programında ırkçı bir çatlak oluşturduğuna dair bir hikaye ortalıkta dolaşıyordu, ancak konuyu inceleyenler Elvis’in Boston’da ya da Bay Murrow’un programında hiç görünmediğini söylediler.

1957’de Elvis, Jet’ten bir muhabire “Ben asla böyle bir şey söylemedim ve beni tanıyanlar bunu söylemeyeceğimi biliyorlar” dedi. Rock ‘n’ roll ve gospel için Siyah müzisyenlere olan borcunu yineledi ve şöyle dedi: “Kabul edelim, Fats Domino gibi şarkı söyleyemem.”

Bay Luhrmann, ırkçı bir açıklama hakkındaki hikayenin, onu devirmek isteyen Elvis karşıtı muhafazakarlar tarafından uydurulduğuna inanıyor. Gerçeği aramak için Elvis’i eleştiren bir Siyah müzik tarihçisi olan Nelson George’u görevlendirdi.

“Öyle demedi,” dedi Bay George. “Anın cesaret gerektirdiği zamanlarda çekingendi. Ama Siyahlara karşı kötü niyetli değildi.”

Yönetmen, Elvis’in birçok Siyah sanatçıyla arkadaş olduğunu öğrendi. James Brown’ın “Kardeş Elvis”e bir şarkı adadığını ve Elvis’in cenazesinde hazır bulunduğunu ve Elvis’in ilk başarılı olduğu dönemde BB King ile bir dostluğu olduğunu ve genellikle Club’daki tek beyaz yüz olduğunu söyledi. Handy, Memphis’teki Beale Caddesi’nde birçok Siyah sanatçının sahne aldığı bir gece kulübü.

Ancak film, bunun, Elvis’in, yıldızının sivil haklar hareketine dahil olmasını istemeyen ve iş için kötü olduğunu düşünen albay tarafından korkutulduğu bir alan olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Şarkıcıya siyaset ya da din sorulduğunda “Ben sadece bir şovmenim” diyerek yönünü değiştirmesi gerektiği söylendi.

Yönetmen, Albay’ın Elvis’i orduya aldığına inanıyor ve şöyle düşünüyor: “Bu rock ‘n’ roll olayı soğuyana kadar onu göndereceğiz. Bu Siyah kültürüyle çok fazla ilgileniyor. ” Albay, Elvis’in “West Side Story” gibi prestijli filmlere gitme arzusunu bastırdı ve onu gitgide daha da kötüleşen cennetteki beyaz ekmekli kızlar pop müzikalleri yapmaya itti.

Austin Butler, Elvis rolünde. Kredi… Warner Bros.

Bir Elvis biyografisi yazarı olan Peter Guralnick’in The New York Times’ta yazdığı gibi, Elvis “o ilk yıllarda Siyah toplulukta bir tür kahraman olarak görülüyordu”. Memphis’teki Afro-Amerikan gazeteleri onu bir “ırk adamı” olarak selamladı, Bay Güralnick, “sadece müziği için değil, aynı zamanda olağan sosyal ayrımlara karşı kayıtsızlığı için”, Siyah ziyaretçiler için ayrılmış bir gecede Memphis Fuar Alanına giderken dedi. .

Bay Luhrmann, Elvis’e ve yarışına bakışından, yıldızın 14 yaşındaki Priscilla ile olan romantizmini canlandırmasına kadar her şeye yoğun bir tepki vermeye hazırlanıyor.

Ama bu, tanıdığımız bazı ünlüler gibi okul bahçelerinde dolaşan, 14 yaşındaki çocukları seri bir şekilde toplayan biri değil” dedi. “Aşık olurlar ve bir çocukları olur ve evliliği ancak evlendikleri zaman tamamlarlar. Bu doğru.”

Merak ediyorum, Elvis binayı terk ediyor mu?

Yönetmen, bir sonraki büyük macerasına atılırken, “Elvis hâlâ hayatımızda ve olmaya devam edecek,” diye yanıtladı.

Onayla veya Reddet

Maureen Dowd: Ayak tırnaklarını siyah ojeyle boyadın.

Baz Luhrmann: Bu doğru. Aslında mavi-siyah. Sol ayak baş parmağım olan 18 yaşımdan beri resim yapıyorum ve resim yapıyorum.

Netflix’in “Is It Cake?” adlı yarışma programından büyük ölçüde ilham aldınız.

Hayır. Ama filmlerimde genellikle kırmızı bir elbise – ya da bu filmde Elvis’in kırmızı korsan gömleği – ve bir pasta olduğu doğrudur.

Dikkatli olmazsan saçların kıvırcık olur.

Evet, çok kıvırcık saçlarım var ve şimdi düzleştiriyorum. İngiliz çizgi film tilkisi Basil Brush yüzünden Baz olarak adlandırıldım.

“Romeo + Juliet”te Natalie Portman’ı Claire Danes ile değiştirdiniz çünkü Bayan Portman, 21 yaşındaki Leonardo DiCaprio’yu çok yaşlı gösterdi, bu da onu biraz sapık yaptı.

14 yaşındaydı. Leo’yu bedenen gördüğünüzde, o uzun boylu, genç bir adam ve siz onun çok genç olduğunu fark ettiniz. Natalie görüntülerde harikaydı ama o yaşta bu onun için çok fazla yüktü.

Jay-Z ile “Gatsby”de çalışırken o hep geç kalırdı.

Akşam 9’da orada olacağını söylediyse, onu TMZ’de görmüş olsanız bile 9’da oradaydı. Bir işbirlikçi olarak, kesinlikle harika.

Siz ve Hugh Jackman, Avustralya’da benzin pompası jokeyleri olarak işe başladınız.

Çiftliğimizde bir benzin istasyonumuz vardı.

Leo, “Titanic”ten sonra diva oldu.

Gariplik yok çünkü Leonardo, babası ve ben çok yakınız. Onları neredeyse her LA’de görüyorum. Aslında, Leo’nun babası – tanıdığım en bilge ve en ilginç adamlardan biri olan George ile yürüyüşe çıkma fırsatını asla kaçırmam. Leonardo’nun başına bela olan tek şey ve bu kadar başarılı olmasının bir nedeni de, oyunculuğuna olduğu kadar ne oynayacağına da karar vermek için enerji harcaması.

Leo’nun maiyeti çok küçük.

Reddediyorum. “Romeo ve Juliet”i yapmak istediğimde kimse yapmak istemedi. Leo’yu dışarı çıkmaya ikna ettim. Babasıyla birlikte atölyeye gelmesi için stüdyonun isteklerine karşı iki business class biletim var. Ne yaptığını biliyor musun? Biletleri bozdurdu ve tüm arkadaşlarını da beraberinde getirdi. Hepsini farklı rollerde oynayan videolara koydum.

Luhrmann, Gramercy Park’taki evinde. Kredi… The New York Times için Sinna Nasseri

Liseni Gatsby’nin malikanesi olarak kullandın.

Evet, okula bağlı bina. Bu bir seminerdi.

Rıhtımınız için yeşil bir ışık aldınız.

iskelem yok Anna Wintour ile Long Island’a gittim ve yeşil ışık yanan iskeleyi buldum.

Hangi ülkede veya şehirde olursanız olun, iç çamaşırlarınızı tamamen aynı desende çıkarırsınız.

Her şeyi aynı şekilde ortaya koyuyorum ve bir sisteme sahip olmamın nedeni rüya görüyor olmam. Sinemayı düşünüyorum. İşlerin nerede olduğuna dair kararlar verdiysem, gözlerim kapalı hazırlanabilirim.

Avustralyalı bir pembe dizide domuz satıcısı ve cenaze arabası sürücüsü oynadın.

Evet, Jerry olarak adlandırıldım. Ben domuzu satan genç bir çocuktum ve sonra cenaze taksi şoförü oldum. Kazandığım parayı tiyatro şirketimi finanse etmek için kullandım.

Elvis filminize Ann-Margret, Ed Sullivan ve kızarmış fıstık ezmeli ve muzlu sandviçleri dahil etmemenin trajik bir hata olduğunu şimdi anlıyorsunuz.

Aklınıza gelebilecek her şeyi bir noktada yazdık. Ama bu dört saatlik bir versiyon olurdu. Her zaman Nicole’ün [Kidman] Ann-Margret’i oynamasını istemişimdir, aslında bu filmde değil, ama o pek çok yönden Ann-Margret.

Elvis yaşasaydı, Mar-a-Lago’da takılıyor olurdu.

hayır derdim. Sadece sosyalleşeceğini sanmıyorum.

Verdiğiniz en büyük parti, “Moulin Rouge!” yapmanın ortasında, milenyumun dönüşü içindi.

Nicole, Tom Cruise ile oradaydı. Eski, küçük bir okyanus gemisi bulduk ve onu Tazmanya’dan getirdik. Park ettirdik ve her kabin bir sahneydi. Biri çöl gibiydi, biri porno odası gibiydi, biri tropik ada gibiydi, biri orman gibiydi. Ardından, her şeyi temalandırdık. O parti, orada bulunan herkes ondan neredeyse mitolojik terimlerle bahsederdi. Anlaşmamız, hepimiz gidene kadar partiden fotoğrafları yayınlamamamızdı.
Alıntıdır