2022 İyi Teknoloji Ödülleri

Adanali

Active member
2022 İyi Teknoloji Ödülleri
2022 yılı, teknoloji dünyasında büyük sıçramaların ve hatta daha büyük başarıların yaşandığı bir yıldı.

Düşmeler, endüstrinin en tanınmış isimlerinden bazılarını içeriyordu. Sam Bankman-Fried, yıla 20 milyar doları aşan net servetiyle kripto dünyasının en büyük ünlüsü olarak başladı ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya olan, rezil bir parya olarak yılı bitirdi. Elon Musk, 2022’ye dünyanın en zengin adamı olarak, gelişen bir elektrikli otomobil şirketi ve başarı ile eşanlamlı bir adla başladı; hayatını mahvediyor gibi görünen bir sosyal medya şirketinin acı ve kuşatılmış sahibi olarak, 100 milyar dolardan fazla daha fakir bir şekilde bitiriyor.

Teknoloji endüstrisi de yüksek enflasyon ve artan faiz oranları dahil olmak üzere zorlu makroekonomik koşullarla mücadele etti. Sektörün hiper büyümeyle geçen on yılı sona ererken, start-up’lar öldü, teknoloji devleri ikramiyeleri kesti ve işçileri işten çıkardı ve yatırımcıların “web3” olarak bilinen yeni, kripto tabanlı internet hayalleri unutulmaya yüz tuttu.

Ancak yalnızca neyin yanlış gittiğine odaklanmak, bu yıl ilerleme kaydeden pek çok asil, akıllı ve sosyal açıdan değerli teknoloji projesini kaçırma riskini taşır.

Birkaç yıldır, yıllık Good Tech Awards sütunumda bu tür projeleri vurguladım. Bunlar ille de mühlet ettiğim teknolojiler değil, hiçbir sorun çıkarmazken dünyayı iyileştirecek. Onlar inandığım araçlar abilir dünyayı iyileştirmeye veya çetrefilli toplumsal zorlukların ele alınmasına yardımcı olun. Yanlış yönetilirlerse veya zararlı şekillerde birlikte seçilirlerse, bazıları da oldukça kötü gidebilir.


Bu yıl aralarından seçim yapabileceğiniz çok şey vardı. İşte son kesimi yapan şey.

OpenAI’ye ve Midjourney ve Stable Diffusion’ın yapımcılarına, yapay zekanın oluşturabileceğini kanıtladıkları için

Önemli bir farkla yılın en çarpıcı teknolojik atılımı, “üretken yapay zeka”daki patlama oldu – çok miktarda veri üzerinde eğitilen ve yoktan yeni medya nesneleri yaratabilen yeni tür yapay zeka uygulamaları için bir terim. .

Bu yıl, DALL-E 2, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yapay zeka görüntü üreteçleri, yarattıklarıyla kullanıcıların (ben dahil) gözlerini kamaştırdı ve yeni, ultra yetenekli yapay zeka araçlarında Kambriyen bir patlama başlattı. Son haftalarda, OpenAI tarafından geliştirilen bir metin üreten yapay zeka olan ChatGPT, dönem ödevlerini, orijinal şiirleri ve çalışan kod parçacıklarını çıkarmaya başladığında viral bir sansasyon (ve her öğretmenin en kötü kabusu) haline geldi.

Üretken AI patlamasının bir kısmı, temel teknolojinin çoğunu yaratan Google’a gitmelidir. Ancak bu yıl (yapay zeka deneylerinin çoğunu son üzüntüsüne rağmen gizli tutan) Google, OpenAI’nin yanı sıra Midjourney ve Stable Diffusion’ın yapımcıları tarafından bir adım öne geçti ve bunların tümü halka açık ürünler yayınlayarak milyonlara izin verdi. Üretken yapay zekayı kendileri için deneyimleyen insanların oranı.

Üretken AI’nın nihai etkileri hala bilinmiyor. Bazıları bu uygulamaların milyonlarca işi yok edeceğini iddia ederken, bazıları da insan yaratıcılığına bir nimet olacağını savunuyor. Ancak yapay zeka konusunda iyimser de olsanız kötümser de olsanız, bu yılki ilerlemeler, artık teorik maliyetleri ve faydaları tartışmadığımız anlamına geliyor; araçlar geldi ve şimdi bunları nasıl kullanacağımıza karar vermemiz gerekiyor.


Arjantin, La Plata’da bir Ether madenciliği operasyonu. Enerjiden tasarruf etmek için, Ethereum kripto para ağı bu yıl “birleştirme” olarak bilinen bir blockchain anahtarını tamamladı. Kredi… The New York Times için Sarah Pabst

Birleştirmeyi gerçekleştirdikleri için Ethereum geliştiricilerine

Biliyorum biliyorum. 2022’de bir kripto projesini “iyi teknoloji” listesine koymak, kredi temerrüt takaslarını 2008’de “havalı finansal yenilikler” listesine koymak gibi geliyor.


Ancak kripto endüstrisi bu yıl – trilyonlarca doları değerden silip süpüren ve birçok yatırımcıyı eli boş bırakan – bir burun dalışı yaparken, en az bir parlak nokta vardı. Eylül ayında, Bitcoin’den sonra ikinci en değerli kripto para biriminin arkasındaki ağ olan Ethereum, “birleştirme” olarak bilinen şeyi tamamladı; “Proof of Work”, “Proof of Stake” olarak bilinen çok daha yeşil bir blockchain biçimine dönüşür.


OpenAI’nin Yükselişi

San Francisco şirketi, dünyanın en iddialı yapay zeka laboratuvarlarından biridir. İşte bazı son gelişmelere bir bakış.


  • ChatGPT :Teknoloji köşe yazarımız, yeni son teknoloji chatbot’un hayranlık, korku, akrobasi hareketleri ve korkuluklarını aşma girişimlerine ilham verdiğini yazıyor.
  • DALL-E 2 : Sistem, sadece görmek istediklerinizi tanımlayarak dijital görüntüler oluşturmanıza olanak tanır. Ancak bazıları için görüntü oluşturucular endişe verici.
  • GPT-3 : Akıllara durgunluk veren bir akıcılıkla, doğal dil sistemi yazabilir, tartışabilir ve kod yazabilir. Gelecek için etkileri derin olabilir.
Kripto geliştiricilerinin havada bir uçağın motorunu değiştirmeye çalıştığı geçiş, müthiş bir başarıydı ve Ethereum’a güç sağlamak için gereken enerjiyi yüzde 99’dan fazla azalttı. (Ancak, yılı yaklaşık yüzde 70 düşüşle kapatan kripto para birimi Ether’in fiyatını artırmadı.)

Teknolojiyi iklim krizine çevirdikleri için Living Carbon, Twelve ve BeeHero’ya

2022, genel olarak start-up’lar için fon toplamak için korkunç bir yıl olsa da, iklim dostu teknolojileri piyasaya sürmek için milyarlarca dolar toplayan iklim teknolojisi startup’ları için harika bir yıldı.

Adlandırılacak çok fazla gelecek vaat eden iklim teknolojisi şirketi var – ve dürüst olmak gerekirse, iklim bilimi hakkında hangisinin en yüksek başarı şansına sahip olduğunu söyleyecek kadar bilgim yok – ama bu yıl gözüme çarpan birkaç tanesi Yaşayanlardı. Karbon, Oniki ve BeeHero.

California’da üç yaşında bir start-up şirketi olan Living Carbon, atmosferden daha fazla karbon yakalayıp depolamak için ağaçları ve diğer bitkileri genetik olarak tasarlıyor. Şirket, bu GDO’lu süper ağaçların olağan ağaçlardan daha büyük ve daha hızlı büyüdüğünü ve diğer bitkiler için toksik olabilecek metal konsantrasyonları ile toprakta yaşayabildiğini iddia ediyor.

Kaliforniya, Berkeley’de bulunan Twelve, karbondioksiti güneş gözlüğü ve jet yakıtı gibi çeşitli endüstriyel ürünlere dönüştürmek için yeni bir elektrokimyasal işlem kullanıyor. Şirket bu yıl 130 milyon dolarlık bir fon topladı ve Mercedes-Benz ve Procter & Gamble gibi şirketlerle anlaşmalar yaptı.


2017 yılında İsrail’de başlayan BeeHero, küresel gıda tedarikimizin en önemli parçalarından biri olan arıların karşılaştığı sorunları çözmek için yeni teknolojiyi kullanıyor. Arılar, tüm mahsullerin üçte birinden fazlasını tozlaştırıyor, ancak endişe verici oranlarda ölüyorlar ve bu da gıda kıtlığı korkusu yaratıyor. Bunun üstesinden gelmek için BeeHero bir “hassas tozlaşma platformu” geliştirdi – temel olarak, endüstriyel arıcıların kovanlarının sağlığını ve üretkenliğini gerçek zamanlı olarak izlemelerine olanak tanıyan bir arı izleme sensör sistemi. Şirket, bu yıl boyunca General Mills dahil yatırımcılardan 42 milyon dolarlık B Serisi (Seri Arı?) topladı.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Tesisi bir füzyon eşiğini geçti. Kredi… Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, Reuters aracılığıyla

Füzyon rüyasını canlı tuttukları için Ulusal Ateşleme Tesisi, Commonwealth Füzyon Sistemleri ve Helion’a

Uzun süredir “enerjinin kutsal kâsesi” olarak görülen emisyonsuz bir enerji üretimi biçimi olan nükleer füzyon, bu yıl gerçeğe doğru birkaç önemli adım attı.

Yılın en büyük füzyon haberi, sadece birkaç hafta önce, Kaliforniya’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki bilim adamlarının, üretmek için gerekenden daha fazla enerji üreten bir füzyon reaksiyonu yaratarak “ateşleme” olarak bilinen büyük bir eşiği geçmesiyle geldi. . Bu atılım, aralarında enerji bakanı Jennifer M. Granholm’un da bulunduğu ve bunu “dönüm noktası niteliğindeki bir başarı” olarak nitelendiren yetkililer tarafından alkışlandı.

Birçok start-up da füzyona odaklanıyor. Biri, Helion Energy, uygun fiyatlı, kitlesel pazar füzyon teknolojisi oluşturmak için Sam Altman, Dustin Moskovitz ve Peter Thiel gibi tanınmış yatırımcılardan yüz milyonlarca dolar topladı. Helion, 2024 yılına kadar bir sonraki füzyon reaktörü Polaris ile enerji üretmeyi planladığını söylüyor. 2018’de Massachusetts Institute of Technology’den ayrılan başka bir şirket olan Commonwealth Fusion Systems, prototip füzyonuna güç sağlamak için bir dizi güçlü mıknatıs kullanıyor. makine Boston dışında ve 2025 yılına kadar çalışır duruma getirmeyi planlıyor.

Uzmanlar, en son atılımlara rağmen, uygun fiyatlı füzyon gücünün yıllarca yaygın olarak bulunmayabileceği konusunda uyardılar. Ancak bu yıl, hem kamu hem de özel sektör, füzyondan güç alan bir geleceğe dair bir fikir verdi.

To Locket, fotoğraf paylaşımını yeniden eğlenceli hale getirdiği için

2022, sosyal medyanın öldüğü yılsa, aynı zamanda start-up’ların sosyal medyayı en başta eğlenceli kılan şeyi yeniden yakalamaya başladığı yıldı.


Bu yıl severek kullandığım uygulamalardan biri de Locket. Bu çok basit bir öncül — akıllı telefonunuzun ana ekranına yüklenen, en yakın arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin fotoğraf yükleyebileceği bir tür dijital fotoğraf çerçevesi oluşturan bir widget.

Locket, uzun mesafeli kız arkadaşına fotoğraf göndermenin bir yolunu arayan genç bir geliştirici olan Matt Moss tarafından yaratıldı; Bu yıl, uygulama hızla milyonlarca kullanıcıya ulaştı, büyük bir fon topladı ve bir Apple kültürel etki ödülü kazandı. Locket’ta filtreler, etkileyicileri öne çıkarma, veri toplama şemaları veya algoritmik beslemeler yoktur – bu, fotoğrafları sevdiklerinizle paylaşmanın basit, gösterişsiz bir yoludur.

Eşim ve ben bu yıl Locket’ı çocuğumuzun fotoğraflarını daha sonra bulmak için metin zincirlerini veya büyük fotoğraf albümlerini karıştırmamızı gerektirmeyecek şekilde paylaşmak için kullanmaya başladık. En sık kullandığım veya toplum için en net faydayı yaratacağını düşündüğüm teknoloji ürünü değil. Ancak eğlenceli, karmaşık olmayan ve kullanıcılarına saygılı – daha fazla teknolojik ürünün özenmesi gereken üç özellik.
Alıntıdır
 
Üst