Altı yıllık hukuk mücadelesinin ardından Assamlı bir kadın Hindistan vatandaşlığını geri aldı

Adanali

Active member
Geçen hafta Assamlı kadın ikinci dereceden kanıtlara dayanarak Hindistan vatandaşı ilan edildi.

Seçmen listelerindeki isimlerin uyuşmaması nedeniyle Bangladeş’ten yasadışı göçmen ilan edilen 50 yaşındaki Assam kadını, altı yıllık hukuk mücadelesinin ardından Hindistan vatandaşlığını geri aldı.

Cachar ilçesinin Udharbond bölgesi sakini Dulubi Bibi, çoklu seçmen listelerindeki isimlerinin eşleşmemesi nedeniyle 2017 yılında Assam’ın Silchar ilçesindeki Yabancılar Mahkemesi tarafından yabancı göçmen ilan edildi.

Geçen hafta Bayan Bibi, ikinci derece delillere dayanarak Hindistan vatandaşı ilan edildi.

Yabancılar Mahkemesi memuru, bir kopyası Haberler’de bulunan 10 Temmuz 2023 tarihli kararında, bunun 1965, 1985 ve 1997 yıllarında sunulan olgular, materyaller ve beyanlar dikkate alınarak yapıldığını ve yeni 1993 ve 2015 seçim listelerinin belgeleri şüphesiz takdire şayandır.

Vatandaşlığını kanıtlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Bibi, “Bugün Hindistan vatandaşlığımı aldığım için mutluyum. Hindistan vatandaşlığını aldıktan sonra Bangladeşli olarak damgalandım. Büyükannem ve büyükbabam Hindistan vatandaşı, bu yüzden Bangladeşli olarak damgalanabiliyorum. İki yıl Silchar gözaltı kampında kaldım, Müslüman bir kadınım ve ailem muhafazakar. Hapse girmeden önce aşçı olarak çalışıyordum.

“Kocamın beni kabul edip etmeyeceğinden ya da artık iş bulup bulamayacağımdan emin değilim. Hükümet bu zararın sorumluluğunu üstlenecek mi?” dedi Haberler’ye konuşurken.

Mart 2017’de, 1998 yılında Yasadışı Göçmenlerin Mahkemeler Tarafından Belirlenmesi Yasası kapsamında açılan bir davanın duruşmasında, isminin seçmen kütüğünde eşleşmediğinin tespit edilmesi üzerine Bangladeş vatandaşı ilan edildi.

Assam’da yaşayan kişilerin vatandaşlık statüsüne karar veren yarı yargısal bir organ olan Yabancılar Mahkemesi de seçmen listelerinde babasının ve büyükanne ve büyükbabasının adlarında tutarsızlıklar buldu.

Daha sonra Nisan 2018’de tutuklandı ve Silchar’daki bir gözaltı merkezine yollandı.

İki yıl gözaltı merkezinde kaldıktan sonra Nisan 2020’de Yargıtay kararıyla kefaletle serbest bırakıldı.

Mayıs 2023’te Guwahati Yüksek Mahkemesinde 2017 FT kararına itiraz etti.