ABD, tüm yeni arabaların otomatik fren sistemlerine sahip olmasını gerektirecek

Felaket

New member
Teknoloji ölümcül kazaları azaltmaya yardımcı olabilir.


Karayolu ölümleri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en kalıcı ölüm nedenlerinden biridir ve uyarı ve kaza önleme sistemleri gibi teknolojik gelişmelere ve hava yastıklarının artan kullanımına rağmen artmaktadır. Karayolu ölümlerinin sayısı, hızla artmaya başladığı yaklaşık on yıl öncesine kadar düşüyordu. Trafik Güvenliği İdaresi’ne göre, 2022’de araba kazalarında 42.795 kişi öldü. Bu, 2021’e göre hafif bir düşüş, ancak 2014’e göre yüzde 31 daha fazla.

Artış, yaya ölümlerinin sayısındaki artıştan kaynaklandı. Verilerin mevcut olduğu en son dönem olan 2022’nin ilk yarısında tahminen 3.500 yaya öldürüldü. Bu, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 5’lik bir artış ve 40 yılın en yüksek rakamı.

Sayı, ölü sayısının ötesine geçiyor. Güvenlik kurumuna göre, araba kazalarının ekonomik maliyeti 2019’da 340 milyar doları buldu. O yıl trafik kazalarında 36.500 kişi öldü, 4.5 milyon kişi yaralandı ve 23 milyon araç hasar gördü.

Hükümet yetkilileri, otomatik frenleme önerisinin yılda en az 360 hayat kurtarabileceğini ve yaralanmaları yılda yaklaşık 24.000 azaltabileceğini söyledi.

Fren sistemleri, kazaları tahmin etmek için radar veya kameralar kullanır.


Otomatik acil fren sistemleri, araçları, yayaları, bisikletlileri ve diğer engelleri algılamak için tipik olarak kameraları, radarı veya her ikisini kullanır. Bir aracın hızını ve yönünü diğer araçların veya insanlarınkiyle karşılaştıran bu sistemler, bir çarpışmanın ne zaman yakın olduğunu hesaplayabilir, sürücüyü bir alarmla uyarabilir ve sürücü çarpışma olmadığında fren uygulayabilir.

Bu sistemlerden ilki 2011 yılında tanıtıldı. Beş yıl sonra otomobil üreticileri, 2022 yılına kadar tüm yeni otomobil ve kamyonlarda otomatik acil frenleme teknolojisini standart hale getirmeye gönüllü olarak karar verdiler. Ajans, önerilen kuralın otomatik frenleme için teknoloji otomobil üreticilerinin gönüllü olarak kullanmayı kabul ettiğinden daha yüksek standartları zorunlu kılacağını söyledi.

Otomatik frenleme, bugün satışta olan bazı yeni otomobillerde bulunan gelişmiş sürücü destek sistemlerinin bir bileşenidir. Bu sistemler, bir aracı insan müdahalesi olmadan yönlendirebilir, bazı durumlarda şerit değiştirebilir ve uzun otoyol yollarında sürücünün ellerini direksiyondan çekmesine izin verebilir. Bunlar arasında Tesla’nın Otopilot sistemi, General Motors’un Super Cruise ve Ford Motor’un BlueCruise’ı yer alıyor.

Federal güvenlik kurumu, bazı durumlarda diğer araçları tanımlayamadığı ve tanıyamadığı ortaya çıktıktan sonra Tesla’nın sistemini araştırdı. Ajans, Otopilot veya şirketin Tam Kendi Kendine Sürüş adını verdiği Tesla’nın daha gelişmiş sistemi etkinleştirilirken meydana gelen 14’ü 18 kişinin ölümüne neden olan 43 kazayı araştırıyor.

Kuralların yürürlüğe girmesi birkaç yıl alabilir.


Güvenlik kurumu, bir yıl veya daha fazla sürebilecek bir süreç olan nihai hale getirmeden önce kural hakkında otomobil üreticilerinin, güvenlik savunucularının ve halkın yorumlarını alacak. Yönetmelik, kabul edilmesinden üç yıl sonra yürürlüğe girecek.
 
Üst