2020 Nüfus Sayımı Bize Ne Öğretti? 2023’e Kadar Bilmeyebiliriz.

Adanali

Active member
2020 Nüfus Sayımı Bize Ne Öğretti? 2023’e Kadar Bilmeyebiliriz.
WASHINGTON — 2020 nüfus sayımının tura saymayı bırakmasından iki buçuk yıl sonra, Sayım Bürosu Albuquerque’de 5 yaşından küçük kaç çocuğun yaşadığını veya Sioux City’de kaç kadının yaşadığını henüz söylemedi. Ve bir yıl daha böyle kalacak.

Büro bu hafta, bu istatistikleri ve diğer pek çok istatistikleri Mayıs 2023’e kadar yayınlayamadığını ve birkaç sorunun yanıtını birleştiren daha ayrıntılı verilerin çoğunun en az Ağustos 2023’e kadar beklemesi gerektiğini söyledi. Bunun nedeninin, Covid-19’un ortaya çıkmasıyla başlayan ve federal yasaların gerektirdiği gibi bireysel katılımcılar hakkındaki bilgileri gizli tutmak için zorlu çabalarla devam eden bir dizi gecikme olduğunu söyledi.

Nüfus sayımı verilerinin bellekteki en uzun gecikmesi – bir yayın tarihi için iki yıl kadar geçmiş – ve gelecek için bu rakamlara güvenen bazı kişiler arasında plan konusunda şaşkınlığa neden oluyor.

Bölge için kâr amacı gütmeyen bir veri kaynağı olan Veri Driven Detroit’in demografik danışmanı ve kurucusu Kurt R. Metzger, “İnsanlar bunun pek faydası olduğunu görmeyecekleri kadar gecikti” dedi. “Sayım Bürosunu suçlamıyorum. Sadece gerçekten hayal kırıklığına uğradım.”




Herkes o kadar kasvetli değil. “Daha hızlı, daha güncel, daha duyarlı olmasını ister miyiz? Kesinlikle,” dedi, iş adamları nüfus sayımı verisine güvenen Minneapolis Bölgesel Ticaret Odası başkanı Jonathan Weinhagen. “Ama yine de değeri var mı? Yüzde yüz.”


Yeniden Dağıtma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Yeniden Kısıtlama, Açıklama: İşte bazı yanıtlar Amerikan siyasetini yeniden şekillendiren süreçle ilgili en acil sorularınız.
  • Gerrymandering’i anlayın: Partinizi iktidara getirebilir misiniz? Bu hayali durumda kendi semtlerinizi çizmeye çalışın.
  • Öldürme Yarışması: Her iki taraf da kendilerini güvenli koltuklara çekmek için yeniden bölgelendirmeyi kullandığından, rekabetçi bölgelerin sayısı düşüyor.
  • Ayrımların Derinleşmesi: Siyasi haritacılar orantısız yeni bölge hatları oluştururken, zaten kutuplaşmış olan partiler daha da uzaklaşıyor.
Nüfus Sayımı Bürosu, Temsilciler Meclisi’ni yeniden paylaştırmak için nüfus verisi sağlama konusundaki anayasal görevini, programın yaklaşık dört ay gerisinde, Ağustos 2021’de yerine getirdi. Bu yayın, ırk ve etnik köken, 18 yaş üstü sakinlerin payı ve yurtlar ve hapishaneler gibi grup mahallelerinde yaşayan insan sayısı ile ilgili istatistikleri içeriyordu.

Bununla birlikte, normalde büro, işin bittiği günden önce diğer nüfus sayımı sorularının yanıtlarına ilişkin verileri yavaş yavaş yayınlardı. Ülkenin yaşa ve cinsiyete göre ayrıntılı bir dökümünün yanı sıra konut türü, konut başına düşen kişi sayısı (ve bunların aileden mi yoksa pansiyoner gibi yabancılar mı olduğu) ve bu konutun sahipli, kiralık veya kirasız olup olmadığına ilişkin istatistikler hâlâ eksik.

Nüfus sayımı aynı zamanda eşcinsel ilişkileri, evlat edinilen çocukları ve birlikte yaşayan geniş bir ailenin üyelerini de saydı.

Bu verilerin hiçbiri kamuya açıklanmadı. Ayrıca, örneğin çocuklu aynı cinsiyetten haneler, tek ebeveynli ev sahipleri, Latin kökenli hanelerdeki insanların sayısı ve yaşları vb. hakkında veri elde etmek için çapraz tablo oluşturulmamıştır. Bu verilerin çoğu, Ağustos 2023 ve ötesine ertelenecek.




“Hızlı değişen, hızla büyüyen bir devletiz ve güçlü veriden hızla etkilenmesi gereken pek çok şey var,” Tony Carvajal Kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Florida TaxWatch’ın başkan yardımcısı, dedi.

Tallahassee kar amacı gütmeyen kuruluş, devlet yetkililerine kamu yardımı, barınma ve eğitim gibi – aile büyüklüğü, cinsiyet ve yaş gibi ayrıntıların okullara yapılan harcamalar gibi kararlar için çok önemli olduğu – bütçe konularında tavsiyelerde bulunan raporlar üretir.

“Her şey silinebilir,” dedi. “Fakat günde bin kişi Florida’ya taşınıyorsa, eğitim araçları veya aile planlaması için kaynakların işaretini kaçıramazsınız.”

Gecikmenin tamamı olmasa da çoğu, 2020’de tam Nüfus Bürosu on yıllık kişi sayımına başlarken ortaya çıkan pandemiden kaynaklanıyor. Ülke çapındaki kapanma, sayımı birkaç ay uzattı.


ABD Yeniden Dağıtımı Nasıl Çalışır

Kart 1 / 8


Yeniden dağıtma nedir? Kongre ve eyalet yasama bölgelerinin sınırlarının yeniden çizilmesi. Nüfustaki değişiklikleri yansıtmak için nüfus sayımından sonra her 10 yılda bir olur.




Bu yıl neden önemli? Temsilciler Meclisi’nde son derece dar bir Demokratik marjla, birkaç kilit eyaletteki haritaları basitçe yeniden çizmek, 2022’de Kongre’nin kontrolünü belirleyebilir.




Nasıl çalışır? Sayım, her eyaletin Kongre’de kaç sandalye alacağını belirler. Harita oluşturucular daha sonra, Meclis’te eşit temsili sağlamak için bir eyaletin tüm bölgelerinin kabaca aynı sayıda sakine sahip olmasını sağlamak için çalışır.




Yeni haritaları kim çiziyor? Her devletin kendi süreci vardır. On bir eyalet, harita oluşturmayı bir dış panele bırakıyor. Ancak çoğu – 39 eyalette – eyalet milletvekillerinin Kongre için yeni haritalar çizmesi gerekiyor.




Eyalet milletvekilleri kendi bölgelerini çizebilseler, önyargılı olmazlar mı? Evet. Partizan harita yapımcıları, seçmenleri siyasi bir hedefi ilerletecek şekilde kümelemek için – kurnazca veya aleni bir şekilde – genellikle bölge hatlarını hareket ettirir. Buna gerrymandering denir.




Gerrymandering nedir? Bir tarafa avantaj sağlamak için bölge haritalarının kasıtlı olarak çarpıtılması anlamına gelir. Tüm ilçeler kabaca aynı nüfusa sahip olsa da, haritacılar partizan bir eğilim yaratmak için öznel kararlar verebilirler.




Gerrymandering meşru mu? Evet ve hayır. 2019’da Yüksek Mahkeme, federal mahkemelerin partizan gerrymanders’ı engellemede hiçbir rolü olmadığına karar verdi. Ancak mahkeme, Oy Hakları Yasası’nın ırksal veya etnik gerrymandering’i yasaklayan kısımlarını olduğu gibi bıraktı.




Yeniden dağıtım ve gerrymandering hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Times muhabirleri en acil sorularınızı burada yanıtlıyor.






Büro, erken dönemlerde, alışılageldiği gibi konut verisi yerine temel nüfus verilerini ayrı olarak işlemeyi seçti. Amaç, Temsilciler Meclisi’ndeki sandalyelerin yeniden tahsisini hesaplamak ve eyaletlerde yeni siyasi sınırlar çizmek için bu sayıları hızlı bir şekilde kullanılabilir hale getirmekti.

Bu işe yaradı ama bir bedeli vardı. Kurum ayrıca, dışarıdakilerin belirli haneleri tanımlayabilecek şekilde nüfus sayımı istatistiklerini tersine mühendislik yapmasını önlemek için 2020 nüfus sayımı verisine yeni gizlilik önlemleri eklemeyi seçmişti.

Bilgisayar algoritmaları aracılığıyla veriye dijital “gürültü” enjekte eden çözüm, başlangıçta nüfus ve konut verisinin birleşik dosyasına uygulanacaktı. Ancak bu dosyalar ayrı ayrı işlendiğinden, bu iki veriyi doğru, ancak yine de gizliliği koruyan tek dosyada birleştirmek – bazı durumlarda aşırı derecede zorlaştı.




İşletmeler ve hükümetler gibi veri kullanıcı gruplarıyla uzun süreli istişareleri içeren bu çaba, istatistikleri yayınlamak için zaman çizelgesini orijinal tahminlerin çok ötesine uzattı. Büro yetkilileri daha önce, bu sonbaharda ayrıntılı konutları kullanıma sunmayı umduklarını söylemişti.

Yetkililer artık Mayıs ve Ağustos 2023 için veri yayınları planlamış olsa da, son istatistiklerin ne zaman yayınlanacağını söylemediler.

Veri kullanıcılarının güvenebilecekleri başka bir sayı kaynağı daha var: Sayımdan daha fazla soru soran milyonlarca insandan oluşan büro tarafından sürekli olarak yapılan yıllık bir anket olan American Community Survey. Ve tüm nüfusu kapsamasa da, yaş ve ırktaki değişiklikler gibi demografik eğilimleri takip ediyor – ve şu an için Minneapolis meclisinden Bay Weinhagen bunun yeterli olacağını söyledi.

Her neyse, dedi ki, nüfus sayımı Amerikan toplumunun geri kalanından neden farklı olsun ki?

“Her şey ertelendi” dedi. “Sayım ertelendi. Tedarik zincirleri gecikiyor. Kanepe almakta iyi şanslar.”
Alıntıdır
 
Üst