Arabalar hakkında heyecanla yazan Jean Jennings 70 yaşında hayatını kaybetti

Felaket

New member
Jean Jennings, Meksika federal polisiyle ilk karşılaştığında, arkadaşlarından birini halka açık idrara çıkma nedeniyle tutuklamışlardı.

Yıl 1983'tü ve Car and Driver dergisinde yazar olarak katıldığı Baja California'da sekiz araçlı yol testine katılıyordu. Hızlı düşünerek arkadaşına cerdo – domuz – adını verdi ve polisi para cezası vermeye ikna etti.

Birkaç gün sonra polis onları yarımadanın eteğindeki La Paz'ın dışında hız yaparken yakaladı. Polis memurlarına Datsun'un süslü elektronik ses sistemini göstererek cezadan kurtuldu. Daha sonra bir ineğe çarptığında tutuklandı. Bu sefer bir polisi polis arabasını kullanmasına izin vermesi konusunda ikna etti, kız arkadaşına manikür yaptırdı ve 50 dolar para cezasıyla kurtuldu.

16 Aralık'ta 70 yaşında ölen Bayan Jennings, otomotiv gazeteciliğinin yalnızca en iyi yazarlarından biri değildi; Ayrıca tüm raporlardaki en ilginç kişiydi. Bir yıkım derbisini kazandı, Çin'i motosikletle geçti ve 1916 Benz'le Yeni Zelanda'yı geçti; tüm bunları, önce Car and Driver'da, sonra da baş editör olduğu Automobile'de olmak üzere 30 yıllık kariyeri boyunca yaptı.

Bayan Jennings'in gazetecilik konusunda resmi bir eğitimi yoktu. Ancak arabaları biliyordu: 1981'de Car and Driver'a katılmadan önce taksi kullanmış, motorları tamir etmiş ve şirketin Detroit dışındaki test alanlarında Chrysler prototiplerini çarpışma testlerine tabi tutmuştu.

Kocası Tim Jennings, bir bakımevinde Alzheimer hastalığından öldüğünü söyledi.

Arabalar ve arabalarla ilgili yazılar büyük ölçüde erkeklerin dünyasıydı (ve hala da öyledir), ancak Bayan Jennings bunu kendine ait kılmakta hiçbir sorun yaşamadı.

1983'teki bir köşe yazısında o demo derbisi hakkında “İlk büyük darbe beni neredeyse arka koltuğa fırlatıyordu” diye yazmıştı. “Araba çalışmayı bıraktığında aküden ateşleme bobinine enerji taşıyan küçük timsah tipi klipsin çıktığını keşfettim. Her şeyi yeniden bağladım ve on deniz mili hızla iskele tarafıma doğru ilerleyen açık bir kütük gördüm.”

Bayan Jennings, Car and Driver'da ünlü bir otomotiv gazeteciliği figürü olan David E. Davis Jr. tarafından işe alındı. 1986 yılında Rupert Murdoch'un daha sofistike okuyucuları hedefleyen ve PJ O'Rourke, David Halberstam ve Jim Harrison gibi yazarların yer aldığı yeni tür bir araba dergisi Automobile'i desteklemeyi teklif etmesinden sonra onu da yanına aldı. Bayan Jennings onlara ayak uydurma konusunda fazlasıyla yetenekli olduğunu kanıtladı.

Daha sonra Automobile'de onun için çalışan çocukluk arkadaşı Kathleen Hamilton bir röportajda “O ve David hayran notları dışında herhangi bir şey yazanlardı” dedi. “Hevesli bir yazıydı ve otomotiv okuyucusuna macera getirdi.”

Bayan Jennings aynı zamanda Esquire ve New Woman gibi otomotiv dışı yayınlara da katkıda bulunarak sözlerini izleyiciye uygun hale getirdi.

New Woman için araba satıcılarıyla nasıl pazarlık yapılacağı hakkında yazdı; Esquire için şöyle cümleler yazdı: “Kıçınız küçükse, kalbiniz büyükse ve ehliyetiniz birkaç ekstra puanla güncelse, Amerika'da satışa sunulan en heyecan verici araba kesinlikle bu küçük terördür, tamamen yeni olan ilk arabadır.” Lotus.” 15 yıl içinde ABD'de.”

“Günaydın Amerika”nın otomobil muhabiriydi, “The Tonight Show”da Jay Leno ile motorlar hakkında konuştu ve Oprah Winfrey ile izleyicilerine lastiğin nasıl değiştirileceğini öğretti.

Bayan Jennings daha sonra yazı işleri departmanına geçti ve sonunda Bay Davis'in yerine Automobile'in baş editörü oldu. Derginin okur ve yazar tabanını genişletmeye devam etti; Onun liderliğinde Automobile, Jamie Kitman'ın bir köşe yazısı nedeniyle 2009 yılında Ulusal Dergi Ödülü'nü kazanan ilk otomotiv dergisi oldu.

O zamana kadar Bayan Jennings otomotiv sektörünün bir parçası haline gelmişti; yarış sürücüleriyle arkadaş oluyor, otomobil yöneticileriyle sohbet ediyor ve Ferrari'leri test etmek için dünyanın dört bir yanına uçuyordu.

A Girl's Guide to Cars web sitesini işleten Scotty Reiss, “Bir otomobil şirketinin onları sevmeyen bir başkanı yoktu” dedi.

Jean Marie Leinert, 3 Şubat 1954'te Detroit'te gazetecilerden oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve uzak kuzeydeki bir banliyö olan New Baltimore, Michigan'da büyüdü.

Babası Robert, Automotive News'un editörüydü; annesi Audrey (Gagnon) Leinert New Baltimore gazetesi için yazdı; ve erkek kardeşlerinden biri olan Paul de tanınmış bir otomotiv gazetecisi oldu.

İyi bir öğrenci olan Jean, 1970 yılında 16 yaşındayken liseden mezun oldu ve o sonbaharda Michigan Üniversitesi'ne kaydoldu. Ancak üniversite ona meydan okudu ve yarım kalan üç yarıyılın ardından okulu bıraktı.

Kullanılmış bir Plymouth sedan satın aldı, onu sarıya boyadı ve Ann Arbor Sarı Taksi Şirketi'ne sürücü olarak katıldı. Para biriktirmek için bir yandan da kendi kendine araba tamiri yapmayı öğrendi.

“Bacaklarımı tıraş etmedim. Puro içtim. Çok havalıydım,” diye yazdı Jean Knows Cars adlı bloguna 2014 yılında yazdığı bir yazıda. “Koltuğun altında bir şişe şarap saklardım ve arka koltukta oturan kişiyi beğenirsem ona bir içki ikram ederdim.”

O zamanlar Autoweek'te editör olan kardeşi Paul, ona Chrysler Proving Grounds'ta tamirci ve test pilotu olarak iş buldu. Orada, vardiyalar arasında bir sendika bülteninin editörlüğünü yaptı; Bay Davis onu işe aldığında sahip olduğu tek gazetecilik deneyimiydi.

Taksi şirketinde memur olan Tom Lindamood ile olan ilk evliliği boşanmayla sonuçlandı. Tim Jennings ile 1996 yılında Cenevre'de düzenlenen bir törenle evlendi; modaya uygun bir destinasyon düğünü istedikleri için değil, Cenevre Otomobil Fuarı yakınlarda düzenlendiği için. Chrysler'in başkanı Bob Lutz en iyi adamdı.

Bay Jennings'in yanı sıra kardeşleri Paul, Ted ve Tom tarafından hayatta kaldı.

Bayan Jennings, blogunu 2012'de başlattı ve 2014'te Otomobil'den ayrıldı (yayı 2020'de durduruldu). Blogu 2016 yılında kapatmasına rağmen serbest makaleler yazmaya ve tesis içi araba fuarlarında videolar kaydetmeye devam etti.

Gösteri alanında rengarenk şapkaları ve çevresinde toplanan otomotiv ünlülerinden oluşan kalabalık sayesinde kolaylıkla tanınıyordu. Dikkat ona hiç ulaşmadı.

Motorhead Mama bloguna “Bu, düşük ücretlerle sosyete hayatı yaşamak gibi bir şey” dedi. “Almanya'da kaleleri, Fransa'da kaleleri ve beş yıldızlı restoranları geziyorum, sonra eve geliyorum, küflü çamaşırları çamaşır makinesinden çıkarıyorum ve çıtır bulaşıkları yıkıyorum.”